1) pracovat deset hodin denně jako živnostník pro jednu firmu je leda vstupenka do kriminálu (zastřený právní stav, švarc-systém)
2) od fakturované částky se odečítají náklady. ty mohou být od nula do 170 korun na hodinu, ba i vyšší než hodinovka. mohou být odečitatelné reálnými náklady, nebo i paušálem, a ten se liší podle profese. teprve z toho co zbyde po odečtení nákladů - se vypočítávají poplatky a odvody na pojistné a daně.
3) existují ovšem minimální platby, které zaplatit musíte, i když je výdělek nula. takže někdy si po odečtení nákladů nevyděláte ani na povinné odvody. jindy ale máte nárok na paušální odečet nákladů, které jste neměl, takže finančně je to ok.
4) teprve ze zbytku se procentní sazbou vypočítají daně. zase jsou tam ale nezdanitelné částky a všemožné úlevy.
ergó.
převést fakturovanou hodinovku na čistou mzdu je rovnice o deseti neznámých, kde znáte jen dvě hodnoty, a to , jak uznáte, řešení nemá.
Špatně jsem se vyjádřil veškeré materiály co je zapotřebí k práci dodají oni já potřebuji jen své ruce a hlavu.Tak že já jim budu fakturovat 170 Kč za hodinu.Ano není nutnost tam být 10 hodin...Ještě jednou děkuji...
V tom případě to je rovnice o devíti neznámých .... ono se totiž všechno počítá z ročního zisku ....
Ale tak jinak .... co vše je potřeba vědět:
a) kolik hodin za rok vyfakturujete
b) jste student, invalida, důchodce, máte děti, manželku bez práce, průkaz ZTP nebo ZTP/P?
c) máte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření?
d) darujete krev, dáváte dary neziskovým organizacím, státu nebo politickým stranám?
e) jste ještě někde zaměstnán?
f) jste srozuměn s tím, že tímto podnikáním porušujete zákon?
tady jsem našel co se tu už probíralo a ten tedy také porušuje zákon?
https://businesscenter.podnikatel.cz/diskuse/1422/
Obsah závislé práce § 2 odst. 4 zákona č. 262/2006 Sb. zákoník práce, jde o: vztah nadřízenosti a podřízenosti; osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele podle pokynů zaměstnavatele; jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci; v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, případně na jiném dohodnutém místě, na náklady zaměstnavatele a na jeho zodpovědnost. Ani jeden z těchto znaků u podnikatelské činnosti neexistuje. U závislé práce musí být splněny všechny uvedené zákonné znaky. Rozhodujícím a podstatným znakem je, že musí jít o práci konanou na právní a ekonomickou odpovědnost zaměstnvatele. Pracuje-li tedy občan u firmy formou závislé práce, musí to být podle pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce. - vyňatek z článku Jak proti nelegální práci podle novely zákona o zaměstnanosti.
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/media_centrum_57605.html
odkaz na článek - poslední otázka a odpověd je velmi zajímavá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 11. 2010 22:15
Dobrý den jsem začínající OSVČ a mám možnost jít pracovat pod jednu firmu jako řemeslník..nabízejí mi na hodinu 170Kč..Prosím o radu jak vypočítat socialní a zdravotní plus daň? Pracoval bych deset hodin deně mimo víkendy.Kolik budu mít čistého na hodinu po odečtení plus kolik budu platit koncem roku daň...
Děkuji moc za váš čas...