DPH - slevy, bonus, příplatek, přirážka

• (neregistrovaný)

21. 12. 2010 14:58

Přeji dobrý den.
    Jsem plátce DPH a chtěl bych dát zákazníkům pevnou slevu např. 40 Kč za platbu kartou nebo na účet, za včasnou platbu. Účtuje se u toho DPH (a jak je to v případě, že zboží je z obou sazeb DPH) nebo neúčtuje (v diskusi jsem nalezl skonto), rozhoduje i nějak název např. sleva, bonus?.
    A stejný dotaz -jak je to s DPH a ostatním v případě, že potřebuji naopak přidat příplatek, přirážku?
    Předpokládám, že příplatek např. k doručení už má DPH.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2010 19:35

Rop

Záleží co to je:
      a) bonus - jedná se o finanční bonus za odebrané množství - bez DPH
      b) sleva - jedná se o slevu na kus za odebrané množství - s DPH (dobropis)
      c) skonto - jedná se o slevu za včasnou platbu - bez DPH

Ovšem co to přesně je je nutné přesně definovat smlouvou aby nebyly pochyby o správném odvodu DPH.

!!! Pozor novela zákona o DPH toto vše změní - asi od 1. 4. 2011!!!

• 3. 1. 2011 10:23

Martin T. (neregistrovaný)

Děkuji Vám za informace a odpověď. Můžete mi prosím ještě poradit, jak správně na fakturách ošetřit právě tu "slevu" za platbu kartou, abych mohl odečíst pevnou částku (ne procenta) ?  Prodávám zboží v obou sazbách DPH. Pokud by byla sleva v procentech, asi bych odečetl "procenta" dle sazeb, ale jak to jednoduše udělat pro pevnou částku? Děkuji.

• 3. 1. 2011 10:47

Rop

Tady je otázka zda tu slevu mít s DPH. Podle mě tato forma slevy by měla být bez DPH - přece jenom je to sleva za platbu (tj. de facto skonto).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).