Nedokončená výroba-účtování a co režie?

• (neregistrovaný)

3. 1. 2007 7:41

Nevím, jestli chápu správně, jak účtovat nedokončenou výrobu? Mám materiál a provedené práce zaúčtované v nákladech. Stačí když vyčíslím přímé náklady a zaúčtuji 121/611 a tím se mi "vyruší" náklady a při dokončení výroby a prodeji vyúčtuji nedokončenou výrobu do nákladů a zisk z prodeje zdaním až v dalším roce?

Mám vyčíslit i režii k dané výrobě? Mám vypočíst celou režii společnosti a rozpočíst např. dle odpracované doby? To mi není zcela jasné?
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2007 9:20

annonym (neregistrovaný)

Re: Nedokončená výroba-účtování a co rež
      Ocenění nedokončené výroby závisí na formě výrobního cyklu.
      Odchylně mohou účetní jednotky oceňovat nedokončenou výrobu
      a) ve výrobě s krátkodobým nepřetržitým cyklem, v níž se účtují mzdy až na výrobky nebo polotovary, a to pouze v položkách přímých materiálových nákladů (přímý materiál, polotovary),
      b) v hromadné a velkosériové výrobě pouze přímými náklady (přímý materiál, polotovary, přímé mzdy, ostatní přímé náklady),
      c) v malosériové a kusové (zakázkové) výrobě a ve výrobě s dlouhodobým cyklem položkami přímých nákladů, výrobní, popř. správní režie (v této položce jen zcela výjimečně v případě, že výrobní cyklus přesahuje jeden rok).

• 3. 1. 2007 9:24

Ivča (neregistrovaný)

Účtování 121/611 máte dobře, jen v dalším roce, kdy se výroba dokončí se zúčtuje 611/121 a zároveň se ve stejném roce vyfakturuje 311/601.

Režii málokdo počítá, protože je těžko prokazatelná, určitě bych nepočítala celkovou režii rozdělenou podle dobu odpracovanosti, ale započítala prokazatelné náklady, tj. např. mzdové náklady dělníků jsou většinou hodinové, tak podle evidence na čem jak dlouho pracovali + ZP, SP (pokud to bude aspoň přibližně možné rozklíčovat) atd.

• 3. 1. 2007 10:37

Renata (neregistrovaný)

Děkuji za rady. Jedná se o zakázkovou výrobu. Jsem schopná vyčíslit jak náklady za suroviny, tak mzdové náklady připadající na jednotlivé zakázky. Zaměstnanci odevzdávají docela detailní rozpis odpracovaných hodin na jednotlivých zakázkách, takže není problém. Tak mám podle toho rozpočíst hrubou mzdu (+ SP a ZP placené zaměstnavatelem)? Nevím, jestli bych neměla rozpočíst i režii společnosti (i např. nájem, náklady na administrativu - mzdy adm. pracovníků....). Zjistila bych, jak dlouho se na zakázce pracovalo (procento z celkové práce za rok) a podle toho bych přiřadila režii, nebo je to už zbytečné?
      Přemýšlela jsem, že pokud bychom pracovali na nerozpracované výrobě např. půl roku, tak bychom přeci vykázali v nákladech režii za půl roku navíc..... Nerada bych, aby nás "napadli", že zkreslujeme HV.
      Omlouvám se, že se možná ptám moc hloupě, ale chtěla bych v tom mít jasno a moc informací jsem nenašla.

• 3. 1. 2007 11:58

Ivča (neregistrovaný)

Já bych tam započítala ty mzdy na výrobě + ZP, SP zaměstnavatele + další náklady opravdu s tím související (zkuste projít všechny nákladové účty), ale režii mzdy admin. pracovníků bych tam už nezapočítávala. Sice zásada opatrnosti říká dávat co nejvíc do nákladů, ale myslím, že to není prokazatelné (nevím, jak byste to dokládali) a z FÚ by mohli namítat, že si zkreslujete HV tak, abyste platili malé daně.
      Pokud byste měli nerozpracovanost, tak by sice režie byla za celý rok, ta by tam ale skutečně patřila do toho roku, tam není problém.

• 3. 1. 2007 12:28

Renata (neregistrovaný)

Pokud režii zahrnu do nedokončené výroby a zaúčtuji 121/611 "vyruším" tím přeci náklady a převedu (přes 611 na MD) až do příštího roku. Zvýším si přeci např. v roce 2006 zisk tím, že převedu režii do roku 2007 a v roce 2007 bude naopak zisk o tuto režii nižší. Proto o tom vůbec uvažuji. Pokud ji nepřevedu do dalšího roku může FÚ právě namítat, že si zkresluji HV a chci za rok 2006 platit nižší daně. Nevím jestli v rámci opatrnosti raději započíst do nedokončené výroby i režii a zaplatit tedy na daních více?

• 3. 1. 2007 13:28

Ivča (neregistrovaný)

Aha, už rozumím, co jste tím chtěla říct. Já bych se ale té režii přece jen bránila, protože vám nikdo neprokáže, kolik tam skutečně patří, bude to jen vaše "vymyšlená" částka pomocí jakéhosi procenta. Pokud by finanční úřad namítal, že vám tam chybí například část mzdy sekretářky, která obvolávala věci ohledně zakázky (pokud by je to vůbec napadlo!), není možné toto rozklíčovat a bylo by absurdní to vyčíslovávat. Aspoň jsem se s tím nikdy nesetkala.
      To samé s nájmem, jestli platíte nájem měsíčně a 2 hodiny denně halu používali dělníci k zakázce, přijde mi nesmyslné přepočítávat měsíční nájem na hodiny kvůli zakázce.
      Jedna věc je zásada opatrnosti, druhá nadhodnocení výnosů. To by se zase třeba nemuselo líbit investorovi, že si děláte hezčí HV.

• 3. 1. 2007 14:17

Renata (neregistrovaný)

Nenašla jsem nikde informace, které by mě napověděly, jak na to a tak jsem jen uvažovala jestli to až ak pitvat, nebo ne? Máte pravdu, že každý se na to bude koukat ze svého pohledu a nezavděčím se nikomu :-(( Tak si s tím nebudu přidělávat práci.
      Děkuji za Vaši pomoc.

• 16. 3. 2015 13:12

MN (neregistrovaný)

Dobrý den, ozývám se po osmi letech od zadání příspěvku a stále je to pro někoho aktuální téma. Chtěla bych se zeptat, jak jste tenkrát tuto problematiku vyřešili a jak jí řešíte nyní. Já totiž mám teď stejný problém a řeším rozpočítávání správní režie. Pokud bych ji totiž převedla na tu nedokončenou na konci roku, tak mi to dost navýší zisk a to se asi nebude líbit majiteli. Někdo toto neřeší a někdo naopak rozpočítá každou nákladovou korunu do režie. Pokud můžete, odpovězte mi prosím. Moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).