Re: Vyúčtování daně z příjmu FO zav. čin
Ne sloupce stejné nejsou,ve 2 je to,co bylo sraženo z mezd a ve sloupci 8 jsou od toho odečteny přeplatky a bonusy.
V úhrnu sloupce 8 jsou sečteny všechny částky s tohoto sloupce.Takže jestli v některém měsíci máte vyúčtování přeplatků nebo bonusů tak ve sloupci 8 je už údaj, který měl být správně odveden. Jestli to vyplňujete ručně, tak doporučuji přiznání na stránkách www.danovapriznani.cz, kde je ten formulář v exelu a při vyplňování řádků, se to i pěkně samo počítá.
Tam uvádím počet zaměstnanců, kterým v daném měsíci odvádím zálohovou daň.Takže převážně na HHP, ale pokud v daném měsíci byla dohoda, z které se odvedla zálohová daň, tak ho tam taky počítám. Z ostatních dohod do 5000 se odvádí srážková a to se podává zase vyúčtování srážkové daně.
U dohod do 5000,- se odvádí srážková daň a nad 5000,- daň zálohová. Vyúčtování se pak dělá zvlášť ze zálohové daně a zvlášť z daně srážkové. Takže potom se do formuláře u počtu zaměstnancu uvádí kolik jich v daném měsíci odvádělo zálohovou daň.
Určitě ano,vyplnit ty přiznání obě a buď k němu přiložit dopis a požádat o výměnu, nebo se přímo spojit s finančním úřadem pod který spadáte a domluvit se s příslušným zaměstnancem ,který to má nastarosti o výměnu. Oni Vás stejne nejspíše budou vyzývat k nějakemu vysvětlení. Ale snažila bych se tomu předejít a domluvit se s nimi telefonem na zaslání opravených přehledů.
>>>
>>>>já uváděla všechny zaměstnce včetně daně srážkové,
>>>>tak
>>>>jsem to pochopila z pokynu,kde je napsáno i
>>>>zamestnance na dohody mimo pracovni pomer a neni dale
>>>>specifikovano jakou dani jsou dohody daneny. Poradi
>>>>nekdo,jak to
>>>>mam byt spravne?
>>>
>>>U dohod do 5000,- se odvádí srážková daň a nad 5000,-
>>>daň zálohová. Vyúčtování se pak dělá zvlášť ze
>>>zálohové daně a zvlášť z daně srážkové. Takže potom
>>>se
>>>do
>>>formuláře u počtu zaměstnancu uvádí kolik jich v
>>>daném
>>>měsíci odvádělo zálohovou daň.
>>
>>jejda,tak to jsem napsala spatne, poradite jak
>>opravit? Mam poslat novy formular?
A co když to máme špatně i za rok 2005 a pravděpodobně i za rok 2004? Taky opravit nebo na tyto roku už neupozorňovat,
>
>Určitě ano,vyplnit ty přiznání obě a buď k němu
>přiložit dopis a požádat o výměnu, nebo se přímo spojit s
>finančním úřadem pod který spadáte a domluvit se s
>příslušným zaměstnancem ,který to má nastarosti o výměnu.
>Oni Vás stejne nejspíše budou vyzývat k nějakemu
>vysvětlení. Ale snažila bych se tomu předejít a domluvit se
>s nimi telefonem na zaslání opravených přehledů.
Tak to nevím, ale funguje to tak,že oni si kontrolují podle těch vyúčtování platby jak jim tam měsíčně chodí. Loni jsem v tom měla chybu a tak vím, že to vyúčtování musí sedět na platby, jak je tam mají oni. To platí jak u srážkové tak zálohové daně. Proto se podávají na každou daň zvlášť vyúčtování. Je divné,že když jste jim to spojily do jednoho vyúčtování (obě daně), že se po tom nepídili.
Zkuste tam zavolat, někdy jsou ty ženské příjemné a poradí vám co s tím. Ale za loňský rok už to vyúčtujte zvlášť.
Ne my to máme vyúčtované zvlášt, tj. do formuláře pro zálohovou daň mám správně napsané bylo strženo, odvedeno, bonusy atd. Odvody srážkové daně mám napsané ve formuláři pro vyúčtování srážkové daně. Ale mám chybu v tom,že ve formuláři pro zálohovou daně na str. 1. bod 05 mám počet zaměstnanců, a to zaměstnace na HPP+ dohody sražené zálohovou ale i srážkovou daní. A takto to mám i v příloze č.1
Tak to jsem si oddechla, myslela jsem celou dobu, že tu daň máte dokupy, ty počty myslím nejsou tak důležité. Prostě jste se spletla a pro příští rok to už uvedete správně. Nanejvíš jestli z toho nemáte dobrý pocit, tak to alespoň za ten loňský rok opravte a požádejte je na finančáku aby vám tu čelní stranu vyměnily.
Tak tohle jsem nikdy neřešila, spíše se mi ten počet měnil když tam byla nějaká ta dohoda z které se odvádělla zálohová daň, ale jestli je to stálý zaměstnanec a je prostě nemocný, tak bych ho tam uváděla. Stejně taky nechápu proč ty počty zaměstnanců chcou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2007 11:10
Dobrý den,
POtřebovala bych poradit.
V květnu roku 2006 jsme měli odvést daň 20 tis a odvedli jsme o 2 tis. více,nechtěně.
Následující měsíc jsme tedy měli odvest 13 tis a odvedli jsme o 2 tis. méně.
Na jaký řádek ve vyúčtování mám uvést rozdíly 2 tisíc???
Sloupec 2 a sloupec 3 bude stejný??
Mockrát děkuji Monika