Re: Dohoda - rozvázání pracovního ploměr
Napíšu Vám co se píše ve mzdové účetní: Peněžitá pomoc v mateřství náleží také ženě, jejíž zaměstnání skončilo v době těhotenství, jestliže jí trvá ochranná lhůta z jejího nem. pojištění. Ochranná lhůta pro nárok PPM činí 6 měsíců od skončení zaměstnání. Takže se obraťte na zaměstnavatele, pokud je to velká organizace, budou Vám mateřskou vyplácet oni, pokud malá bude Vám mateřskou vyplácet správa soc. zabezpečení.
Re: Dohoda - rozvázání pracovního ploměr
Já to upřesním: Pokud pracovní poměr skončil v den, ve který jste už byla těhotná, máte ochrannou lhůtu 6 měsíců. To znamená, že pokud nenastoupíte k jinému zaměstnavateli a nástup na mateřskou (tj. 42 kal. dnů před porodem) Vám spadne do doby 6 měsíců od skončení poměru, máte nárok na mateřské dávky na základě toho skončeného zaměstnání. Pokud byste nástup na mateřskou nestihla v té ochranné lhůtě (těch 42 kal. dnů před porodem by mělo být později), pak stačí když kdykoli v ochranné lhůtě onemocníte a budete marodit až do dne před nástupem na mateřskou. Pak by také byl nárok na mateřské dávky, i když nástup by byl později. Aby byl nárok na mateřské dávky ale ještě musíte splnit další podmínku - nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu. Do těchto dnů se počítá doba, kdy jste měla zaměstnavatele, doba, kdy pobíráte nemocenskou po skončení zaměstnání, doba evidence na ÚP apod.
Co se týká zpětvzetí do práce - dohoda je dohoda. Na zpětvzetí dohody o ukončení poměru by se musely domluvit obě strany. Kdybyste se domluvili a Vy nastoupila zpět, jste povinna vrátit poměrnou část odstupného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2007 10:18
Chtěla bych se zeptat, nebo spíš požádat o radu. Zaměstnavatel se mnou rozvázal pracovní poměr dohodu, při které jsem dostala odstupné 5 platů. Podepsala jsem tuto dohodu a odešla ihned, ovšem jsem netušila, že jsem byla v té době těhotná. Od té doby jsem na neschopence. Zajímalo by mne, zda mám nějaké právo na to, aby mne zaměstnavatel vzal zpátky do pracovního poměru a musela bych vrátit odstupné a nebo, zda na to právo nemám. Jsem nyní ve 3 měsíci těhotenství a pracovní poměr jsem ukončila k 8.1., to už jsem těhotná byla. Zatím pořád marodím, prosím poraďte mi. Děkuji moc.