Re: pro mzdové účetní
dostala jsem od ní dost arogantní e-mail. Hlavní bylo, že daňový bonus ten musí být vyplácen vždy i kdyby byla mzda 1,- Kč. Psala, že vyplácení bonusu dle mého mzdového listu je špatně a uvedla např. tři měsíce. Jeden měsíc se jí nelíbila částka 0,-. To zaměstnankyně nesplnila podmínku 1/2 min. mzdy. U dalšího měsíce byla 0,- bonus protože daň byla 1288-600=688-500=188 a u třetího měsíce se divila proč je bonus jen 272,- což je daň 828-600=228-500= sleva na dani 288,- a bonus 272,-. Psala jsem jí hlavně proto, že si nevím rady s vyplněním formuláře - výpočet daně a daňového zvýhodnění. Zamotávám se tam do řádků č22-29. Poslala mě vyplnění formulář, ale ten se mě vůbec nezdá. Nedala byste mě na sebe e-mail, že bych Vám poslala mé podklady a pomohla mě ten formulář vyplnit? Moc prosím. Žádná má známá co dělá mzdy nemá zaměstnankyni s dítětem a tak už nevím, kam se obrátit.
Re: pro mzdové účetní
vyjde 60,- od toho odečtu daňové zvýhodnění na dítě
>>>>500
>>>>60,- je sleva na dani a 440 je daňový bonus.
>>>>Daňový bonus vyplácím pokud je větší než 50,- a pokud
>>>>výše hrubé mzdy je rovna aspoň 1/2 minimální mzdy.
>>>>Chápu to správně?
>>>>Vím že to popisuji podrobně jak pro blbce, ale já si
>>>>tak teď připadám.
>>>Máte to správně, alespoň podle mě:-)
>>
>>Podle mne taky. Napište, jak je to podle vaší daňové
>>poradkyně, ať se pobavíme.
>
>dostala jsem od ní dost arogantní e-mail. Hlavní bylo,
>že daňový bonus ten musí být vyplácen vždy i kdyby
>byla mzda 1,- Kč. Psala, že vyplácení bonusu dle mého
>mzdového listu je špatně a uvedla např. tři měsíce. Jeden
>měsíc se jí nelíbila částka 0,-. To zaměstnankyně
>nesplnila podmínku 1/2 min. mzdy. U dalšího měsíce byla
>0,- bonus protože daň byla 1288-600=688-500=188 a u
>třetího měsíce se divila proč je bonus jen 272,- což je
>daň 828-600=228-500= sleva na dani 288,- a bonus 272,-.
>Psala jsem jí hlavně proto, že si nevím rady s
>vyplněním formuláře - výpočet daně a daňového zvýhodnění.
>Zamotávám se tam do řádků č22-29. Poslala mě vyplnění
>formulář, ale ten se mě vůbec nezdá. Nedala byste mě na
>sebe e-mail, že bych Vám poslala mé podklady a pomohla
>mě ten formulář vyplnit? Moc prosím. Žádná má známá co
>dělá mzdy nemá zaměstnankyni s dítětem a tak už nevím,
>kam se obrátit.
Doporučte této "daňové poradkyni" dostudování Zákona o daních z příjmů a také si může koupit knížku Zdanění mezd a platů od P. Pelecha, který je spolutvůrcem těchto zákonů - tam je to podrobně vysvětleno. Máte to dobře: daňové zvýhodnění se skládá ze slevy (do nuly) a z bonusu (pod nulu). Podmínkou pro jeho vyplacení je jeho výše alespoň 50 Kč a výdělek alespoň polovinu minimální mzdy. Podmínkou pro jeho vyplacení v ročním zúčtování nebo přiznání je jeho výše alespoň 100 Kč a výdělek alespoň 6ti násobek minimální mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2007 17:21
Prosím o pomoc. Vyplňovala jsem výpočet daně a daňové zvýhodnění naší zaměstnankyni co má dítě. Nevěděla jsem si rady a tak jsem se zeptala daňové poradkyně a po její odpovědi si připadám, že vůbec neumím počítat mzdy.
Výpočet mzdy je v pořádku až do výpočtu daně. Dejme tomu že daň vyjde 660,- od toho odečtu slevu na poplatníka600,-
vyjde 60,- od toho odečtu daňové zvýhodnění na dítě 500
60,- je sleva na dani a 440 je daňový bonus.
Daňový bonus vyplácím pokud je větší než 50,- a pokud výše hrubé mzdy je rovna aspoň 1/2 minimální mzdy.
Chápu to správně?
Vím že to popisuji podrobně jak pro blbce, ale já si tak teď připadám.