Musím se přihlásit k DPH když mám paušální výdaje

• (neregistrovaný)

12. 12. 2010 3:13

Dobrý den,

chci se zeptat zda se musím přihlásit k plátcovství DPH když můj obrat bez paušálního výdaje 60% bude přes 1 mil. kč.
    Jelikož pouze faktury vydávám ale výdaje mám paušálem tak bych žádný nárok na vrácení DPH neuplatňoval a jestli to dobře chápu platil bych jen já státu DPH z vydaných faktur.
    Dekuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 12. 2010 10:54

Rop

Musíte se přihlásit.

Evidence DPH by vás pak donutila evidovat i přijaté faktury a výdajové doklady, abyste měl nárok na odpočet ... při tom paušál pro daň z příjmů byste mohl dále uplatňovat ...

• 12. 12. 2010 18:57

Jakub Douša (neregistrovaný)

Děkuji,

za odpověď prosím ještě o vysvětlení mého příkladu.

Poskytuji pouze služby, můj příjem je pouze v tom, že vystavím fakturu, kterou mi plátce DPH proplatí. Já nemám žádné vstupní náklady ani výdaje spojené s výdělkem (proto paušální výdaj).
      Mám to tedy chápat, že až mi proplatí mou vydanou fakturu kde bude rozepsané DPH tak toto DPH odvedu státu ale žádné DPH zpětně nedostanu?
      Děkuji

• 12. 12. 2010 20:25

kvas (neregistrovaný)

"Mám to tedy chápat, že až mi proplatí mou vydanou fakturu..." - tak to nie je. vy musite DPH odviest statu vzdy v danom kvartali (podla datumu zdanitelneho plneni) - bez ohladu na to, kedy a hlavne ci vam vasu fakturu odberatel zaplati. viac info ohladom terminov platby DPH si najdite v danovom kalendari napr. na MFCR "Daňový kalendář pro rok 2010"
      http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/dc2_dan_kal_51572.html

k 2. casti:
      "tak toto DPH odvedu státu ale žádné DPH zpětně nedostanu" - ano. DPH by vam stat vracal iba v pripade ak by sucet DPH, ktore ste vy zaplatili vasim odberatelom bol vacsi ako sucet DPH od vasich dodavatelov.

• 12. 12. 2010 21:22

Rop

Mohu se zeptat co děláte, že nemáte žádné skutečné náklady? (já že mám 82 živností a ještě jsem na nic takového nenarazil).

• 12. 12. 2010 22:10

Jsem provozovatel obchodu, mám % z hrubeho zisku ale neplatím nájem, elektřinu, vodu ani opravy či kancelářské prostředky.

Byla by možnost zřízení sdružení fyzických osob? Tak nějak jsem pochopil, že tím bych mohl příjem tímto rozdělit. Jen sem nepochopil uplatnění paušálního výdaje. Jestli si musím tedy rozdělit stejným dílem např. 60% a 40% příjmy i výdaje a tím mohu pak použít paušální výdaj. Nebo musím dělit stejným dílem například u dvou osob použít model 50% na 50% abych pak mohl použít paušální vydaj.

• 14. 12. 2010 1:07

Rop

To vaše podnikání bych řekl skoro hraničí se švarsystémem. Respektive pokud máte jenom příjmy a nic nikde nikomu neplatíte, tak to je zaměstnání ... na to velký pozor ... s tímhle by neměla sociálka ani problém to prokázat.

Jinak sdružení je taková varianta, která může fungovat dlouhodobě, a nebo taky velice rychle můžete přijít o střechu nad hlavou. Ve sdružení se dělí příjmy dle smlouvy (čili jak si to uděláte tak to máte), avšak pozor, pokud jeden bude mít paušální výdaje tak je musí mít všichni členové sdružení a naopak pokud jeden pojede na skutečné výdaje tak musí všichni.

Nepřemýšleli jste o s. r. o.?

• 15. 12. 2010 18:01

Diky,

takže mám to chápat, že když rozdělím jak příjmy tak výdaje třeba na 20% a 80% tak pak oba musime použít paušální výdaje. Četl jsem, že pak za závazky ručí případně oba spolupracovíci. Jen sem nepochopil o jaké zavazky šlo, jestli jen o závazky, které vznikají na základě smlouvy o spolupráci nebo i o závazky soukromé, tedy například nesplácení půjčky a pak by například exekuce byla uvalena na cele sdružení FO to už by bylo nepříjemné.

Jinak o švarc system by nemělo jít jelikož mám ve smlouvě, že si prostor a příslušenství pronajímám ale i tak tento výdaj není tak výhodný jako paušálním % z příjmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).