Rychlé rozvázání pracovního poměru

• (neregistrovaný)

20. 2. 2007 22:01

dobrý den,
    jsem delší dobu na nemocenské a již se nechci vrátit do stávajícího zaměstnání, mám nové, lepší. Na dohodě se zaměstnavatel nechce domluvit..jakým nejlépe možným zákonným způsobem odejít? Mohl bych třeba nastoupit do práce, dát 2měs.výpověď a opět jít na nemocenskou s tím, že po 2 měsících jsem "volný"?... nebo nastoupit do nového zaměstnání a tam prostě nepřijít nebo co?...
    předem děkuji za pomoc...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2007 22:12

jana (neregistrovaný)

Re: rychlé rozvázání pracovního poměru
      Nemocenská se nepočítá do výpovědní lhůty,výpovědní lhůta se pozastaví a po ukončení nemocenské opět pokračuje.Takže vám nezbývá nic jiného než odpracovat 2 měsíce, když vám zaměstnavatel nepřistoupí na dohodu.Můžete využít § 53,ale pozor!Ohrozí vás pro přijetí do nového zaměstnání a nedostanete asi podporu.Pokud máte již místo a vemou vás i s 53 tak pak přestaňte chodit do práce,dostanete §53 a je to.

• 21. 2. 2007 8:54

Zdenka (neregistrovaný)

Upozorňuji, že § 53 podle nového zákoníku práceuž není hrubé
      porušení pracovní kázně, ale je to § 55 ZP.

• 21. 2. 2007 9:03

Jiřka (neregistrovaný)

Není pravda, že nemocenská se nepočítá do výp. doby. Když dá zaměstnanec výpověď, výp. doba normálně běží ať už je nemocen nebo není. Prac. poměr skončí uplynutím výp. doby. pokud přestanete jen tak chodit do práce, budete mít neomluvenou absenci. Za každý den neomluvené absence Vám zaměstnavatel zkrátí nárok na dovolenou o 1 až 3 dny. Také musíte za každý den áčka uhradit zdravotní pojištění 13,5% z poměrné části minimální mzdy, tzn. při neoml. absenci celý měsíc to bude 13,5% z 8000. Toto musí odeslat zaměstnavatel a pak to bude vymáhat po Vás - buď Vám to srazí ze zbývající mzdy nebo mu to budete muset uhradit. Také může požadovat uhrazení prokazatelné škody, která mu Vaším nechozením do práce vznikla. Na neomluvené absenci Vás může vést až do konce výpovědní doby (nemusí Vám zrušit poměr dříve). Teprve až skončí Váš prac. poměr, dostanete zápočťák.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).