Dobrý den,
pokusím se Vám odpovědět postupně:
1) mám zažádat o přerušení činnosti?
Živnostenský úřad to nevyžaduje, ale z hlediska ostatních úřadů bych to doporučovala. Vše vyřídíte přes centrální registrační místo kteréhokoliv ŽÚ.
2) budu podávat daňové přiznání s nulovou hodnotou, když jsem neměla žádné příjmy ani výdaje?
Pokud nemáte příjmy z podnikatelské činnosti, přiznání podávat nemusíte. Píšete však, že máte brigády. Pokud jste podepsala prohlášení k dani (růžový papír) požádáte o roční zúčtování, případně podáte daňové přiznání.
3) mám dělat přehledy na sociální a zdravotní pojištění?
Ano. Přehledy se podávají i v případě, že nemáte povinnost podat daňové přiznání. Nezapomeňte na potvrzení o studiu (důvod k vedlejší výdělečné činnosti).
4) sociální a zdravotní za mě bude nadále platit stát, když stále studuji i v případě, že chodím na brigády při kombinované formě studia?
Stát za Vás platí pouze zdravotní pojištění. Důchodově ani nemocensky pojištěna nejste. Účast je u studentů dobrovolná.
V případě brigád záleží na druhu uzavřeného pracovního poměru. Podle toho za Vás zaměstnavatel platí případné odvody.
Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 11. 2010 13:32
Dobrý den,
prosím o radu. Tento rok jsem přestoupila na kombinovanou formu studia vysoké školy, práce, kterou jsem měla začít vykonávat, vyžadovala kopii živnostenského listu, bohužel má situace se změnila a práci jsem nezačla vykonávat (neměla jsem žádné příjmy ani výdaje), živnostenský list mi stále běží..
1) mám zažádat o přerušení činnosti?
2) budu podávat daňové přiznání s nulovou hodnotou, když jsem neměla žádné příjmy ani výdaje?
3) mám dělat přehledy na sociální a zdravotní pojištění?
4) sociální a zdravotní za mě bude nadále platit stát, když stále studuji i v případě, že chodím na brigády při kombinované formě studia?
Děkuji moc za odpovědi.