Re: Automobil v podnikání
FO může os. automobil vyjmout z podnikání (tzn. že ho převede do osobního vlastnictví) a nemusí se odhlásit z placení silniční daně, protože když pak bude mít třeba znovu automobil v podnikání, musela by se FO znovu přihlásit k silniční dani. Nesmí ale zapomenout podávat přiznání k silniční dani do 31.1. každého roku i když bude nulové. Záleží na tom jestli FO počítá s tím, že třeba bude mít ještě někdy vozidlo v podnikání.
A když jezdíte jako zaměstnanec pro firmu svým vozidlem, platí silniční daň zaměstnavatel!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2007 8:36
Dobrý den,
pokud má FO ve firmě osobní automobil a chce ho vyjmout z podnikání a mít pouze pro osobní účely, pak se tato FO je povinna odhlásit na FÚ z placení silniční daně? Nebo mohu být zaregistrovaný a silniční daň neplatím?
Co potom, když budu chtít pro jinou firmu, kde jsem zaměstnanec jezdit tímto soukromím vozem k firemním účelům? Fa mi proplácí cesťák a já musím ja soukromá osoba platit silniční daň?
Děkuji za objasnění :-)