Re: Délka rodičovské dovolené
Rodičovský příspěvek se vyplácí do 4 let dítěte (za daných podmínek), ale jen do 3 let dítěte můžete požádat zaměstnavatele o neplac.volno z důvodu péče o dítě z důvodu rodič.dovolené. Ve 4. věku dítěte není povinností zaměstnavatele Vám toto volno umožnit.
Otázka zněla od kdy to platí. Už mnoho let. Ještě začátkem 80. let byla do 2 let. Poté ji prodloužili do 3 let. Tehdy se nazývala "další mateřskou dovolenou". Nyní se nazývá "rodičovskou dovolenou", protože o ni mohou požádat oba rodiče, nejen matka. A její délka zůstala stejná - maximálně do 3 let dítěte.
Jsem přesvědčená, že dříve. Moje první dítě se narodilo 1982 a tehdy existovala jen placená mateřská (půl roku) a ta další mateřská dovolená (dnešní rodičovská) byla do 2 let, ale už někdy v průběhu jejího trvání byla prodloužena do 3 let (mimochodem, u prvního dítěte při ní tehdy nenáležely žádné peníze). Druhé dítě se mně narodilo 2 roky a 2 měsíce po prvním v roce 1985 a to už byla "další mateřská" do 3 let a bralo se zpočátku 500, pak 600 Kčs, u dvojčat myslím 800 Kčs, ale už si to přesně nepamatuju.
Já zase mám dojem, že další mateřská byla 3 roky od nástupu na placenou mateřskou, u prvního dítěte zadarmo a u druhého do 2 let za pár korun (nechci přehánět, ale myslím, že 200,-). V každém případě jsem zůstala v původním zaměstnání, i když jsem nastupovala do práce mezi 2,5 a 3 lety dětí.
>>>>>>Nevíte někdo od kdy platí, že rodičovská dovolená se
>>>>>>poskytuje do tří let věku dítěte?
>>>>Otázka zněla od kdy to platí. Už mnoho let. Ještě
>>>>začátkem 80. let byla do 2 let. Poté ji prodloužili
>>>>do
>>>>3
>>>>let. Tehdy se nazývala "další mateřskou dovolenou".
>>>>Nyní se nazývá "rodičovskou dovolenou", protože o ni
>>>>mohou požádat oba rodiče, nejen matka. A její délka
>>>>zůstala stejná - maximálně do 3 let dítěte.
>>>Už jsem to zjistila od 1.1.1989.
>>
>>Jsem přesvědčená, že dříve. Moje první dítě se
>>narodilo 1982 a tehdy existovala jen placená mateřská
>>(půl
>>roku) a ta další mateřská dovolená (dnešní
>>rodičovská)
>>byla do 2 let, ale už někdy v průběhu jejího trvání
>>byla prodloužena do 3 let (mimochodem, u prvního
>>dítěte
>>při ní tehdy nenáležely žádné peníze). Druhé dítě se
>>mně narodilo 2 roky a 2 měsíce po prvním v roce 1985
>>a
>>to už byla "další mateřská" do 3 let a bralo se
>>zpočátku 500, pak 600 Kčs, u dvojčat myslím 800 Kčs,
>>ale už
>>si to přesně nepamatuju.
>
>Já zase mám dojem, že další mateřská byla 3 roky od
>nástupu na placenou mateřskou, u prvního dítěte zadarmo
>a u druhého do 2 let za pár korun (nechci přehánět,
>ale myslím, že 200,-). V každém případě jsem zůstala v
>původním zaměstnání, i když jsem nastupovala do práce
>mezi 2,5 a 3 lety dětí.
200 Kč byly přídavky na 1 dítě. Ale vím určitě, že jsem nastupovala do práce v lednu 2008, v únoru měly být synovi 3 roky a do nástupu do práce jsem pobírala 600 Kč (myslím že se to nazývalo mateřský příspěvek, dnešní rodičovský). Pobíral se do 3 let a já jsem o něj za ty 2 měsíce tím dřívějším nástupem do práce přišla. A to bylo začátkem roku 1988, takže to muselo platit už v roce 1987, kdy synovi už bylo víc než 2 roky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Fiasko McDonald’s: Když AI reklama ztratí duši, nepomůžou ani miliony na kampaň
Jak na převod akcií ve společnosti? Tři fáze, které nesmíte pokazit
Zapomněli jste zdanit finanční výhru? Očekávejte psaní od berňáku
Zneužívání podpory od pracáku končí. Úřad zpřísňuje pravidla
Čím vyšší věk, tím vyšší důchod. Novinka, která těší nejstarší seniory
Společné podnikání matky a dcery: Jak lásku k přírodě proměnily v kvetoucí byznys
7. 2. 2007 19:06
Nevíte někdo od kdy platí, že rodičovská dovolená se poskytuje do tří let věku dítěte?