Účtování o nově vzniklé s.r.o.

• (neregistrovaný)

19. 12. 2006 16:16

Dobrý den, nikdy jsem nezakládala účetně novou společnost, a proto bych potřebovala radu od zkušených. Jedná se mi vcelku o jednoduchý případ. Firma si založila běžný účet, na který vložila základní kapitál 200.000 (jedná se o s.r.o. s jednim majitelem).Jakým způsobem budu účtovat o tomto vkladu a úrocích na běžném účtě před zápisem do OR? Mohli byste mi, prosím, napsat nějaký podrobnější postup účtování až k datu zápisu do obchodního rejstířku a tudíž i k datu klasického účtování konkrétně prosím i o účtování na běžném účtě před zápisem? Je nějaký vzor na vyplnění zahajovací rozvahy nebo musím vyplňovat klasickou rozvahu? Pročítala jsem již nějaké postupy uvedené dříve, ale nejsem z toho dost moudrá.Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 12. 2006 16:27

bdm (neregistrovaný)

Re: účtování o nově vzniklé s.r.o.
      *** Účtovat začnete až po zapsání společnosti a to o tom, co kde máte. Máte ZK, máte peníze na BÚ a máte už nějaký úrokový výnos v penězích na BÚ. To vše navedete do počátečního účtu. Nic složitého v tom nehledejte. Jinak zkuste zalistovat v minulých odpovědích - bylo tady už mnohokrát :-)) ***

• 19. 12. 2006 16:32

xxl (neregistrovaný)

Re: Vznik společnosti - účtování
      Založení společnosti - nastane vyhotovením notářského zápisu. I teď je nutno vést účetnictví, které bude po zápisu do OR (tedy po vzniku společnosti) uzavřeno a bude sloužit jako zahajovací rozvaha. Musíte ho vést jinde než potom účetnictví společnosti. Vůbec prvně zapište do pokladny příjem peněz (budou se hradit kolky, telefony,poštovné,notář a další). Účtujete MD 211 / DAL 353-pohled. za upsaný vlastní kapitál. Vložené stroje: MD 022 / DAL 353. Pokud jde o vklad majetku, projděte si § 59 Obch.zákoníku, je tam spousta řečí, nemá smysl to opisovat. Do notářského zápisu se musí uvést základní kapitál. Nevažte se na částku 200 tisíc, to je minimum, částka může být libovolně překročena. Nahoře uvádím účtování na str.DAL účtu 353. Protože je jeden společník, musí být kapitál splacen celý. Vše, co společník vloží, budete účtovat na stranu DAL 353. Tento účet pak uzavřete tak, že stranu DAL sečtete a účet uzavřete MD 353 /DAL 411-základní kapitál. (Nemusí na 419, protože bude zapsán v OR.
      Pokračova musím další zprávou, pro délku mě to nepustí dál.

• 19. 12. 2006 16:39

xxl (neregistrovaný)

Re: účtování o nově vzniklé s.r.o. +Pře
      Zahajovací rozvaha
      +Před zápisem do obchodního rejstříku se vede normální účetnictví. Účtuje se jen na majetkových účtech - pokud toho není moc, stačí ručně. Náklady se účtují na náklady příštích období, protože společnost ještě nemá právní subjektivitu a v počáteční rozvaze nelze uvádět výsledkový účet.
      Až bude společnost zapsána v OR, toto pomocné účetnictví uzavřete obvyklým způsobem a ze zůstatků účtů vytvoříte zahajovací rozvahu. Dobře zdokladujte, pečlivě uschovejte, FÚ se o ni někdy zajímá. Zahajovací rozvahu potom přenesete jako počáteční stavy do normálního účetnictví. Je možno použít poč.účet rozvažný,(podle požadavku programu, zpravidla není nutný, obě strany poč.rozvahy se rovnají). Po nasazení počátečních
      stavů účtujete už normálně. Nesmíte zapomenout vynulovat účet nákladů příštích období, tj. podle výše nákladů to bude účtováno jako režie (5xx), materiál (5xx), nebo DNM (zřizovací náklady).
      K účtu 011. Všechny náklady budou na účtě MD 381. Teprve při jeho uzavírání (ale až v ostré firmě) rozhodnete, co budou zřizovací náklady. Něco je o tom v zákoně o daních z příjmů § 32a. Nehmotným majetkem může být třeba i firemní značka (některé podniky si ji oceňují v milionech). Jinak nevím co by tam patřilo.

