Jak zapsat do daňové evidence (různé případy)

• (neregistrovaný)

21. 12. 2010 1:06

Dobrý den,

rád bych se poradil o některých věcech se zkušenějšími diskutujícími ;)  Takže, neplátce DPH, dělám daňovou evidenci. Přejdu přímo ke konkrétním dotazům:

1. Přebírám zboží u přepravce: a) platím kartou, b) platím hotově dobírkou - co zapíšu v DE do kolonky DOKLAD? Předpokládám, že dodaná faktura není dokladem.

2. Klasický případ (provozuji eshop): Přijatá platba na bankovní účet, co správně zapsat do kolonky DOKLAD - stačí "Bankovní výpis Leden", nebo musí být uveden i variabilní symbol té dané platby?

3. Má být v DE i sloupec ČÍSLO FAKTURY?, nebo není číslo faktury důležité pro účel DE?

Díky za radu, Pavel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 12. 2010 10:51

Lucka (neregistrovaný)

Já osobně bych u platby kartou do kolonky doklad uvedla výpis z účtu (zkráceno např. BÚ1), u platby v hotovosti to bude výdajový pokladní doklad (VPD1).
      V DE musíte vést knihu pohledávek a závazků, tam jsou uvedeny VS. Tam by také mělo být zřejmé, zda je faktura uhrazená a kdy.

• 21. 12. 2010 10:59

vlastina (neregistrovaný)

Dobrý den,
      firma začala prodávat eura za svého devizového účtu Moravskému peněžnímu ústavu.Jednou za měsíc mi potom zašlou konfiguraci o nákupu eur,které v tom měsíci proběhly.Přepočítany eura v korunách se mi potom objeví na korunovém účtu.Chci se zeptat,jak mám tyto operace vést???
      Zatím to mám takto,ale nevím jestli správně,tak chci poprosit o radu zkušenější.
      Z devitového účtu na Moravský peněnžní ústav mám jako jiné výdaje bez vlivu na zisk.
      A z Moravského peněžního ústavu na korunový účet mám jako jiné příjmy bez vlivu na zisk.
      Vedu daňovou evidenci.Předem moc děkuji

• 21. 12. 2010 13:12

Pavel.Vo (neregistrovaný)

Lucka: Dobrá, ale VPD mi řidič PPLka nepodepíše... Stvrzenka o zaplacení, kterou mi vydá, neslouží jako doklad o zaplacení?

A jak je to v případě prokazování nákladu na poštovné? V ruce mám buď podací arch nebo podací lístek...

Děkuji za odp.

• 28. 12. 2010 19:31

Rop

Vždyť je to úplně jedno co to bude za doklad a jak se jmenovat bude ... hlavně když nějaký bude a z nich bude prokazatelné zda to je daňový výdaj či příjem ...

Žádné normy na názvy dokladů nejsou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).