Živnost - student (elektrotechnika/IT)

• (neregistrovaný)

22. 8. 2017 21:45

Dobrý den,
    živnost ohledně studenta se tu řešila několikrát, nicméně mám takový specifický dotaz.
    Stále studuji VŠ a naskytla se mi možnost návrhu a osazení plošných spojů.
    Mám elektro vzdělání s maturitou.
    Pokud vše chápu správně, tak pokud budu jen navrhovat plošné spoje, tak se jedná o činnost volnou.
    Nicméně pokud je budu i osazovat, tak se jedná o výrobu ?
    Proč se ptám, zajímá mě zda budu muset fakturovat oba úkony zvlášť, nebo budu moct uplatnit na celý proces paušál 80% jakožto výroba elektrických zařízení.
    Na závěr bych se chtěl jen ujistit, jestli se nepletu.
    Pokud vydělám za rok například 100 000, tak se mi při paušálu 80% vypočítává zdravotní a daň ze zisku jen z těch 20tis ?
    Nebo je tam ta magická hranice 55 000 a pak se zdravotní vypočítává z průměrné roční mzdy (kalkulátory mi vyhazovaly nějakých 168tis.)?
    Je to tu nejspíš všude možně psané, ale rád bych si byl jistý než se do něčeho pustím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2017 7:56

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

musíte se prvně podívat co je obsahem jednot. živností, pokud budete kombinovat ty živnosti, které mají odlišné %- ní výdaje paušálem, musíte si tyto příjmy evidovat odděleně ( fakturovat můžete jek chcete ) důležité je u vás nějaké rozdělení a to tak aby jste byl schopen ke každému oddělenému příjmu uplatnit daný paušál. Jste li po jedním paragrafem ( §7 ) nemůžete kombinovat paušál / daň. evidence. Pokud by šlo o rozdílné paragrafy výdělečné činnosti ( např. §7 a §9 ( nájmy  ) můžete na takto odděleně evidované příjmy uplatnit %-ní výdaje na jeden a daň. evidencí skutečné výdaje na druhý.

Daň z příjmu FO zaplatíte z rozdílu P-V ( v DE ) nebo P-%ní paušál, který můžete ponížit ještě o odčitatelné položky, samotnou vypočtenou daň, dále snižujete o daňové slevy.

Do přehledů SP uvádíte pro start výpočtu SP uvádíte hodnotu daňového základu či dílčího daň. základu z příjmů z podnikání ( §7 ) tedy hodnotu z řádku 113 DP k DPFO.  Hodnoty jiných příjmů než je podnikání dle §7 se nezahrnují ( §6 , §8, §9, §10 )

Do přehledů na ZP je to obdobné , jen tam příjmy z podnikání a o řádek níže výdaje na podnikání ( nesmíte však zahrnovat případné uplatněné ztráty z podnikání minulých let ) . Uvádíte zase jen příjmy z podnikání. ( ne např příjmy z nájmů )

Onou hranicí asi myslíte tzv. rozhodný příjem, za situace že při zahájení podnikání nahlásíte a doložíte že jste současně studentem, můžete být považován za OSVČ vedlejší, tedy budete platit buď zálohy nižší ( poloviční ) než je min. záloha na SP a ZP a nebo pokud váš příjem ( po odpočtu výdajů )  z podnikání nepřesáhne tzv. rozhodnou hranici ( cca. 64 tis. ) nemusíte platit zálohy v průběhu roku na SP a ZP vůbec, doplatíte pouze jednou ročně po podání přehledu skutečně vypočtené pojistné a to podle skutečného příjmu z podnikání.

Obdobně daň z příjmu FO, pokud nepřesáhne 30. tis. za min. období, nemusíte platit zálohy ani na období následné.

Pokud by jste již nestudoval, musíte nahlásit změny do 8- mi dnů, pak se stáváte OSVČ hlavní, pokud činnost nepřerušíte a nepůjdete např. na ÚP či do HPP.

Zcela odlišně můžete zvolit podnikání pod právnickou osobou, založit si s.r.o., v tomto případě by podnikala právnická osoba, vedla účetnictví a její základ daně by činil hos. výsledek ( výnosy  - náklady ), k vám jako FO se mohou dostat prostředky ( disponibilní zisk  tj. zisk po zdanění DPPO 19% ) teprve rozhodnutím o výplatě podílu na zisku na společníka, kde zdaníte tzv. srážkou u zdroje ( tedy ještě v s.r.o. ) převod podílu na společníka a sice 15%. Tedy zaplatíte kumulovaně 19% +  (15%  jako společník fyzická osoba ) a takto zdaněný příjem  již jako FO nikde neuvádíte a nic z něj neodvádíte. Obrovskou výhodou podnikání pod právnickou osobou je ručení omezení, kdy vy jako společník ( FO ) ručíte pouze do výše nesplaceného ZK ( pokud bude ZK 1,- Kč ) v okamžiku kdy zaplatíte 1,- Kč do ZK s.r.o. a takto to zapíše OR, již neručíte ( oproti OSVČ - ten ručí po celou dobu celým i osobním majetkem ). Firma jako PO ručí za závazky majetkem celým ( společník jako FO ne ).

Nevýhodou je složitější zakládání PO, složitější účetnictví ( nelze daň. evidence ), nemožnost podnikání pod PO přerušit, zdlouhavé a administrativně náročné ukončení PO ( z likvidací nebo bez ) - končí teprve výmazem z OR, dvojí zdanění zisku ( jednou firma + jednou společník )  a v neposlední řadě jako statutár v s.r.o., pokud firma nepůjde sice můžete jít na ÚP ale nedostanete žádnou podporu v nezaměstnanosti  ( OSVČ pokud přeruší a podnikal li alespoň 12 měs. může na ÚP a nárokovat podporu )

To je potřeba zvážit, naprosto zjednodušeně, budete li podnikat prvně a pokud půjde o jednoduché činnosti spíše lokálního charakteru : kadeřnice, řemeslníci, malá účetní ale s pojištěním, atd. lze pod. jako OSVČ ( žádné obchody v zahraničí, žádné náročné činnosti kde děláte subdodávkově pro velké firmy, kde hrozí reklamace, vratky, dodržené termíny, kde jsou komplikované obchodní kontrakty ).
      Pokud budete dělat něco pod rizikem velké majetkové újmy ( pro velké firmy, mezinárodní obchody )  nebo obchodovat se zahraničím ( dovoz, zahr. služby... nevím ) a nezáleží ani tak na výši tržeb, jako na charakteru takovéto činnosti, tak ať vás podnikání pod fyzickou osobou ani nenapadne.   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).