Re: Spolupracující osoba - nahlášení na
Nestává, má povinnosti vůči pojišťovnám, platí daně, př i1 .přiznání si FU zadá do databáze splupracující osoba.
Ale na OSSZ a ZP se přece jako osoba samostatně vyýdělečně činná (výkn formou spolupráce) nahlásit musí, že? Ve spoustě příspěvků jsem tu četla, že je to povinnost i vůči FÚ, proto jsem teď tak překvapená a chci se radši pořádně ujistit, aby se něco neprošvihlo.
Tak jsem zpátky. Nedalo mi to a volala jsem ještě na jeden FÚ (větší než ten původní). Podle nich je registrace spolupracujících osob povinná. Takže mám od pracovníků FÚ jednou ano a jednou ne a jednou ne od účastníka diskuzníhí fóra. Přidá svůj názor a zkušenosti někdo další???
>>>>>>>>Dobrý den všem,
>>>>>>>>
>>>>>>>>teď se mi stala věc, která mě trochu zarazila. Mám
>>>>>>>>podnikatele, FO, který chce jako spolupracující osobu
>>>>>>>>od
>>>>>>>>letošního roku nahlásit svého syna. Ve všechn
>>>>>>>>příspěvcích jsem se tu ujistitla, že zahájením této
>>>>>>>>spolupráce, by se měla spolupracující osoba nahlásit
>>>>>>>>na FÚ, OSSZ
>>>>>>>>a ZP. Před chlílí jsem volala na FÚ, co je třeba pro
>>>>>>>>nahlášení spolupracující osoby a řekli mi, že nic,
>>>>>>>>protože spolupracující osoby na neregistrují ani
>>>>>>>>neodhlašují a že je to v podstatě nezajíma. Když se
>>>>>>>>na
>>>>>>>>ní
>>>>>>>>nějaké příjmy rozdělí, tak podá přiznání a když se na
>>>>>>>>ní
>>>>>>>>nerozdělí nic, tak nic podávat nebude.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Přijde Vám to v pořádku? Má někdo podobnou zkušenost?
>>>>>>>>
>>>>>>>>Dana
>>>
>>>ANO. Musí nahlásit.
>>Ať si zajde osobně na FÚ na registraci FO a zeptá se ohledně spolupracující osoby, taky by ně to zajímalo...
Hned v pondělí je tam posílám a taky jsem zvědavá, co jim řeknou při osobním jednání. Mám připravený i papír pro FÚ k potvrzení, že jim byla skutečnost o nové spolupracující osobě oznámena a že nepožadovali registraci této spolupracující osoby, abychom měli nějaké krytí pro případ, že teď ji chtít nebudou a při kontrole nám to budou vytýkat.
Pokud Vás ta hodná paní na FÚ takto instruovala, tak asi nečetla Pokyn D 219, bod 1.2, vydaný MF ČR, který by měl být pro pracovníky FÚ závazný.
Tento pokyn z § 33/2 ZSDP dovozuje, že spolupracující osoby podléhají oznamovací povinnosti.
Ale protože je za to pouze pokuta do 2 mil. Kč, tak to ta paní asi nepovažuje za významné. :-))
Hezký den
Děkuji Pavle za Váši informaci,
už jsem četla několik Vašich příspěvků k různým tématům, ve kterých jste mne přesvědčil, že máte velice dobrý přehled. Také se mi informace úřednice Finančního úřadu u nás ve městě příliš nezamlouvala a proto jsem také kontaktovala jiný finanční úřad, kde pravděpodobně Pokyn D 219 znají. :-)
Není to první případ, o kterém vím, že informace poskytnuté pracovnicí tohoto FÚ nebyly korektní a proto tam také běžně o informace nevolám. Chtěla jsem jen vědět, jaké informace nebo přílohy budou k registraci spolupracující osoby potřeba a zarazila jsem se při odpovědi, že je vůbec neregistrují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2007 9:07
Dobrý den všem,
teď se mi stala věc, která mě trochu zarazila. Mám podnikatele, FO, který chce jako spolupracující osobu od letošního roku nahlásit svého syna. Ve všechn příspěvcích jsem se tu ujistitla, že zahájením této spolupráce, by se měla spolupracující osoba nahlásit na FÚ, OSSZ a ZP. Před chlílí jsem volala na FÚ, co je třeba pro nahlášení spolupracující osoby a řekli mi, že nic, protože spolupracující osoby na neregistrují ani neodhlašují a že je to v podstatě nezajíma. Když se na ní nějaké příjmy rozdělí, tak podá přiznání a když se na ní nerozdělí nic, tak nic podávat nebude.
Přijde Vám to v pořádku? Má někdo podobnou zkušenost?
Dana