• 19. 12. 2006 16:45

xxl (neregistrovaný)

>>Pokračování zprávy - s.r.o
      >Zahajovací rozvaha
      >+Před zápisem do obchodního rejstříku se vede normální
      >účetnictví. Účtuje se jen na majetkových účtech -
      >pokud toho není moc, stačí ručně. Náklady se účtují na
      >náklady příštích období, protože společnost ještě nemá
      >právní subjektivitu a v počáteční rozvaze nelze uvádět
      >výsledkový účet.
      >Až bude společnost zapsána v OR, toto pomocné
      >účetnictví uzavřete obvyklým způsobem a ze zůstatků účtů
      >vytvoříte zahajovací rozvahu. Dobře zdokladujte, pečlivě
      >uschovejte, FÚ se o ni někdy zajímá. Zahajovací rozvahu
      >potom přenesete jako počáteční stavy do normálního
      >účetnictví. Je možno použít poč.účet rozvažný,(podle
      >požadavku programu, zpravidla není nutný, obě strany
      >poč.rozvahy se rovnají). Po nasazení počátečních
      >stavů účtujete už normálně. Nesmíte zapomenout
      >vynulovat účet nákladů příštích období, tj. podle výše
      >nákladů to bude účtováno jako režie (5xx), materiál (5xx),
      >nebo DNM (zřizovací náklady).

Ještě pozor na jednu věc: Před vznikem nemůže společnost nic nakupovat, protože, neexistuje. Dohodněte nákup s nějakým plátcem, ať je potom dodatečně společnosti přeúčtuje, aby bylo možno oodpočíst DPH.xx
      >
      >K účtu 011. Všechny náklady budou na účtě MD 381.
      >Teprve při jeho uzavírání (ale až v ostré firmě)
      >rozhodnete, co budou zřizovací náklady. Něco je o tom v zákoně
      >o daních z příjmů § 32a. Nehmotným majetkem může být
      >třeba i firemní značka (některé podniky si ji oceňují v
      >milionech). Jinak nevím co by tam patřilo.
      >
      >
      >

• 19. 12. 2006 21:35

xxl (neregistrovaný)

Vida, to mně nedošlo. A zřejmě jsem zapomněl upozornit, aby se založená, dosud v OR nezapsaná spo.. vlastně ne, vždyť to nemá právní subjektivitu. Tak aby se TO nezapomnělo zaregistrovat k DPH. Neironizuji, nekibicuji, snažím se radit. Možná blbě. I´m sorry.

• 20. 12. 2006 0:11

zdeny (neregistrovaný)

Před vznikem spol. spravuje splacené vklady nebo jejich části zakladatel pověřený tím ve společenské smlouvě nebo zakladatelské listině - např. společník nebo jednatel. Správou peněžitého vladku může být pověřena též banka, i když není zakladatelem.
      Po zápisu společnosti do obchodního rejstříku vzniká správci vkladů povinnost převést všechny vklady, které převzal od společníků, společnosti.
      Příklad zahajovací rozvahy:
      Aktiva:
      běžný účet 100 000,-
      pohledávky za upsaný vlastní kapitál 100 000,-
      Aktiva celkem 200 000,-

Pasiva:
      Základní kapitál 200 000,-
      Pasiva celkem 200 000,-

otevření účetnictví:
      100 000,-- 221/701
      100 000,-- 353/701
      200 000,-- 701/411

V souvislosti se založením společnosti vznikají výdaje (ne za nákup zásob a DM!!!). Tyto zřizovací výdaje, nemohou být součástí zahajovací rozvahy. Když výdaje nepřevýší částku 60000,- , rozúčtují se do nákladů. Když ji ale převýší musí se zaúčtovat jako 011 a odepisují se

• 20. 12. 2006 18:10

Martina (neregistrovaný)

Moc vám všem děkuji za rady. Jsem moc ráda, že jste se takto rozepsali. Věřím, že bdm je vemli kvalitní účetní, ale proto aby se stala kvalitní účetní by byla určitě v začátcích ráda, kdyby ji někdo poradil takovým způsobem jako mi radil xxl. Ještš jednou děkuji.

• 20. 12. 2006 18:30

bdm (neregistrovaný)

*** :-)) Ale, je to určitě na Vás, zda se budete držet nějakých elaborátů nebo zákona o úřetnictví a Postupů účtování. Přeji šťastnou ruku :-)) ***

• 20. 12. 2006 18:31

bdm (neregistrovaný)

*** Jejda :-) Místo Postupů mělo být ČÚS - ale to Vám asi bude jedno :-) ***

• 20. 12. 2006 18:40

Martina (neregistrovaný)

Moc se omlouvám, jestli se vás to dotklo, to jsem nechtěla. Jenom jsem tím chtěla říci, že jsem se s tím nikdy nesetkala a nemám ani známé, kteří by o nové společnosti účtovali. Až budu umět to co vy, tak už rady na diskuzi asi potřebovat nebudu (myslím to skutečně v dobrém). A abych pravdu řekla, teď se bojím zeptat ještě na doplňující otázku k dané věci, abych opravdu nevypadala jako blbec, který dělá to, čemu nerozumí. Budu teda hledat ještě jinde.

