Stánkový prodej

  • (neregistrovaný)

    6. 12. 2010 23:47

    Zdravám vás,

    přečetl jsem několik článků týkajících se založení stánkověho prodeje apod. ale přesto bych se chtěl ještě zeptat na některé věci!
    Tak třeba jestli postačí k podnikání tohoto druhu (občerstvení) vyučení v oboru prodavač nebo jestli musím někde získávat rekvalifikaci popřípadě na co ?
    A ještě jedna otázka : je možno na jednom stánku mít v sortimentu tzv. rychlé občerstvení (hamburgry,hranolky,mazeny syr v housce apod.) a společně s tím i pečivo (rohlíky,koblihy,koláče apod.) jde mi o to že dopoledne by bylo lepší prodávat pečivo a odpoledne to ostatní !

    děkuji za informace
    s pozdravem
    sksyra

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2010 6:52

      autorka

      Dobrý den,

      odpověď najdete například v článku: http://www.podnikatel.cz/clanky/stanek-s-obcerstvenim-druhy-zivnosti-hygiena/

      V případě prodeje potravin vystačíte s živností volnou - maloobchod-velkoobchod. Ovšem na provozování občerstvení, tj. příprava a prodej pokrmů a nápojů určených k bezprostřední spotřebě přímo v provozovně, kde se prodávají, se již vyžaduje živnostenské oprávnění na hostinskou činnost, která je ohlašovací živností řemeslnou. Řemeslná živnost vyžaduje, aby podnikatel k získání živnostenského oprávnění předložil doklad o odborné způsobilosti, respektive doložil v zákoně definovanou relevantní praxi. Doklady vyjmenovává paragraf 21 an. živnostenského zákona:   http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-455-1991-sb-o-zivnostenskem-podnikani-zivnostensky-zakon/cele-zneni/#p-21

      Jedná se samozřejmě o vzdělání v příslušném oboru (kuchař-číšník), příp. stanovená praxe.

      U druhé části dotazu záleží na prostorových a hygienických podmínkách. V zásadě by neměl být problém současného prodeje pečiva s teplým občerstvením.

      Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).