Re: Hotel - skladová evidence aj.
Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112 a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne - odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to šla já, třeba je ještě jiný - lepší
xxl
> Musím mazat
>Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo
>vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je
>to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych
>považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na
>ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u
>uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112
>a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít
>tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne
>- odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám
>vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo
>hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to
>šla já, třeba je ještě jiný - lepší
Můj názor: Do podnikové směrnice si dejte, že vedete sklad metodou B. Pak stačí, když u těch potravin (nakonec u všeho) na výrobu snídaní můžete tu inventuru udělat 1x za rok. Tady bych trochu utekl od předpisu, že právě u metody B se má vést pečlivá skladová evidence, aby bylo s čím porovnat inventuru, ale tady tak vellký obrat zase není. Něco jiného jsou lihoviny, tam bych kartotéku vedl. S číslem účtu bych si moc starosti nedělal, celkem o nic nejde. Jde jen o to, aby spotřeba vykázaná na 504 měla odpovídající tržby na 604. Pokud se nevyváří, ztratné bych pominul.
Pokud jde o materiál a zboží - podle mého soudu nemá smysl dělat si starosti. S rohlíkem sice nic neděláme, ale je vlastně materiál na výrobu snídaně. Totéž alkohol - Když se rozlévá, výrobkem je
frťan - je to zboží nebo materiál?
Pokud jde o SW a ostatní vyjmenované náklady - všechno jsou služby, tak 518, příp.AE.
Jen vysvětlím, proč jsem na to šla tak složitě - kvůli interní kontrole. Ale tento způsob je jednodušší a zjevně lepší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2007 16:38
Je nutné vést v hotelu zcela přesnou skladovou evidenci, přijímat každý jednotlivý nakoupený rohlík ... vždyť na to by hotel musel přijmout zvláštní pracovní sílu!
Je možné si evidenci zjednodušit tím, že každou přijatou fakturu na pečivo, potraviny které se týkají snídaně, nápoje ... budu účtovat přímo na 504 a ke konci každého měsíce se udělá inventura a z 504 přeúčtuji patřičnou částku na 132? V hotelu se nepodává teplé jídlo, pouze snídaně a na recepci je možno zakoupit nápoje.
Můžete mi někdo poradit. Hotel máme pronajatý vč. sw na určitou evidenci ubytování, prodeje ... přišla faktura za školení tohoto SW 4.000,-- dále na této faktuře bylo rozšíření licencí Kč 12.000,-- a úpravy SW v hodnotě 8.000,-- + dopravné 4000,-- ... prosím jak toto zaúčtovat.
Děkuji. D.
Děkuji za odpověď