• 20. 12. 2006 18:46

bdm (neregistrovaný)

*** Ne Martinko, já se Vám snažila říct, že proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše a přitom se striktně držet zákona. V jednoduchosti je krása :-) a navíc, když něco děláte přespříliš složitě, můžete v tom nasekat spoustu chyb. A věřte tomu, že každý z nás potřebuje semtam poradit :-) Možná jsem na poprvé odpověděla stroze - to asi přiznávám - ale bude to asi tím, že tenhle dotaz je tady neustále a pořád se na něj odpovídá - tak už to člověk někdy odbude :-)) ***

• 21. 12. 2006 0:54

xxl (neregistrovaný)

Martinko, jestli se potřebujete na něco zeptat, uveďte mail a bude to bez krásných jednoduchostí. Taková krásná jednoduchost je např. dobže ohoblované a syntetickým lakem natřené prkýnko, a do něj natlučené hřebíky. Celé účtování spočívá v tom, že každý doklad píchnete na určitý hřebík a je to. Dát dohromady zahajovacíé rozvahu, na kterou se ptáte, je potom ne oříšek, ale paraořech. Představte si hromádku písku, kterou musíte naložit na vozík. Můžete to dělat s levou rukou na konci lopaty, i s pravou rukou, s lopatkou na uhlí, můžete tomu říkat práce otravná, práce na protažení svalů, jak chcete. Ale výsledkem musí být ta naložená fůrka. Jednou si přišel chlapec po kurzu ujasnit podvojné účtování. Po hodině názorného vysvětlování měly jeho oči dost nepřítomný výraz. Takže se vytáhly pokladní doklady, kus papíru se sloupečky, převedly se zápisy, pak jsme vyrobili došlou fakturu a skladovou výdejku a tak se pokračovalo dál. Chlapec odešel zcela veselý.
      Na dotazy jako byl Váš, se snažím odpovědět uceleně, a jsem přesvědčen, že se nikdo neurazí proto, že toho třeba polovic zná.

• 21. 12. 2006 17:04

1234 (neregistrovaný)

na téma účetnictví před vznikem společnosti tu proběhla jednou hodně bouřlivá debata:-)))
      ono ne vždy je dobré udělat JEN to, co je v zákoně. je hezké, co nám praví zákon o účetnictví, standardy apod. ale důležité je taky, že při případné kontrole musíte vy prokazovat. a rozhodně lehce prokážete, když budete mít vše tak, jak vám píše xxl, než když budete mít "nějak" sečtenou haldu papírů.
      a z toho, že budete vypadat jak blbec, si nic nedělejte. horší je to s těmi, co jak blbci vypadají, a ani o tom neví:-))))

• 21. 12. 2006 17:58

bdm (neregistrovaný)

*** Tak to si dovolím jednu otázku: jak prokážete zřizovací výdaje? Doufám, že tím, že je zaúčtujete před vznikem společnosti, nemůžete myslet vážně (?). Ráda se poučím od odborníka. Děkuji :-) ***

• 21. 12. 2006 18:05

1234 (neregistrovaný)

už jsme o tom spolu "diskutovali" jednou. najděte si to, jestli jste to zapomněla.

• 21. 12. 2006 18:14

bdm (neregistrovaný)

*** Nevzpomínám si, že bychom spolu o tom diskutovali. Vím jen, že z Vás kdysi vypadlo, že dobrá účetní účtuje před vznikem společnosti - to já za diskuzi nepovažuji. A můžete mi, prosím, odpovědět na moji otázku? Z Vašeho minulého vyjádření jsem nabyla dojmu, že odpověď znáte. Nebo....? ***

• 21. 12. 2006 18:24

1234 (neregistrovaný)

podruhé a naposled: najděte si minulou diskuzi, když vás to zajímá. nevidím důvod ztrácet čas opakováním již psaného. vám je vše jasné, tak o co vám jde?:-)

• 21. 12. 2006 18:33

bdm (neregistrovaný)

*** :-) Díky, i to je odpověď :-)) Beru zpátky svou otázku - já myslela, že se vyjadřujete k věcem a názorům, o kterých něco víte. Můj omyl :-) ***

• 21. 12. 2006 1:00

xxl (neregistrovaný)

Pro paní BDM:
      Postupy platí, ČÚS tasky. Prosím o čísla pragrafů a plné číslo standartů, kde je popsáno účtování založen společnosti a vypracování zahajovací rozvahy. Jinak nejen já a někteří další neumí číst. Ď.

• 21. 12. 2006 9:46

bdm (neregistrovaný)

*** :-)) Tak teď Vám nerozumím. Já myslela, že paragrafy znáte Vy, neboť jste o ně určitě opřel svůj elaborát. Nebo ne? Nebo o co jsou opřeny Vaše tvrzení, že - dovolím si Vás citovat:
      1. "před zapsáním společnosti je nutno vést účetnictví" - to se říká kde?
      2. "Vůbec prvně zapište do pokladny příjem peněz" ???
      3. "Před zápisem do obchodního rejstříku se vede normální účetnictví." ???
      4. "Teprve při jeho uzavírání (ale až v ostré firmě) rozhodnete, co budou zřizovací náklady" - ??? kdo rozhodne, co budou zřizovací náklady??
      5. "Před vznikem nemůže společnost nic nakupovat" ???

