Re: úrok ze stav.spoř, když není vlastní
V první řadě se musíte přesvědčit, že šlo skutečně o koupi a ne o úvěr ma nájemné družtevního bytu. Někdy je to ze smlouvy těžké vyčíst.
Za druhé - pokud není vlastníkem, musí zde mít trvalé bydliště on, nebo manželka, děti, rodiče, nebo prarodiče obou manželů.
Pak to lze uplatnit.
Dobře je to popsané v publikaci firmy ANAG - Pelech - Roční zúčtování za rok 2006
Adriana
Také by mne zajímalo. Jde o bytovou potřebu dle § 15/3 písm. e). Podmínkou je vlastnictví bytové potřeby, užívání k trvalému bydlení vlastního, druhého z manželů... Po dobu, kdy nelze pro úpravy bydlet, je podmínkou trvalé bydlení po nabytí právní moci kol.rozhodnutí. Dokládá se LV nebo nájemní smlouvou (v případě, že není vlastníkem) nebo OP, jde-li o byt v užívání (podnájem). Domnívám se tedy, že jde-li o byt ve vlastnictví manželky dle LV, nemůže zam-nec uplatnit odpočet. Od příštího roku by mohla manželka přistoupit k úvěru jako spoludlužník a uplatnit odpočet u sebe. Snad se ještě někdo přidá.
Poradí mi někdo i s mým problémem? Viz výše. Úvěr na rekonstrukci bytu, zaměstnanec není vlastník, ani nemá trvalý pobyt. Ten má manželka a je vlastník bytu napůl se svým otcem. Někde jsem četla, že stačí když bude mít trvalý pobyt manželka. Manželka je ve smlouvě uvedena jako další účastník. Nevím jak je to s tím vlastnictvím.
o
>>>>>>>>koupi a ne o úvěr ma nájemné družtevního bytu. Někdy
>>>>>>>>je
>>>>>>>>to ze smlouvy těžké vyčíst.
>>>>>>>>Za druhé - pokud není vlastníkem, musí zde mít trvalé
>>>>>>>>bydliště on, nebo manželka, děti, rodiče, nebo
>>>>>>>>prarodiče obou manželů.
>>>>>>>>Pak to lze uplatnit.
>>>>>>>>Dobře je to popsané v publikaci firmy ANAG - Pelech -
>>>>>>>>Roční zúčtování za rok 2006
>>>>>>>>Adriana
>>>>>>>
>>>>>>>Jde o převod členských práv. Myslím, že by to mohlo
>>>>>>>být v pořádku a můžu to uplatnit. Zuzka
>>>>>>
>>>>>>Podmínka užívání k trvalému bydlení, další potvrzení
>>>>>>právnické osoby, že je jejím členem, což asi
>>>>>>nesplňuje.
>>>>>
>>>>>Jo, trvalý pobyt tam má. Jen ten úvěr je dle
>>>>>sml.napsáno "převod členských práv"... dle toho
>>>>>usuzuje, že
>>>>>nejde o úvěr na nájemné druž.bytu. Zuzka
>>>>
>>>>Je členem družstva dle § 38l/1 písm.f)?
>>>
>>>Manželka je členem družstva. Může být? Zuzka
>>
>>Jenže zase není dlužníkem nebo spoludlužníkem ve
>>smlouvě o úvěru. Čili stejné jako výše. Manželka se
>>může
>>stát spoludlužníkem nebo manžel členem družstva.
>>Mimochodem 650 Kč není žádná velká suma pro snížení
>>daní.
>Poradí mi někdo i s mým problémem? Viz výše. Úvěr na
>rekonstrukci bytu, zaměstnanec není vlastník, ani nemá
>trvalý pobyt. Ten má manželka a je vlastník bytu napůl
>se svým otcem. Někde jsem četla, že stačí když bude
>mít trvalý pobyt manželka. Manželka je ve smlouvě
>uvedena jako další účastník. Nevím jak je to s tím
>vlastnictvím.
Odpověď máte nahoře. Pokud by byla manželka vlastník a zároveň dlužník (ne ručitel), mohla by ona uplatnit odpočet ve svém RZ spíše DAP. Pro uplatnění RZ je pozdě. Je jedno, že potvrzení o zaplacených úrocích zní na manžela. Důležitá je smlouva. Manžel uplatnit nemůže ani část, jen manželka.
Re: Pro Silvu - údržba bytu ve vl. tchán
U bytové potřeby definované v § 15 odst. 3 písm. e) zákona jako „údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu v osobním vlastnictví“ je podmínkou pro uplatnění daňové úlevy u zaměstnavatele mimo jiné předložení výpisu z listu vlastnictví. Pokud poplatník není např. ani spoluvlastníkem rodinného domu, ale např. rodinný dům rodičů nebo manželky užívá (nárok na uplatnění úroků nemůže prokázat výpisem z listu vlastnictví), daňovou výhodu uplatní v rámci daňového přiznání a
oprávněnost odpočtu, tj. že je uživatelem bytu v rodinném domě rodičů nebo manželky, pak bude prokazovat na výzvu správce daně.
Re: Pro Silvu - údržba bytu ve vl. tchán
Asi jsem to napsala málo srozumitelně - ale v ročním zúčtování se uznat nemůže, protože poplatník nemůže doložit předepsané doklady. Leda to může zkusit V DAŇOVÉM PŘIZNÁNÍ (na FÚ), ale když jak píšete byt ani neužívá k bydlení, řekla bych, že neuspěje ani tam.
Zuzko, ta částka poplatník asi fakt nevytrhne :-)), ale z principu - a s ohledem na to, že příští rok úroky mohou být vyšší - doklad o členství v družstvu je předepsaným dokladem, takže bez něj nelze, musí jej předložit, ale podle občanského zákoníku se členy družstva stávají oba manželé (pokud je to za trvání maželství):
Zákon č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník ze dne 26. února 1964
Společný nájem bytu manžely § 703
(1) Jestliže se za trvání manželství manželé nebo jeden z nich stanou nájemci bytu, vznikne společný nájem bytu manžely.
(2) Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i
společné členství manželů v družstvu; z tohoto členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.
(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí.
Jo, zcela souhlasím, že je to zanedbatelná částka. Nějakých 150,- Kč které by FÚ zaměstnanci vrátil opravdu není moc. Ale chtěla jsem vědět jak to je a teď už to díky vám vím. Takže teď už v tom mám jasno, děkuji vám a přeji pěkný den.Zuzka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2007 11:44
můžu odečíst 650 Kč zaplacených na úrocích z úvěru ze stavebního spoření, pokud je úvěr na našeho zaměstnance, ale družstevní byt na jehož koupi byl úvěr vzat je napsaný na manželku zaměstnance? Děkuji za odpověď. Zuzka