Dobrý den,
odpověď najdete například v článku: http://www.podnikatel.cz/clanky/stanek-s-obcerstvenim-druhy-zivnosti-hygiena/
V případě prodeje potravin vystačíte s živností volnou - maloobchod-velkoobchod. Ovšem na provozování občerstvení, tj. příprava a prodej pokrmů a nápojů určených k bezprostřední spotřebě přímo v provozovně, kde se prodávají, se již vyžaduje živnostenské oprávnění na hostinskou činnost, která je ohlašovací živností řemeslnou. Řemeslná živnost vyžaduje, aby podnikatel k získání živnostenského oprávnění předložil doklad o odborné způsobilosti, respektive doložil v zákoně definovanou relevantní praxi. Doklady vyjmenovává paragraf 21 an. živnostenského zákona: http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-455-1991-sb-o-zivnostenskem-podnikani-zivnostensky-zakon/cele-zneni/#p-21
Jedná se samozřejmě o vzdělání v příslušném oboru (kuchař-číšník), příp. stanovená praxe.
U druhé části dotazu záleží na prostorových a hygienických podmínkách. V zásadě by neměl být problém současného prodeje pečiva s teplým občerstvením.
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 12. 2010 23:47
Zdravám vás,
přečetl jsem několik článků týkajících se založení stánkověho prodeje apod. ale přesto bych se chtěl ještě zeptat na některé věci!
Tak třeba jestli postačí k podnikání tohoto druhu (občerstvení) vyučení v oboru prodavač nebo jestli musím někde získávat rekvalifikaci popřípadě na co ?
A ještě jedna otázka : je možno na jednom stánku mít v sortimentu tzv. rychlé občerstvení (hamburgry,hranolky,mazeny syr v housce apod.) a společně s tím i pečivo (rohlíky,koblihy,koláče apod.) jde mi o to že dopoledne by bylo lepší prodávat pečivo a odpoledne to ostatní !
děkuji za informace
s pozdravem
sksyra