Takže asi bude na Vás, napsat o co se Vaše tvrzení opírají. Moje odpověď (hned ta první) se opírá o ZÚ §17 a ČÚS 002. A jestli umíte číst, nechám jen na Vás :-) ***

• 22. 12. 2006 12:18

xxl (neregistrovaný)

K bodu 1. ano, ano NEMUSÍ se vést účetnictví. Jak tomu říkáte vy?
      Když bude x dokladů (se zřizovacími náklady se počítá i
      v částkách nad 60.000,-) tak co s nimi budete dělat?
      Obykle se někam zapíší. Při registraci firmy se musí
      roztřídit, pokud možno dvakrát, aby se dala dát
      dohromady zahajovací rozvaha (která není nikde
      předpsana, ale na kterou byl dotaz), aby bylo možno do
      účetnictví ostrého nasadit p.s.
      2. NEMUSÍ to být pokladní kniha, může to být na futro.
      3. Já tomu CHYBNĚ říkám účetnictví, prosím o lepši výraz.
      4. Kdo rozhodne o zřizovacíh nákladech - no, účetní položky
      navrhne (pokud věříte, že to udělá někdo jiný, tak
      nenavrhne) a někdo mu to schválí, aby to vypadalo
      jako účetní doklad. Účet 381 může být otevřen klidně
      téměř do ukončení uzávěrky, aby se stihl udělat ještě
      odpis zřízovacích nákladů
      5.Na koho bude prosím znít faktura, aby to byl řádný
      účetní doklad ?
      My se skutečně nemůžeme domluvit. Vy muchláte dohromady situaci před zřízením firmy (to jsou věci o kterých mluvím já - tedy než bude vypracována počáteční rozvaha společnosti), zatím co vy se zabýváte už dobou, kdy firma existuje, tedy je zapsána v OR a vede už opravdové účetnictví, na které se vztahují všechny předpisy, kterými máváte. Ty moje řeči nemají být pokyn jak vést účetnictví firmy. Jednak, na to se mně nikdo neptal, jednak by to byla dost drzost. Jak říkáte prosím zapisování dokladů v době po založení a před zřízením společnosti? Vy jste přesvědčena, že se nemusí dělat zahajovací rozvaha. Ale musí, jen se to třeba jinak nazývá. Ty práce, o kterých mluvím já, se MUSÍ udělat a jmenovat se mohou třeba cifrografomanie.

.

• 22. 12. 2006 13:06

Martina (neregistrovaný)

Re: xxl - účtování o nově vzniklé s.r.o.
      Pane xxl, nabízel jste mi, že se na Vás mohu obrátit v případě dotazu na účtování o nově vzniklé s.r.o., teď momentálně u téhle firmyuž žádný konkrétní dotaz nemám, ale od ledna mám nové zaměstnání, ve kterém se určitě vyskytne mnohem více operací před založením společnosti, a proto vám tady dávám mailovou adresu martinanovakova@atlas.cz. V případě, že bych se na vás mohla obrátit s dotazy, tak mi prosím odpovězte přímo na mail. Budu velice ráda.

• 22. 12. 2006 13:53

bdm (neregistrovaný)

*** :-)) Víte, my tu nejsme od toho, abychom se domlouvali. Já pořád žiju v tom, že my jsme tady od toho, abychom někomu poradili řešení, které je v souladu se zákonem a co možná nejjednodušší a nejjasnější. Takže je samozřejmě na každém, na jakou radu dá, protože odpovědnost si nese sám. Pokud někomu poradíte, aby si zřizovací náklady zaúčtoval dle Vaší rady, a on na ni dá bez ohledu na Obch.Z., je to jistě zase na něm. Pokud budete tvrdit, že není možno před vznikem firmy cokoli nakupovat a platit, je to zase na něm, jak se rozhodne - ale ručím Vám za to, že s Vaším radou by se žádná firma ani nemohla rozjet nebo zaplatit jakýkoli poplatek :-))) Možná, až se jednou se založením firmy skutečně setkáte, tak zjistíte, že jen opsat nějaký elaborát a pak pro něj hledat zdůvodnění, nebude to pravé ořechové a až ta zodpovědnost bude skutečně na Vás a s Vaším rizikem, tak si pak přečetete i Obch.Z. a své rady zkorigujete. Ale možná, že se s tím nikdy nesetkáte a nebude to ani potřebovat...kdo ví... :-)))) ***

• 22. 12. 2006 16:43

Eva M. (neregistrovaný)

Mohu se také vmísit do debaty?
      Mohu se taky vmísit do této zajímavé debaty? Podle mého názoru mají pravdu svým způsobem jak bdm, tak xxl. Při zahájení účtování nové firmy sestavuju zahajovací rozvahu v jednodušších případech rovnou na papír" bez složitého přemýšlení, to jsou takové ty rozvahy, kde je skutečně jen pár položek.

