Práce bez dokladu

• (neregistrovaný)

6. 12. 2010 13:47

Mám naprosto triviální otázku, ale jakožto čerstvý držitel Živnostenského oprávnění fakt nevím, jak to chodí a co to obnáší. Jak to chodí při tzv. platbě bez dokladu?
    Příklad: státní firma mi zadá zakázku na grafické zpracování a tisk. Tisk zadám tiskárně (plátce DPH), grafické zpracování udělám já (neplátce DPH). Tiskárna mi nabídne cenu s DPH na fakturu a cenu bez DPH a bez dokladu. Samozřejmě je pro mě lepší cena bez DPH, protože můžu nabídnout levnější zpracování a jsem konkurenceschopnější, ale vůbec nevím, co tento proces znamená dál? Jaké to má úskalí, problémy apod.? Dá se to využít třeba i u státních firem, nebo spíš u soukromníků? Můžu zadavateli zkalkulovat cenu tisku jakoby s DPH, ale pak to vzít bez dokladu a rozdíl bude mým ziskem? Díky všem za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2010 16:19

martin (neregistrovaný)

V podstatě můžete to od tiskárny vzít bez dokladu. Akorát  tu subdodávku od tiskárny si nemůžete dát do nákladů. Záleží, jak se vám to po daňové stránce vyplatí.  Do ceny můžete zakalkulovat co chcete. Jediný problém je, jestli to prodáte. Státní firmy jsou ale zvyklé na vyšší ceny,  20 % se pak zpětně odevzdá příslušnému zaměstnanci .

• 13. 12. 2010 11:45

Martin (neregistrovaný)

A jedná se tedy o legitimní způsob? Já si myslel, že je to způsob, kterým se obchází něco (finančák atd.), a může to být i mimo zákon. Nemusím se tedy ničeho bát? Kdyby se teoreticky stalo, že se někdo po tom bude pídit, že nemám doklady od subdodavatele o nabití toho zboží atd., tak s tím můžu normálně operovat? Hrozí některé ze stran nějaký problém?
      Jak říkám jsem nováček a jak se mi to vyplatí po daňové stránce nevím, budu ještě vyzjistit. Ale myslím si, že takhle je to pro mě lepší způsob. Lepší přidat si i třeba 10 % k ceně z tiskárny do mé kapsy, než o 20 % prodražit výrobek DPHáčkem, ne?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).