Zjistil jsem, že práce na dohodu o provedení práce, je značně omezená. Klasický zaměstnanec se mi nevyplatí, nehledě na to, že by eventuelní důchodce zřejmě přišel o důchod a já bych měl asi dost různých poplatků. Ale možná se pletu, nikdy jsem žádného zaměstnance neměl. Je možnost mít důchodce jako zaměstnance, aniž by přišel o důchod a zárověň mohl pracovat nepravidělně podle potřeby?
Za starých dob se tomu říkalo nepravidelná výpomoc, dnes to není přímo specifikované, ale lze tímto způsobem uzavřít pracovní poměr. Důchodce je jako normální člověk. Chcete-li někoho zaměstnávat, tak musíte splnit několik povinností a od nového roku to bude ještě trochu jinak. Nechci Vás podceňovat, ale levnější je si najít někoho kdo Vám poradí v konkrétním případě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2010 20:26
Potřebuji mít legálně vyřešený vztah s mým spolupracovníkem. Mám v plánu si založit autodopravu, protože se mi nabízí v tomto oboru práce, ale je nepravidelná. Ale z důvodu, že jsem sám v pracovním poměru a tudíž sám se ježdění nemohu věnovat, musím si na to někoho najmout. Moje představa je, že se domluvím s nějakým důchodcem, abych nemusel za něj odvádět povinné poplatky. Myslím si, že klasický zaměstnanec by asi nebyl vhodný. Poraďte mi prosím někdo, jak to udělat, aby vše bylo legálně a zárovneň nejvhodnější pro mě. Předem děkuji.