Ale už jsem zažila, že firma ještě před zápisem do OR vyvíjela dosti čilé aktivity a též obchodovala (sepsání spol.smlouvy v lednu, zápis do OR v srpnu - naštěstí téhož roku), celou dobu vesele nakupovali materiál, majetek i zboží, obchodovali (prodej zboží i služeb), platili nájem, telefony, probíhaly tam operace s dost vysokými částkami atd. Prosím nedebatujme teď o tom, jestli to bylo správné. Prostě takhle to proběhlo a jako účetní víte dobře, že dostanete do ruky firmu, kde neprobíhá vše zcela OK, ale nějak to vyřešit musíte, pokud možno tak, aby to bylo co nejsprávnější.

Tato firma se na mě obrátila asi dva měsíce poté, co byla konečně zapsána. V této situaci mi skutečně nezbylo nic jiného než nejdříve zpracovat jakési "předběžné účetnictví" za dobu do zápisu do OR. Bylo tam několik set položek(!). Místo účtů 5xx a 6xx jsem účtovala na analytiky k 38x , např. nákup služeb byl na 381518 atd. K datu těsně předcházejícímu zápisu do OR jsem provedla jakousi "uzávěrku", vytiskla účetní knihy - a konečné stavy té předběžné rozvahy jsem zanesla jako počáteční do "normální" ostré zahajovací rozvahy. Z účtů 38x jsem přeúčtovala na příslušné účty 5xx a 6xx atd. Dodnes si myslím, že tento postup byl nejlepší možný v dané situaci, resp. nenapadlo mě nic lepšího, jak to udělat jinak a lépe.

• 22. 12. 2006 17:06

bdm (neregistrovaný)

Re: Mohu se také vmísit do debaty?
      *** :-) Fajn, Evičko, že jste se k tomu vyjádřila. Musela jsem umazat to Vaše, ať je tu prostor, tak doufám, že se vyjádřím ke všemu :-)
      1) Zadání dotazu bylo velice jednoduché, tak nevím proč rozebírat firmy s velkými obraty před založením - ale i tak to bude v principu úplně stejné
      2) Že firma vyvíjí činnost už před zapsáním je úplně normální, není to v rozporu s Obch.Z. a jinak to ani nejde. Proboha, ten, kdo se s tím setkal, tak ví, že tak to funguje u všech společností, ať malých nebo velkých. Proto nikdo nemůže tvrdit, že před zápisem to nelze! A řeší to §64 Obch.Z. Ale ten Vám taky říká, jak s tímto jednáním před zapsáním společnosti musíte naložit! A tady je ten problém xxl, že je jednoduše navede buď do počáteční rozvahy nebo počátečního účtu. A Vy taky píšete, že tyhle výdaje (třeba i ty zřizovací) jste jednoduše navedla na pětkové účty - nezdá se Vám to v rozporu s tím §64?
      3) Co se týká zahajovací rozvahy - úplně jasně a jednoduše ji popisuje ČÚS 012 hned v bodu 3.1. - jasně Vám říká, co má obsahovat - takže nikdo nemůže tvrdit, že ji žádný předpis neřeší.
      4) Pokud půjde jen o to, jak to kdo dělá nebo jak si to kdo v nějakém článku přečetl, beru. Ale já myslela, že jde o to, co je v souladu s předpisy, co je jednoduché a jasné a nekomplikuje.

• 22. 12. 2006 17:16

Eva M. (neregistrovaný)

Milá BDM, vy víte, že si vás jako účetní velmi vážím. Nepsala jsem snad, že jsem na pětkové účty navedla i zřizovací výdaje. Ty jsem účtovala tak, jak se má. Ale vzhledem k tomu, že firma vyvíjela aktivní činnost, tak přece nebudu dávat do zřizovacích výdajů to, co už souvisí s běžnými obchody, z nichž byly výnosy. Jestliže byly do výnosů přiznávány celé výnosy toho "předzápisového" období, tak mi připadalo správné dát do nákladů též běžné provozní náklady "předzápisového" období, které jasně souvisely s těmi výnosy.

• 22. 12. 2006 17:22

Eva M. (neregistrovaný)

V §6 500/2002 se píše, že "zřizovacími výdaji se rozumí souhrn výdajů vynaložených na založení účetní jednotky do okamžiku jejího vzniku, zejména soudní a správní poplatky, výdaje na pracovní cesty, odměny za zprostředkování a poradenské služby a nájemné. Zřizovací výdaje se odpisují nejvýše po dobu pěti let. Zřizovacími výdaji nejsou zejména výdaje na pořízení dlouhodobého majetku a zásob, na reprezentaci nebo výdaje související s přeměnou společnosti nebo družstva"

Náklady související s běžným obchodováním nepovažuju za výdaje vynaložené na ZALOŽENÍ účetní jednotky.

