V prvním roce podnikání, které je vedlejší (při zaměstnání) neplatíte zálohy na ZP a SP. Po skončení prvního roku podáte přehledy o příjmech OSVČ na ZP a ČSSZ, na kterých si současně vypočtete
a) ZP a SP, které doplatíte zpětně za první rok podnikání
b) zálohy na SP, které budete platit v příštím roce (v druhém roce podnikání) atd. ZP jako zaměstnanec platíte až po podání přehledu, každý rok zpětně
Zálohy na daň z příjmu v prvním roce neplatíte (kromě těch, které Vám sráží zaměstnavatel)
Hezký večer, dobrou noc
Děkuji za odpověď.
Je to tedy tak, že pokud nedosáhnu mezního výdělku jako OSVČ (což je nějakých 59tis.), tak neplatím zálohy v dalším roce vůbec, příjem vyšší než oněch 59tis se pak :
a: daní
b: vypočítává s z něj záloha na SP na další rok podnikání.
Myslím si to tak dobře?
S pozdravem Svoboda
To není přesně řečeno, kupříkladu začal jste podnikat 1. 1. 2010:
byla to Vaše vedlejší činnost, u ZP a ČSSZ jste se jen zaregistroval, ale zálohy jste neplatil žádné. Po skončení letošního roku zpracujete svou daňovou evidenci (nebo jenom sečtete své příjmy a stanovíte výdaje paušálně). Dostanete výsledek - dílčí základ daně ze samostatné výdělečné činnosti. Zpracujete si sám daňové přiznání k dani z příjmů (k tomu si od zaměstnavatele vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti). Podle toho, co Vám vyjde na daňovém přiznání, zaplatíte daň z příjmu.
Na základě tohoto přiznání vyplníte a odevzdáte "přehledy o výdělcích OSVČ". Najděte si je na webu, jsou to interaktivní formuláře, prohlédněte si je a zkuste vyplnit.
V závislosti na výši příjmů za letošek zaplatíte obojí pojištění (zdravotní i sociální) za letošní rok zpětně a začnete platit zálohy příští rok - výpočet Vám právě vyjde při vyplnění přehledů. Sociální pojištění budete platit zálohově měsíčně, zdravotní pojištění, pokud jste zaměstnanec, můžete zaplatit zase až po skončení roku jednorázově.
Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2010 17:40
Dobrý den,
prosím o radu a názory.
Rád bych si otevřel e-shop. Samozřejmě si musím zřídit živnostenské oprávnění.
Jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění, pokud bych měl živnost při zaměstnání? Dále by mě zajímalo, zda-li jsem ze začátku zproštěn placení daní (pokud se nepletu, dříve tomu tak bylo ?!). Do té doby, než se živnost rozjede (pokud vůbec), věnoval bych se tomuto ve volném čase při zaměstnání, proto by mě zajímalo, zda-li musím platit ŽP a SP, když ho za mne již odvádí současný zaměstnavatel.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den