Inventura

• (neregistrovaný)

8. 1. 2007 13:03

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně přílohy k inventuře. Dneska jsme dělali inventarizaci zásob. Zjištěná manka a přebytky samozřejmě časově rozlišíme do r. 2006. někde jsem ale zaslechla, že přílohou k inventuře musí být nějaké dopočty, abych se dostala na stav k 31.12.06. Vůbec netuším, co tím je myšleno? Jako že vytisknu seznam příjemek ( i se zaskladněným mankem a přebytkem) a výdejek od začátku roku a když to dám dohromady se současným stavem skladu, tím vyjde, že na konci roku měla být jiná výše skladu a tím vlastně odůvodním naskladnění manka a přebytku? :) díky za radu... jsem z toho jaksi jelen. :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2007 14:28

Lenka (neregistrovaný)

Re: inventura
      Dopočty dle mého znamená ,že pokud děláte inventuru k 30.11.06,tak se mají vyčíslit prodej a nákupy za 12/06.My jsme to dělali dle daň.poradkyně do r.2005,od r.2006 to neděláme ,protože u nás je to ruční práce,nelze to automaticky
      vytisknout.

• 8. 1. 2007 14:31

L. (neregistrovaný)

No v takovým případě bych to chápala, ale pokud dělám inventuru dnes, tak přece stav k 31.12. mám už danej. :) Samozřejmě k dnešnímu dni můžu vyčíslit od 31.12. prodeje a nákupy, ale co tím jako mám dostat, to nevím. :)

• 8. 1. 2007 14:52

Ivča (neregistrovaný)

Podle zákona "fyzickou inventuru hmotného majetku, kterou nelze provést ke konci rozvahového dne, lze provést ............................... v prvním měsíci následujícího účetního období. Přitom se musí prokázat stav hmotného majetku ke konci rozvahového dne stavy fyzické inventury opravenými o přírůstky a úbytky uvedeného majetku ............. za dobu od začátku následujícího účetního období do okamžiku ukončení fyzické inventury v prvním měsíci tohoto účetního období.

Fakticky to znamená, že musíte prokázat pohyby skladu k dnešnímu datu. Za dobu od 1.1. do dnešního dne vytisknout všechny pohyby na skladě, záleží na vašem skladovém softwaru, nejlépe pohyby v kusech popř. i peněžní vyjádření, kde bude na konci seznamu součet.
      Pokud vezmete počet kusů k datu inventury, odečtete přírůstky a přičtete úbytky uvedené v seznamu+manka a přebytky, které jste zjistili, vyjde vám, kolik ks jste měli k 31.12. A to naprosto stačí. Samozřejmě pokud budete mít i peněžní vyjádření, nebude to mít chybu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).