• 22. 12. 2006 17:25

bdm (neregistrovaný)

*** Mám pocit, že se bavíme už o něčem úplně jiném. Já jsem pořád u původního - u "nějakých výdajů" před zapsáním společnosti. A ať jsou to výdaje na cokoli nebo závazky jakékoli, vždy je třeba se držet §64 Obch.Z. A pokud se ho někdo drží, tak se mu zákonitě nemohou objevit v zahajovací rozvaze ani v počátečním stavu při vzniku společnosti - tam prostě nepatří! Jedinnou výjímkou jsou ty, které správce vkladu dovolí platit ze složeného kapitálu - ale to jsme zase trošku jinde... ***

• 22. 12. 2006 17:28

Eva M. (neregistrovaný)

Teď jsem si pro jistotu osvěžila znění §64 ObZ a nevidím tam nic, co by bylo v rozporu s tím, co jsem psala. Možná jsem už unavená
      ;-)

• 22. 12. 2006 17:44

bdm (neregistrovaný)

:-)))...to mi povídejte :-)) Zákony jsou mnohdy zkomolené všelijak. Ale tam, kde jsou jasné, tak za to děkuji Bohu :-) Tady mi to připadá všechno jasné a jednoduché, tak nechápu, proč v tom a s tím dělat něco složitého. Společnost vznikne a tím dnem zaúčtuje a úplně jednoduše podle ČÚS 012 - o kapitálu, o vkladech, popř. o rezervním fondu - nic víc, nic složitého. Pak mají zakladatelé, popř, jednatel tři měsíce na to, aby dali dohromady, co vše před vznikem zaplatili nebo k čemu se jménem společnosti zavázali. VH rozhodne, zda tohle jejich jednání přebírá nebo co jim uhradí a V TOM OKAMŽIKU se tohle jednání zaúčtuje podle toho k čemu patří. Pokud někdo ze zakladatelů něco dohodne nebo koupí, k čemu se společnost nebude hlásit, tak má smůlu a žádný náklad ani závazek společnosti nevznikne. Proto se nemohou do počáteční rozvahy nebo počátečního účtu dát nějaké náklady, o kterých nikdo neví, zda budou nákladem (nebo závazkem) společnosti. Uff :-)))) ***

• 22. 12. 2006 17:53

Eva M. (neregistrovaný)

Jasně, s tím vším souhlasím. Já jsem vycházela z předpokladu, že všechny doklady z období před i po zápisu do OR jsou odsouhlasené valnou hromadou a společnost to předává své účetní se slovy "Nějak to zaúčtujte, hlavně ať je to dobře :-)) " Většinou sami společníci ani netuší, JAK se to má zaúčtovat, takže třeba ani nevědí, jestli se bude něco odepisovat nebo ne.

• 22. 12. 2006 18:02

bdm (neregistrovaný)

*** Pokud máte společnost, která Vám v den zápisu dá zároveň i rozhodnutí VH (ze stejného dne), která už všechna jejich jednání před zápisem schválila, pak Vám upřímně gratuluji :-)) Já jsem se s tím ještě nesetkala - ale i tak bych nepospíchala, protože někdo může ještě v té zákonné lhůtě dodat nějaký doklad, který VH "uzná" a okamžitý daňový náklad (5xx) se Vám může přehoupnout do nehmotného majetku a můžete začít znova :-))))***

• 22. 12. 2006 18:14

Eva M. (neregistrovaný)

Netvrdím, že mi všechno dají v den zápisu. Většinou s nějakým zpožděním, ale v den, kdy mi to předávají, už mají odsouhlaseno. Pokud by i tak nějaký doklad "vyplaval" později, tak to holt přeúčtuju :-)

• 22. 12. 2006 18:19

bdm (neregistrovaný)

*** Ano, ale až tím dnem "odsouhlašení" to můžete zaúčtovat - ne do počátečního stavu. A máte pravdu, to je radost, když je něco pěkně v nákladech a najednou to musíte všechno rušit a udělat z toho nehmotný majetek :-)) ***

• 22. 12. 2006 18:22

Eva M. (neregistrovaný)

Z hlediska čistoty účetnictví máte jistě pravdu. Ale na druhou stranu je to v konečném důsledku jedno, protože účetně i daňově to vyjde nastejno, jestli to dám do poč.rozvahy nebo proúčtuju ke dni odsouhlasení. Musí mi to vyjít stejně.

• 22. 12. 2006 18:26

bdm (neregistrovaný)

*** :-))) A já myslela, že jde o čistotu účetnictví :-)) Protože když už ho vést musíte (po zapsání), tak by mělo být správné. A do počáteční rozvahy ho dát nemůžete, protože nemáte k tomu účetní doklad (z toho dne), kterým je rozhodnutí VH :-))) ***

• 22. 12. 2006 18:31

Eva M. (neregistrovaný)

Pokus o zakončení debaty ;-)
      Podle mého názoru je podstatné, že oběma způsoby dojdeme k těmže výsledkům - stejné daně, stejná konečná rozvaha, stejný výsledek hospodaření. A obě máme účetnictví přehledně, jasně a prokazatelně zpracováno.
      Jdu dělat něco doma, za dva dny je Štědrý den a já se tady vykecávám o metodické čistotě zpracování účetnictví nové firmy, achjo :-) Nejsem já trošku blázen a workoholik? :-) Nazvu to "profesionální deformací, to zní o něco lépe. A vím, že tady na BC nejsem sama :-))) Mějte se všichni krááásně a udělejme si čas kromě MD/D a paragrafů taky na nějaké to duchovno a tajemno - a taky na přátele z reálného světa, nejen na ty virtuální...

