Daně na aukru

• (neregistrovaný)

27. 11. 2010 13:24

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli jsem jako student povinna odvádět daně z příjmů z Aukra. Nejprve jsem tam prodávala věci z domácnosti, které jsem už nevyužila a později a předměty, které jsem zakoupila a se ziskem prodala.Nemám však žádné faktury o nákupu a ceně zboží, takže nevím, co teď s tím. Nevím ani, kolik činil celkový roční obrat. Nerada bych ale měla nějaké problémy s finančním úřadem, prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2010 15:21

autorka

Dobrý den,

skutečnost, že jste student nemá vliv na to, že prodáváte opakovaně a za účelem zisku. Alespoň ve druhém případě. Použitých a nepotřebných věcí se to netýká. Zdaleka se nejedná jen o finanční úřad, porušujete živnostenský zákon. Více v článku:  http://www.podnikatel.cz/clanky/chcete-si-privydelat-na-internetu-pozor-na-urady/

Pokud nemáte žádné doklady, můžete stanovit výdaje paušálem (i když to asi nebude nejvýhodnější). S obratem Vám neporadím, to musíte určit sama. Teoreticky se na Vás úřady  mohou zaměřit například podle uskutečněných prodejů z určité IP adresy nebo na základě udání.

Prodáváte opakovaně a se ziskem - to je podnikatelská činnost.

Dagmar Kučerová  :-[ 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).