Re: odpovědnost účetní
>>Dobrý den,
>>
>>chtěla jsem se zeptat,jak je to s odpovědností
>>účetní..
>>Co když se něco omylem špatně zaúčtuje a je z toho
>>třeba okradení státu.. Jaké jsou postihy? Může jít
>>účetní
>>do vězení?
>
>Ne to snad ne, penále dostane společnost,pro kterou
>vedete účetnictví a ta jej po vás může vymáhat.
Pokud je účetní zaměstnancem, a není prokázán úmysl, může ji zaměstnavatel potrestat do čtyřapůlnásobku průměrné mzdy. Za celkové účetnictví ručí jednatel. Toliko můj názor.M
když se něco omylem špatně zaúčtuje a je z toho třeba okradení státu, tak to není na příslušné §§ trestního, je to pouze omylem.
Může jít účetní do vězení?
Může, když svou činností třeba "ve větším rozsahu zkrátí daň, clo, pojistné na sociální zabezpečení nebo zdravotní pojištění, poplatek nebo jinou podobnou povinnou platbu, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta "
protože to většinou účetní nedělá pro sebe ale pro "podnikatele", je to pak ještě horší:
"Odnětím svobody na jeden rok až osm let bude pachatel potrestán,
spáchá-li čin nejméně se dvěma osobami"
Mimochodem "větší škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 50 000 Kč".
Hezky umím strašit že?
1. úmysl být musí
2. nebyl to můj názor, jen jsem okopíroval z §148 TrZák.
3. Zase to ale může být i horší - viděl jsem rozsudek /cca 3 roky natvrdo/ za to, že podnikatel uplatnil fingovanou fakturu došlou a uplatnil z ní odpočet DPH.
Aby bylo jasno - pouze se snažil uplatnit odpočet, nic z Fú nedostal, hned kontrola, soud a basa.
účetní většinou sedí za to, že okradli chlebodárce, nikoliv za daňové delikty. osobně vím pouze o dvou, které napomáhali krácení daně a sedí. ale to byly opravdu účetní, které věděly, že to není o.k. a podařilo se to prokázat. takže pochybuju, že za "zkonění" bude někdy nějaká/ý sedět, nebojte:-))
No a co chybělo - stačilo aby fakturu zaevidovala a DP nedej bože podepsala účetní, podnikatel se vymlouval že tomu ale vůbec nerozumí atd, atp.
Minimálně by měla za mřížemi několik ne zcela příjemných výslechů.
A chraň bůh aby měla podpisové právo k účtu, z toho by se nemusela ani dostat.
takže když zaeviduji jako účetní fakturu,kterou podnikatel nějak zfalšuje,podepíši se jako zaúčtoval,tak pak můžu být já trestně stíhána? i když si třeba na zfalšované faktuře budeme zpět nárokovat DPH např. ve výši 10 000?
To není jenom na pokutu nebo na penále,to můžu být dokonce i trestně stíhána?
aha,takže když jsme vystavili dobropis,ale odběratel jej nechtel potvdit,protoze fakturu nema v UCe, tak majitel spol na dobropis nascenoval razitko a podpis odberatele a nazklade toho jsme narokovali zpet DPH. Takze z toho muzu mit problem ze,kdyz jsem tam uvedena jako zauctoval a podpis.
Myslite ze na uznani dobropisu by stacil dopis,ve kterem odberatel uvede - Sdelujeme Vam,ze fakturu c.... ze dne ... nemame v UCE a na zaklade tohoto dopisu bychom mohli dobropis povazovat za potvrzeny?
A z jiného soudku:
Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění - kdo v účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.
-
Mimochodem zkreslování - tedy zvýšení nebo snížení HV je diskutováno i na tomto fóru - a nedá se většinou říct, že podnikatel tomu rozumí.
Myslím, že byla povinnost Fú nahlášetní trestného činu také za neodvedení daně ze závislé činnosti od výše 40000, ale nevím, jestli to ještě platí. Kdo pak odpovídá v tomto případě? Plátce (firma sro), nebo ten kdo všechny úhrady skutečně provádí (účetní) Není ve směrnici uvedeno.
To my chcete říct, že když např. zaúčtuji faktury,které patří časově do roku 2006 do roku 2007,tím odvedeme v roce 2006 neoprávněně nižší daně,tak je to považováno za krácení daní a když částka bude vyšší než 50 000,tak mohu být trestně stíhána? To snad to, to se klidně může stát,že nějakou fakturu zaúčtuje účetní do špatného roku, omylem ne že by chtěla krátit daně
Jejda to jste mě docela vyděsili. Zjistila jsem totiž,že máme v UCE za rok 2005 spatně zaúčtované 2x havarijní pojistění 2x20 000 a zákonné pojištění na auta 40 000, tj. celkem 80 000 (patřílo do roku 2006).Chtěla jsem udělat dodatečné daň. přiznání,ale majitel spol. nechce. Já jsem uvedena jako zaúčtoval. Do firmy jsem nastoupila v září 2005 a chyba se stala v listopadu 2005 nebo v prosinci 2005 (to přísly výzvy k platbě a já si nevšimla,že je uvedeno,že jsou na období od 1.1.2006-3112.2006). Bylo to neúmyslně.Můžu mít z toho nějaký velký problém,když ted vlastně o chybě vím, chci ji opravit,ale bez souhlasu majitele spol nemohu, on musí podepsat dodatečné dan. přiznání. Poradíte co mám dělat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2007 17:49
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat,jak je to s odpovědností účetní..
Co když se něco omylem špatně zaúčtuje a je z toho třeba okradení státu.. Jaké jsou postihy? Může jít účetní do vězení?