• 22. 12. 2006 18:34

bdm (neregistrovaný)

Re: Pokus o zakončení debaty ;-)
      *** Díky, Evičko, za diskuzi. Pro mě to nebyla ztráta času, protože to bylo o něčem a ne jen tak naprázdno. Mějte se pěkně a užívejte si :-))) Bl. ***

• 22. 12. 2006 18:36

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Pokus o zakončení debaty ;-)
      Blaničko, taky děkuju za zajímavou a korektní diskuzi. Ztráta času to rozhodně nebyla ani pro mě! Ale bohužel čas letí a práce doma se pořád nechce sama udělat... Mějte se taky krásně :-))

• 22. 12. 2006 18:54

xxl (neregistrovaný)

Bohužel musím mazat.
      Paní Evo M. Jdete hlavou proti peřině (jak dáte hlavu pryč, vrátí se peřina do původní polohy). Např. dodnes jsem se nedověděl, na koho bude znít faktura za nákiup p ř e d vznikem společnosti. ČÜS 12 se netýká zahajovací rozvahy před vznikem akciovky, úvodní věta zní "tento standart řeší některé případy z m ě n vlastního kapitálu u obchodních společností.......... ". Už jsem byl upozorněn na § 17 ZÚ. Tam stojí "...účetní jednotky otevírají účetní knihy ke dni vzniku povinnosti vést účetnictví....". Neustále mlátím do klávesnice, že jde o období p ř e d vznikem společnosti. Nemám nic vyčteno, takto bylo založeno 6 (šest) s.r.o. Dvě změnily sídlo, u čtyř přišel FÚ a po mně chtěl zahajovací rozvahy. Dámy odškrtaly něco mezi 20 a 40 položkami, zkontrolovaly s počáteční rozvahou nasazenou do firmy a byly spokojeny. Jen ještě poznamenaly, že byly strašně zvědavé na způsob zjištění částek uvedených vpočáteční rozvaze. Tu jednu kontrolu jsem hrubo zapil, protože na faktuře za hospodu v částce 1,5 mil. nebyla v adrese firma, ale jméno společníka s celou adresou. Naštěstí si toho nevšimly, protože to nebyl náklad.
      Jnak pro klid a uzavření tohoto klání PROHLAŠUJI: Mezi založením a vznikem společnosti se nezakládá pokladní kniha, nedělá se nic, co by připomínalo účetnictví, všecko se nacpe do počáteční rozvahy včetně nákladů. Ať jsem trajcen přisahám při nahém pupku.

p.s. A přece se točí.

• 22. 12. 2006 19:00

Jana F. (neregistrovaný)

Navrhuji pana xxl udusit tou peřinou, protože jinak budeme ty domácí práce dělat do noci :-) Jana F.

• 22. 12. 2006 19:47

bdm (neregistrovaný)

*** Ach jo, přestože jsme se s Evičkou na některých věcech neshodly, tak alespoň jsme obě věděly, o čem je řeč :-))
      1) Na koho zní doklady před vznikem společnosti? Pokud jste nějaké viděl, tak to přece musíte vědět :-)) Obvykle zní na jméno některého ze zakladatelů nebo jednatele a bývá na nich i údaj o založené společnosti, jejímž jménem tito mají v úmyslu jednat

2) Zahajovací rozvaha a ČÚS 012 - netušila jsem, že Vás budu muset provázet i účetními st. ale budiž: "3.1.1. Vznik
      a) K datu zápisu do obchodního rejstříku (tj. vzniku) sestavuje akciová společnost (dále jen a.s.) zahajovací rozvahu, která obsahuje v aktivech splacené vklady, pohledávku ve výši nesplacených vkladů, v pasivech zapsaný kapitál v obchodním rejstříku, emisní ážio, rezervní fond vytvořený dle zakládacích dokumentů, případně závazek vůči vkladatelům vzniklý dle § 163a odst. 3 obchodního zákoníku." a dále "3.2. Společnost s ručením omezeným (dále jen s.r.o.) postupuje při vzniku, zvyšování základního kapitálu, účtování o obchodním podílu analogicky jako a.s." Stačí?

