Dobrý den,
to je docela složité, těch obalů je více druhů a mají různé režimy,
je li obal prodáván jako zboží ( například vyrábíte kartonové obaly velkoobchodně ) pak základní sazba 21%
jedná li se o obal vratný, který je zatížen vratnou kaucí, je vratný obal bez DPH ( výjimku tvoří prvovýrobce uvádějící vratný obal na trh )
http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/dph-u-vratnych-obalu/informace-k-uplatnovani-dph-u-vratnych-1602
Obalem je výrobek zhotovený z materiálu jakékoli povahy a určený k pojmutí, ochraně, manipulaci, dodávce, popřípadě prezentaci výrobku nebo výrobků určených spotřebiteli nebo jinému konečnému uživateli. Jedná se například o láhve, sudy, přepravky, láhve na plyn, palety.
Vratným obalem je obal, pro který existuje podle zákona o obalech zvláště pro něj vytvořený způsob vracení použitého obalu.
je li obal součástí potravin a nealko nápojů ? pak drží se princip ten ( zatím akceptovaný fin. správou ) že je obal tvoří jeden celek se zbožím pod sníženou sazbou, vlastně jde o princip ten, že prodáváte pouze dort ve snížené sazbě, krabice je jakoby "zdarma" respektive její cena je již započítána do marže samotného dortu, obdobně krabice na pizzu. Vlastně o tomto druhu obalu na účtence nic neuvádíte. Přiznám se že nevím a nesetkal jsem se s tím že by nějaký obchodník v pohostinství účtoval separé potraviny a pod tím při danil samostatně obal.
Ale opora v zákoně ?? bohužel - máte pravdu že neumím dohledat : http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/priloha3.aspx
protože obecně je samostatný obal definován metodikou GFŘ takto :
Obaly, které nesplňují definici vratného obalu podle zákona o obalech, nejsou vratným obalem a při jejich dodání a vrácení se uplatňuje běžný režim zdanění jako u dodání zboží.
A aby to nebylo tak jednoduché, máme tu nový pokyn GFŘ : souladu se startem EET 1. fáze stravovací a ubytovací služby, kdy Vás informujete že dochází k úpravám DPH a dnes máme k dispozici metodický pokyn GFŘ :
Informace GFŘ k uplatňování sazeb DPH u stravovacích služeb od 1. 12. 2016
Na základě novely1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), dochází s účinností od 1. 12. 2016 k zařazení stravovacích služeb do přílohy č. 2 zákona o DPH. Za předpokladu splnění níže uvedených zákonných podmínek se tak v případě uskutečňování zdanitelných plnění spočívajících v poskytování stravovacích služeb a podávání nápojů s místem plnění v tuzemsku uplatní nově první snížená sazba daně. Výše uvedená změna plyne z rozšíření přílohy č. 2 zákona o DPH o následující položku: „56 – Stravovací služby, podávání nápojů, pokud nejsou jako stravovací služby osvobozeny od daně podle § 57 až 59 nebo pokud se nejedná o podání alkoholických nápojů uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku2 2203 až 2208 nebo tabákových výrobků uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku kapitoly 24.“
Podávání a příprava jídel, pokrmů, pochutin a cateringu ( chlebíčky, studené mísy, dorty ) = první snížená sazba 15% ( původně 21% ) pokud bude obal součástí těchto pokrmů, pravděpodobně bude postupováno jako doposud, tedy bude samostatně neúčtovanou součástí zabaleného jídla, pokrmu či cateringu, ale opora v zákoně ? nevím nikde jsem nic nenašel.
Podávání nealko nápojů ( teplé i studené ) = 15% ( původně 21% )
Podávání alkoholických nápojů, piva, lihovin a míchaných nápojů s alkoholem ( teplé i studené také alkohol na baru v hotelech ) = 21 % ( původně 21% )- tedy beze změny )
Podávání menu ( např. polévka + jídlo, nápoj ) pokud je nápoj nealko = vše 15% ( původně 21% )
Podávání menu ( např. polévka + jídlo, alkohol. Nápoj ) = nutno rozúčtovat na 15 % jídlo a 21 % alkohol
Prodej cigaret, tabáku, doutníků atd. = 21 % - beze změny
Stravovací služby osvobozené = ( jsou to obědy a jídlo podávané v nemocnicích )
Služby ubytování ( krátkodobé v hotelu, penzionu ) = 21% - beze změny
Děkuji za odpověď, bohužel takhle nejednoznačně to vidí i daňový poradce, ikdyž se přiklání k tomu, že DPH u obalu, byť samostatně účtovaném, bude stejné jako u výrobku (15%DPH).
Bohužel u cukrárny nelze započítat krabici do výrobků jako u pizzy, jelikož máte po každé jiné skladbu nakoupených zákusků dle přání zákazníka a tím i jinou cenu celkového nákupu. A pokud účtujete v pokladním systému položkově a né cenou, tak to tam je zobrazené samostatně.
Dobrý den,
bohužel více nevím, je možné že ještě někdo odpoví kdo má zkušenost, případně je zde na webu k dispozici daňový poradce já dělám účetnictví a management. Co lze, je spočítat si nákupy obalů za dané časové období a celkový náklad rozpustit do přirážek k výrobní produkci, pokud víte že nakoupíte např. 500 ks krabic na dorty v PC 5,- Kč / kus za měsíc, můžete měsíční náklad krabic 2500 rozpustit do jednicových přirážek k produkci, prodáte li měsíčně příkladem 1000 zákusků, dostanete průměrnou jednicovou přirážku 2,5 Kč na zákusek -, o to zvednete cenu jednicové produkce a pokud dobře počítám vykompenzujete tím měsíční náklad za obalový materiál. Pak původní zákusek za např. 30 bude naskladněn do pokladního systému za 32,5, obal se tak stane se součástí produkce a vyhnete se spornému DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2017 8:43
Dobrý den,
jaké je DPH např. u krabice na dort, když je prodaná zároveň s dortem, ale na účtence je účtována samostatně.
To samé platí u kelímků na zmrzlinu a dalších obalů, prodaných pouze ze zbožím.
U obalů prodaných bez zboží je jasné, že DPH bude 21%, ale u se zbožím by měla mít údajně stejné DPH jako zboží. Pokud ano, tak prosím o citaci ze zákona.