Podnikatelský účet

• (neregistrovaný)

16. 12. 2010 12:18

Zdravím,
    nedávno jsem si založil živnost, po nahlášení a oběhání všeho potřebného mi na fin. úřadě sdělili, že musím mít zvláštní podnikatelský účet - můj běžný jim nestačí - prý by se v tom nevyznali. Takže jsem aktivně běžel do banky, podnikatelský účet vytvořil a podklady donesl na úřad, kde si smlouvu zaevidovali.

Teď mi ale vrtá hlavou, jestli je to doopravdy nutné?!? Měsíčně platím za vedení účtu přes 100 Kč. Ročně to vyjde cca 1 500 Kč. Není to málo a jelikož to mám jako vedlejší činnost při zaměstnání, nechce se mi zbytečně házet peníze oknem.

Rád bych se tedy zeptal - je to, co po mě úřad žádal doopravdy nutné?? (nejsem plátce dph)

Děkuji, tompesik.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2010 15:23

HET (neregistrovaný)

Nutné to opravdu není, ale je to víc než dobré - Vaše peníze z podnikání budou odděleny od peněz soukromých.
      Lépe se v tom vyznáte Vy i finančák (při případné kontrole).
      Máme i podnikatelské účty, jejichž vedení je zdarma, ale poplatek za vedení účtu i další poplatky jsou v případě podnikatelského účtu daňově uznatelné pro potřeby stanovení základu daně podle § 7 zákona o dani z příjmů.
      Naproti tomu úroky připsané na tento účet bankou jsou Vaše "příjmy z kapitálového majetku" (nejsou zdaněny srážkovou daní). Jste povinen je evidovat a uvést v daňovém přiznání - § 8 stejného zákona.

Hezké odpoledne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).