Činnost odborného garanta

• (neregistrovaný)

22. 11. 2010 19:52

Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem oslovena zakladatelem nově vznikající personální agentury, abych u něj zastávala činnost odborného garanta. Ujišťoval mě, že se jedná jen o formalitu, a že veškerou zodpovědnost nese firma. Já se ale trochu bojím, že tím, že v dané společnosti nebudu pracovat a tudíž nebudu mít přehled nad její činností, bych z toho mohla mít nějaké problémy. Můžete mi prosím poradit, jestli mi může hrozit nějaký postih? A pokud ano, tak v jakých případech? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2010 20:33

Rop

Garanta ... záleží z jakého titulu ....

Napadá mě odborný zástupce dle živnostenského zákona ... a tam de facto odborný zástupce odpovídá za dodržování veškerých živnostenskoprávních předpisů ... z čehož vyplývá, že v případě nedodržení může být i sankcionován ....

Ovšem doporučuji zjistit z jakého titulu toho garanta máte dělat ... může to být úplně něco jiného ...

• 22. 11. 2010 21:27

Marie (neregistrovaný)

Na doplnění - v zákoně je to uvedeno jako "odpovědná osoba".
      Snažila jsem se k tomu prostudovat příslušné paragrafy, ale není mi z toho jasné, jestli odpovědná osoba může být nějak sankcionována a v jakých případech, nebo jestli veškerou zodpovědnost nese firma.

• 24. 11. 2010 12:54

MonikaSh (neregistrovaný)

Odpovědný zástupce může dostat pokutu za to, že dělá odpovědného zástupce pro víc jak 4 subjekty.
      Pokutován je vždy podnikatel. O.Z. může dostat postih od podnikatele, pokud v uzavřené smlouvě mezi podnikatelem a O.Z. je uvedeno, že zodpovídá právě za pokutovanou věc.

• 24. 11. 2010 19:28

Marie (neregistrovaný)

Mockrát děkuji za info.
      Znamená to tedy, že v případě, že podnikatel bude např. porušovat zákon, nedodržovat předpisy apod. nebo ho někdo zažaluje za cokoli, tak odpovědné osoby se to prakticky nijak nedotkne a nemůže za to dostat finanční či jiný postih?

• 26. 11. 2010 12:31

MonikaSh (neregistrovaný)

Od úřadu ne. Od zaměstnavatele ano, pokud za danou oblast má hmotně právní odpovědnost. A od soudu, pokud člověk o nezákonném jednání (prokazatelně) věděl a neupozornil na to dané orgány.  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).