Hotel - skladová evidence aj.

  • (neregistrovaný)

    23. 2. 2007 16:38

    Je nutné vést v hotelu zcela přesnou skladovou evidenci, přijímat každý jednotlivý nakoupený rohlík ... vždyť na to by hotel musel přijmout zvláštní pracovní sílu!
    Je možné si evidenci zjednodušit tím, že každou přijatou fakturu na pečivo, potraviny které se týkají snídaně, nápoje ... budu účtovat přímo na 504 a ke konci každého měsíce se udělá inventura a z 504 přeúčtuji patřičnou částku na 132? V hotelu se nepodává teplé jídlo, pouze snídaně a na recepci je možno zakoupit nápoje.
    Můžete mi někdo poradit. Hotel máme pronajatý vč. sw na určitou evidenci ubytování, prodeje ... přišla faktura za školení tohoto SW 4.000,-- dále na této faktuře bylo rozšíření licencí Kč 12.000,-- a úpravy SW v hodnotě 8.000,-- + dopravné 4000,-- ... prosím jak toto zaúčtovat.
    Děkuji. D.
    Děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2007 18:04

      Dana W (neregistrovaný)

      Re: Hotel - skladová evidence aj.
      Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112 a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne - odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to šla já, třeba je ještě jiný - lepší

    • 23. 2. 2007 23:04

      xxl (neregistrovaný)

      Re: Hotel - skladová evidence aj.
      xxl
      > Musím mazat
      >Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo
      >vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je
      >to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych
      >považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na
      >ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u
      >uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112
      >a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít
      >tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne
      >- odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám
      >vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo
      >hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to
      >šla já, třeba je ještě jiný - lepší

      Můj názor: Do podnikové směrnice si dejte, že vedete sklad metodou B. Pak stačí, když u těch potravin (nakonec u všeho) na výrobu snídaní můžete tu inventuru udělat 1x za rok. Tady bych trochu utekl od předpisu, že právě u metody B se má vést pečlivá skladová evidence, aby bylo s čím porovnat inventuru, ale tady tak vellký obrat zase není. Něco jiného jsou lihoviny, tam bych kartotéku vedl. S číslem účtu bych si moc starosti nedělal, celkem o nic nejde. Jde jen o to, aby spotřeba vykázaná na 504 měla odpovídající tržby na 604. Pokud se nevyváří, ztratné bych pominul.
      Pokud jde o materiál a zboží - podle mého soudu nemá smysl dělat si starosti. S rohlíkem sice nic neděláme, ale je vlastně materiál na výrobu snídaně. Totéž alkohol - Když se rozlévá, výrobkem je
      frťan - je to zboží nebo materiál?
      Pokud jde o SW a ostatní vyjmenované náklady - všechno jsou služby, tak 518, příp.AE.

    • 24. 2. 2007 10:28

      Dana W (neregistrovaný)

      Re: Hotel - skladová evidence aj.
      Jen vysvětlím, proč jsem na to šla tak složitě - kvůli interní kontrole. Ale tento způsob je jednodušší a zjevně lepší.

    • 25. 2. 2007 17:32

      Jana F. (neregistrovaný)

      Re: Hotel - skladová evidence aj.
      *************
      Také se mi ten příspěvek pana xxl moc líbil, obsahuje cené informace a zaujal mě už předtím, takže jsem neodolala, abych to sem nepřipsala :-) Jana F.
      ***************

    • 26. 2. 2007 7:37

      1234 (neregistrovaný)

      Re: Hotel - skladová evidence aj.
      jen jak sám autor píše je trošku mimo předpisy:-)
      a je to zboží a co materiál je snad jasné. a vzhledem ke kalkulacím jídel apod. bych to raděj rozlišoval.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).