Odložená daň

• (neregistrovaný)

26. 11. 2010 14:48

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně odložené daně. Je rok 2010 a já o ni začínám teprve účtovat. V majetku mám 4 auta a budovu. Auto č.3 jsem v roce 2010 prodala (v tomto roce jsem ho ještě pár měsíců odepisovala). A budova má rozdílnou výši vstupní daňové a účetní ceny - jedná se o podnik, který vznikl fúzí. Nějak jsem se do toho zamotala a teď nevím, jestli jsem daň vypočítala dobře. Pro její výpočet přihlížím k zůstatkovým cenám majetku.

Jelikož jsem auto č.3 prodala, přihlížím pouze k autu 1, 2 a 4 a dále k budově, i když má rozdílné ty vstupní ceny? Vzala jsem tedy zůstatkové ceny těchto majetků a z rozdílu mi vyšel odložený daňový závazek. Jelikož jsem ale auto 1 a auto 2 vlastnila a odepisovala od roku 2007 tak ohledně těchto dvou aut jsem ještě vzala rok 2009 a rozdíl mezi zůstatkovými cenami (ú-d) jsem vynásobila sazbou a zaúčtovala na 429/481. Poté jsem udělala operaci na 592/481 kam jsem zaúčtovala částku tak, abych měla na 481 odloženou daň, která mi vyšla z rozdílů zůstatkových cen v roce 2010.

Zajímalo by mne, jestli jsem postupovala správně, nebo jsem něco zapomněla. děkuji a přeji hezký den.

Turková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2010 12:25

Rop

Rozumím tomu správně, že společnost v roce 2010 má poprvé povinnost účtovat o odložené dani a vznikla fúzí někdy v roce 2007 (či 2008, či 2009 - tj. nikoliv v roce 2010)?

Začnu trochou té teoretické omáčky:
      Odložená daň představuje dočasné rozdíly mezi účetní a daňovou hodnotou majetku - de facto ekonomický význam je ukázat v účetnictví, kolik jsem v minulosti na daních ušetřil, a které budu muset v budoucnu zaplatit (odložený daňový závazek) či naopak kolik jsem v minulosti na daních zaplatil, a které v budoucnu ušetřím (odložená daňová pohledávka). V prvním roce účtování se pak část vztahující se k předcházejícím obdobím účtuje proti výsledku hospodaření minulých let a část vztahující se k běžnému období proti nákladům běžného období.

Ve vašem případě je účtování správně. Jenom vám maličko upřesním ten pojem DOČASNÉ. Nejlepší to bude na příkladu:

Rok 2008 (společnost vznikla fúzí):
      Účetní vstupní cena (ocenění znalcem) = 100
      Daňová vstupní cena (zůstatková daňová cena v předchozí společnosti) = 90
      Rozdíl 100 - 90 = 10 ... tento rozdíl však je trvalý ... neboť onen daňový základ 10 jsem nikdy neuspořil na daních ... nikdy v minulosti jsem nevykázal při transformaci HV na základ daně -10 ... nebylo taky kdy - neboť společnost právě vznikla

31. 12. 2008
      Účetní zůstatková cena 95
      Daňová zůstatková cena 80
      Rozdíl = 15 (k tomuto dni nepotřebuji počítat odloženou daň takže si toho nevšímám)

31. 12. 2009
      Účetní zůstatková cena 90
      Daňová zůstatková cena 70
      Rozdíl = 20 (k tomuto dni nepotřebuji počítat odloženou daň takže zatím si toho nevšímám)

31. 12. 2010
      Účetní zůstatková cena 85
      Daňová zůstatková cena 60
      Rozdíl = 25

A teď počítám odloženou daň:
      a) k minulému období: rozdíl byl sice 20, ale z tohoto rozdílu je 10 rozdíl trvalý. Takže základ odložené daně vztahující se k minulému období je 10 - čili odložený daňový závazek (10 * budoucí sazba daně) zaúčtuji 428(9)/481
      b) k běžnému období: rozdíl je sice 25, ale z tohoto rozdílu je 10 rozdíl trvalý. Takže základ odložené daně je 15. Změna základu odložené daně je tedy 5 - čili zvýšení odloženého daňového závazku (5 * budoucí sazba daně) zaúčtuji 592/481

