I příjmy z ciziny normálně ... vy fyzicky nejste v zahraničí ... jenom vyvážíte služby do zahraničí ... a sociální a zdravotní taky normálně.
Co se týče zahraničních daní tak bych řekl, že pokud příjem zdaníte v ČR tak by neměl být zdaněn nikde jinde.
Jenom Vás upozorňuji, že poskytnutím služby do EU se automaticky stáváte plátcem DPH v ČR dle § 94 odst. 11 zákona o DPH.
Dekuji :)
takze vsechny prijmy ze zahranici zdanim dohromady jako ceske prijmy ...
o tom DPH jsem si nebyl jisty, jak presne mam chapat "pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby" ... ja to poskytuji fyzicke osobe, ktera nema podle mne tuto povinnost
tady vznika jeste otazka ... kdybych presahl 1 milion za 12 mesicu z celeho sveta, tak do obratu pro povinnou registraci k DPH se prijmy ze zahranici nepocitaji?
Děkuji moc, myslim, že je mi to jasnější ;D
jen s tim obratem to doufam bude jinak -
podle § 10h, odst. 1a ... je místem plnění zahraničí, tudíž by se do obratu pro DPH nemělo počítat
a jeste tady jsem našel nějaké vysvětlení
http://www.jakpodnikat.cz/misto-plneni-dph.php
Ještě jednou děkuji
Ještě bych se zeptal na poslední důležitou věc.
Pro úřad bude asi důležité doložit, že příjemce služby je fyzická osoba neplátce DPH ...
jak tohle při příjímání plateb přes PayPal, kde se objevuje jen jméno a případně adresa - stačí to jako doklad? Budou to vyžadovat? Stačí mé čestné prohlášení?
Netuším, zda v EU funguje něco jako živnostenský rejstřík .... ve kterém by se to dalo ověřit ...
Ale ... pokud to není firma a odběratel vám napíše že není podnikatelem (upozorňuji není podnikatelem nikoliv že to odebírá pro nepodnikatelskou činnost) tak by se to přežít dalo.
Finanční úřad by teoreticky měl mít možnost si toto ověřit i případně sám. Respektive vy mu předložíte podklady pro své jednání ... a on by je jedině musel vyvrátit ... u případného doměření daně už žádné domněnky ze strany FU být nemohou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2010 11:30
Mám docela záludnou otázku :P
Na živnostenský list (neplátce DPH) poskytuji služby (vytváření programů a prodávání licence) fyzickým osobám (neplátci DPH) v různých státech - ČR, EU, USA ... - státy, které mají ale i zřejmě nemají smlouvu o zamezení dvojího zdanění ... a příjmy dostávám přes PayPal (pro toho, kdo to nezná - elektronická peněženka, něco jako virtuální účet, společnost vedená v USA ... příjmy jsou zdarma posilány z celého světa a přijdou poté na český účet z české banky zdarma)
jak se tohle bude danit? :D ... uvažujme situaci, kdyz to budou menší částky v každém státě (např. do 25 000 za rok)
- české příjmy normálně
- z jiných států každý na samostatné stránce (příloha 3)
Jak se řeší daňové povinnosti v ostatních státech, zejména USA, Německo, Španělsko, Itálie a např. Vietnam :-\
Musím něco odvést samostatně v jednotlivých státech?
socialní a zdravotní odvedu z celého příjmu v ČR?
Děkuji za jakýkoliv názor, jsem si vědom toho, že tohle je dost oříšek 8)