Dobrý den,
ve Vašem případě lze posoudit Váš statut rezidenta v souladu s pokynem Generálního finančního ředitelství D-22, který říká, že dojde-li v průběhu roku ke změně bydliště, posuzuje se statut za příslušné části roku samostatně. Takže můžete být část roku daňovým rezidentem, a po přestěhování daňovým nerezidentem.
To znamená, že do 1. 2. 2016 budete považován za českého daňového rezidenta, s povinností přiznat zde své "celosvětové" příjmy. Ovšem od 2.2.2016 jste se stal českým daňovým nerezidentem a přiznáváte v ČR jen příjmy plynoucí z území ČR (nikoliv zahraniční příjmy). Pokud Vám z území ČR neplynuly žádné příjmy v období po 2.2.2016, nemusíte zde nic přiznávat.
Pokyn GFŘ D-22
Komentář k § 2, bod 2.:
„Dojde-li u poplatníka ke změně v rozsahu povinnosti vůči České republice (§ 2 odst. 2 nebo odst. 3 zákona) v průběhu zdaňovacího období v důsledku změny bydliště, posuzuje se jeho statut za příslušné části roku samostatně. V případě vzniku neomezené daňové povinnosti v České republice (§ 2 odst. 2 zákona) v důsledku skutečnosti, že se zde poplatník obvykle zdržuje, uplatní se tento statut pro celé zdaňovací období.“
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 9. 2017 23:42
Dobrý den.
Měl bych dotaz ohledně mé daňové situace, která se zkomplikovala pracovním pobytem v USA.
Téměř celý loňský rok 2016 jsem byl ve Spojených státech amerických. Od 1.1.2016 do 31.1.2016 jsem byl zaměstnán v ČR. Pak jsem odjel k 2.2.2016 do spojených státu a celý zbylý rok 2016 jsem byl v USA.
Především mám komplikace vyřešit otázku daňového rezidenství, protože některé definice se liší zákon od zákonu (myšleno smlouvy o dvojím zdanění) a dalšími zákony. Dle podmínky bydliště a pobyt min 186 dní byl splňoval, že jsem byl rezidentem USA. Nicméně dle v USA jsem byl přiřazen jako nerezident, protože jsem měl J1 víza, do kterých se započítávají ještě dva roky jako výjimka.
V USA jsem byl tedy veden jako "Nonresident Alien for U.S. Tax Purposes" kvuli J2-Scholar visa. Protože jsem měl svoje víza specifikovány jako "věda a výzkym", požádal jsem o výjimku a federální daně jsem neplatil (Toto upravuje sbírka zákonu 32 z roku 1994, článek 21 odstavec 5) . Odváděl jsem pouze státní (Kalifornské) pouze daně.Daňové přiznání jsem podával ve Spojených státech, zdravotní pojištění jsem si platil také tam. V ČR jsem byl odhlášen ze zdravotní pojišťovny, a ani jsem neplatil žádné sociální pojištění. Vždy jsem byl osoba s příjmem ze závislé činnosti (zaměstnanec).Nerozumím však úplně, zda jsem daňovým rezidentem ČR pro rok 2016, zda bych měl odevzdávat daňové přiznání, platit daně v ČR za příjem z USA. Tedy jsem-li vyloučen od placení daně i v ČR, pakliže pro daňové rezidenství uplatním pravidlo 186 dnů.Mohu nějak optimalizovat svoji daňovou situaci? Jak započítávat daně z USA, když kvůli výjimce nebyly hrazeny?Děkuji za odpověď.AZ