• 30. 12. 2010 9:18

Lucie Hesová (neregistrovaný)

Dobrý den, četla jsem Vaši odpověď na odloženou daň při přeměně společnosti a všemu docela rozumím,jen jsem nepochopila, proč se na závěr počítá odložená daň (tj.v r.2010) z čísla 5 a ne z čísla 15?Proč dochází ke změně základu daně? Účtuji o odložené dani poprvé a také se nacházím v situaci, že každá ZC je jinak vysoká. V mém případě k odštěpení společnosti došlo k 1.1.2010, tak by mne zajímalo, zda bych účtovala stejně jak uvádíte v dopisu nebo zda bych v prvním roce tj. r.2010 účtovala přes 592 a ne přes 42?
      Moc prosím o pomoc:-) Lucie Hesová

> Rozumím tomu správně, že společnost v roce 2010 má poprvé povinnost účtovat o odložené dani a vznikla fúzí někdy v roce 2007 (či 2008, či 2009 - tj. nikoliv v roce 2010)?

> Začnu trochou té teoretické omáčky:
      > Odložená daň představuje dočasné rozdíly mezi účetní a daňovou hodnotou majetku - de facto ekonomický význam je ukázat v účetnictví, kolik jsem v minulosti na daních ušetřil, a které budu muset v budoucnu zaplatit (odložený daňový závazek) či naopak kolik jsem v minulosti na daních zaplatil, a které v budoucnu ušetřím (odložená daňová pohledávka). V prvním roce účtování se pak část vztahující se k předcházejícím obdobím účtuje proti výsledku hospodaření minulých let a část vztahující se k běžnému období proti nákladům běžného období.

> Ve vašem případě je účtování správně. Jenom vám maličko upřesním ten pojem DOČASNÉ. Nejlepší to bude na příkladu:

> Rok 2008 (společnost vznikla fúzí):
      > Účetní vstupní cena (ocenění znalcem) = 100
      > Daňová vstupní cena (zůstatková daňová cena v předchozí společnosti) = 90
      > Rozdíl 100 - 90 = 10 ... tento rozdíl však je trvalý ... neboť onen daňový základ 10 jsem nikdy neuspořil na daních ... nikdy v minulosti jsem nevykázal při transformaci HV na základ daně -10 ... nebylo taky kdy - neboť společnost právě vznikla

> 31. 12. 2008
      > Účetní zůstatková cena 95
      > Daňová zůstatková cena 80
      > Rozdíl = 15 (k tomuto dni nepotřebuji počítat odloženou daň takže si toho nevšímám)

> 31. 12. 2009
      > Účetní zůstatková cena 90
      > Daňová zůstatková cena 70
      > Rozdíl = 20 (k tomuto dni nepotřebuji počítat odloženou daň takže zatím si toho nevšímám)

> 31. 12. 2010
      > Účetní zůstatková cena 85
      > Daňová zůstatková cena 60
      > Rozdíl = 25

> A teď počítám odloženou daň:
      > a) k minulému období: rozdíl byl sice 20, ale z tohoto rozdílu je 10 rozdíl trvalý. Takže základ odložené daně vztahující se k minulému období je 10 - čili odložený daňový závazek (10 * budoucí sazba daně) zaúčtuji 428(9)/481
      > b) k běžnému období: rozdíl je sice 25, ale z tohoto rozdílu je 10 rozdíl trvalý. Takže základ odložené daně je 15. Změna základu odložené daně je tedy 5 - čili zvýšení odloženého daňového závazku (5 * budoucí sazba daně) zaúčtuji 592/481

• 30. 12. 2010 10:01

Rop

Pokud společnost vznikla v roce 2010 tak nelze účtovat o minulých obdobích. (Celý svůj příklad jsem měl zaměřen na situaci, kdyby společnost vznikla před rokem 2010).

Tj. k 31. 12. 2010 vyčíslíte rozdíl zůstatkových cen. Od tohoto rozdílu odečtete rozdíl trvalý. A takto vypočítanou odloženou daň účtujete 592/481.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).