3) Do počáteční rozvahy nemůžete nacpat (jak jste uvedl) žádné náklady, které byly učiněny před vznikem společnosti, protože k tomuto zaúčtování nemáte potřebné účetní doklady. Možná, že účtovat bez účetních dokladů Vám nevadí a děláte to běžně a prochází to - budiž, máte asi velké štěstí. Ale já bych to prostě nikomu neradila. ***

• 22. 12. 2006 20:26

xxl (neregistrovaný)

Musím mazat, sorry.
      >2) Zahajovací rozvaha a ČÚS 012 - netušila jsem, že
      >Vás budu muset provázet i účetními st. ale budiž:
      >"3.1.1. Vznik
      >a) K datu zápisu do obchodního rejstříku (tj. vzniku)
      >sestavuje akciová společnost (dále jen a.s.)
      >zahajovací rozvahu, která obsahuje v aktivech splacené vklady,
      >pohledávku ve výši nesplacených vkladů, v pasivech
      >zapsaný kapitál v obchodním rejstříku, emisní ážio,
      >rezervní fond vytvořený dle zakládacích dokumentů, případně
      >závazek vůči vkladatelům vzniklý dle § 163a odst. 3
      >obchodního zákoníku." a dále "3.2. Společnost s ručením
      >omezeným (dále jen s.r.o.) postupuje při vzniku,
      >zvyšování základního kapitálu, účtování o obchodním podílu
      >analogicky jako a.s." Stačí?
      >
      >3) Do počáteční rozvahy nemůžete nacpat (jak jste
      >uvedl) žádné náklady, které byly učiněny před vznikem
      >společnosti, protože k tomuto zaúčtování nemáte potřebné
      >účetní doklady. Možná, že účtovat bez účetních dokladů
      >Vám nevadí a děláte to běžně a prochází to - budiž,
      >máte asi velké štěstí. Ale já bych to prostě nikomu
      >neradila. ***

Pro paní Janu F. - sadistko, něco příjemnějšího by nebylo? Za to Vám kromě hezkých vánoc přeji, abyste spálila aspoň jeden plech vanilkových rohlíčků (takříkajíc nadranc) a aby se Vám to nepodařilo zatlouct. Tak.

Pro paní/slečnu (jak krásné bylo slovo soudružka) bdm: Fantastické. Při použití Obch.zák., ZÚ a ČÜS se Vám skutečně podařilo, že jsem se zařadil tak něco mezi debilem a imbecilem. Jdu do sebe a již nikdy se nevrátím. A máte to. A než odejdu: Hezké vánoce a TŘI plechy spálených rohlíčků (ovšem vzhledem k množství, aby se to nikdo nedověděl, nejvýš kámoška u kafe na Štěpána).

• 22. 12. 2006 20:26

xxl (neregistrovaný)

Musím mazat, sorry.
      >2) Zahajovací rozvaha a ČÚS 012 - netušila jsem, že
      >Vás budu muset provázet i účetními st. ale budiž:
      >"3.1.1. Vznik
      >a) K datu zápisu do obchodního rejstříku (tj. vzniku)
      >sestavuje akciová společnost (dále jen a.s.)
      >zahajovací rozvahu, která obsahuje v aktivech splacené vklady,
      >pohledávku ve výši nesplacených vkladů, v pasivech
      >zapsaný kapitál v obchodním rejstříku, emisní ážio,
      >rezervní fond vytvořený dle zakládacích dokumentů, případně
      >závazek vůči vkladatelům vzniklý dle § 163a odst. 3
      >obchodního zákoníku." a dále "3.2. Společnost s ručením
      >omezeným (dále jen s.r.o.) postupuje při vzniku,
      >zvyšování základního kapitálu, účtování o obchodním podílu
      >analogicky jako a.s." Stačí?
      >
      >3) Do počáteční rozvahy nemůžete nacpat (jak jste
      >uvedl) žádné náklady, které byly učiněny před vznikem
      >společnosti, protože k tomuto zaúčtování nemáte potřebné
      >účetní doklady. Možná, že účtovat bez účetních dokladů
      >Vám nevadí a děláte to běžně a prochází to - budiž,
      >máte asi velké štěstí. Ale já bych to prostě nikomu
      >neradila. ***

Pro paní Janu F. - sadistko, něco příjemnějšího by nebylo? Za to Vám kromě hezkých vánoc přeji, abyste spálila aspoň jeden plech vanilkových rohlíčků (takříkajíc nadranc) a aby se Vám to nepodařilo zatlouct. Tak.

Pro paní/slečnu (jak krásné bylo slovo soudružka) bdm: Fantastické. Při použití Obch.zák., ZÚ a ČÜS se Vám skutečně podařilo, že jsem se zařadil tak něco mezi debilem a imbecilem. Jdu do sebe a již nikdy se nevrátím. A máte to. A než odejdu: Hezké vánoce a TŘI plechy spálených rohlíčků (ovšem vzhledem k množství, aby se to nikdo nedověděl, nejvýš kámoška u kafe na Štěpána).

• 22. 12. 2006 20:50

bdm (neregistrovaný)

*** Nikam se nezařazujte :-) Chtěl jste, ať zdůvodním svoje postoje a zodpovím Vaše otázky, tak jsem to udělala a jinak než zákony a předpisy to nejde. A já nepeču, proto nemůžu spálit :-))) Asi to tímto uzavřeme. Určitě se zase příště na něčem neshodneme.......ale.....vadí to? Já bych to nijak tragicky neviděla :-)) Taky si užívejte Vánoc, odpočívejte a mějte se pěkně :-) ***

• 22. 12. 2006 21:34

Jana F. (neregistrovaný)

Ale stejně je to skvělý pán a má kouzelný smysl pro humor :-))) Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).