Re: Radeji zisk nez ztratu?
Nerozumím Vašemu argumentu o ztrátě díky 200000 DPH. Platba DPH není daňově uznatelným nákladem a příjem DPH se nezapočítává do příjmů ovlivňující základ daně. Není mi jasné, jakým způsobem mohlo DPH ovlivnit Váš základ daně a jakým způsobem si případně chcete dodatečně zvýšit příjmy, když jste z nich v minulém roce DPH neodvedl.
Ale k Vašemu dotazu - je to hodně individuální, záleží na celkovém obratu, délce podnikání a ziscích v minulých letech, atd.
Sleva na poplatníka ani na dítě se do nákladů nezapočítávají, takže Vaše ztráta za loňský rok je pouze 13000 Kč. Připijištění je pouze odečitatelná položka od základu daně. Pravděpodobně se na Vás vztahuje minimální základ daně, takže pravděpodobnost kontroly není tak vysoká jako u podnikatelů, kteří vykazují ztrátu rok co rok.
Omlouvam se, napsal jsem to trochu zmatene.
ad znama: uci na VS, dela na f.reditelstvi, tak mi prislo ze snad vi jak to chodi.
ad MZD: ano, ale i tak budu zadat vraceni, kdyz odectu dite a poplatnika
ad DPH: nenapsal jsem ze v letech predchazejicich jsem nebyl platce DPH, samozrejme vim ze DPH neni uznatelne.
ad zaloha na dan 10tisic: placeno na zaklade zisku z predchoziho roku. Pokud platite na dani vic jak 30tisic tak dalsi rok musite platit zalohy.
To ze se dite a poplatnik pocitaji do nakladu jsem snad nepsal, nevim jak jste to tak pochopil.
dekuji
>Omlouvam se, napsal jsem to trochu zmatene.
>
>
>ad znama: uci na VS, dela na f.reditelstvi, tak mi
>prislo ze snad vi jak to chodi.
to, že jeden rok budete ve ztrátě (očividně kvůli leasingu) nezakládá žádný důvod, proč by vás měli vybrat na kontrolu.
>ad MZD: ano, ale i tak budu zadat vraceni, kdyz odectu
>dite a poplatnika
7200 se nevrací, jen 6000 ma dítě
>
>ad DPH: nenapsal jsem ze v letech predchazejicich jsem
>nebyl platce DPH, samozrejme vim ze DPH neni
>uznatelne.
>
>ad zaloha na dan 10tisic: placeno na zaklade zisku z
>predchoziho roku. Pokud platite na dani vic jak 30tisic
>tak dalsi rok musite platit zalohy.
to vím, ale tím pádem mi vychází, že jste měl na zálohách zaplatit víc, 10t je nějak málo, ne?
>
>To ze se dite a poplatnik pocitaji do nakladu jsem
>snad nepsal, nevim jak jste to tak pochopil.
>
>
>dekuji
Ano zaplatit jsem mel vic, ale kdyz jsem videl jak to "vedu" tak jsem radeji druhou splatku nezaplatil.
Jak to myslite ze se vraci 6000,- na dite? Predesilam ze nejsem ucetni. Vychazim z toho ze se me tyka MZD a dan je 14544,- To je moje danova povinnost. Kdyz pak odectu 7200,- na poplatnika a 6000,- na dite, vyjde mi ze mam zaplatit 1344,- A protoze jsem uz na zaloze zaplatil 10000,- tak mam preplatek 8656,- ktery budu zadat od statu.
Popisuji to spatne?
Dekuji za odpoved
>Ano zaplatit jsem mel vic, ale kdyz jsem videl jak to
>"vedu" tak jsem radeji druhou splatku nezaplatil.
to nejde jen tak nezaplatit. jde vám z toho penále.
>
>Jak to myslite ze se vraci 6000,- na dite? Predesilam
>ze nejsem ucetni. Vychazim z toho ze se me tyka MZD a
>dan je 14544,- To je moje danova povinnost. Kdyz pak
>odectu 7200,- na poplatnika a 6000,- na dite, vyjde mi
>ze mam zaplatit 1344,- A protoze jsem uz na zaloze
>zaplatil 10000,- tak mam preplatek 8656,- ktery budu
>zadat od statu.
pardon, vycházel jsem z první informace, kde jste se o mzd nezmiňoval.
mě sice vychází 13544, ale následující postup je o.k. pokud už nemáte hypotéky, pojištění atd..
>Popisuji to spatne?
>Dekuji za odpoved
Ještě k tomu leasingu...
To auto na leasing využíváte JEN a POUZE pro firmu? Předpokládám, že jej též využíváte zčásti pro rodinu. Pak upozorňuji, že musíte krátit i veškeré náklady spojené s tím autem, i ten leasing. Jestliže s tím autem najedete třeba jen čtvrtinu pro firmu a zbytek soukromě, můžete si dát do daňových nákladů taky jen čtvrtinu, zbytek je nedaňově.
Re: Ještě k tomu leasingu...
V tom případě moc nerozumím tomu, proč k dosažení zisku 120 tisíc potřebujete leasing za 134 tisíc + další výdaje... Ne, nechci rejpat, jen upozorňuju, že to může vzbuzovat pochybnosti. Protože rozumný podnikatel se snaží firemní výdaje minimalizovat tak, aby dosáhl co nejvyššího zisku, ať už nyní nebo třeba o něco později. Nic ve zlém, mějte se pěkně.
Nic se nedeje, klidne se ptejte. Protoze nemam ridicak tak mi asi tezko bude FU tvrdit ze auto pouzivam pro soukrome ucely (no dobre, muze ridit nekdo z rodiny, ale v pripade nehody nebo kontroly....).
Pokud jde o druhou cast - pochopitelne ze auto bylo porizeno s dlouhodobym vyhledem nizsich nakladu i kdyz to v prvnich letech prijmy snizi. Jezdim si pro zbozi sam a usetrim za dopravne (tedy ja nejezdim). Taky si dovezu kdy chci ja a ne kdy jim to vyjde.
Karel
Mam 3 zamestnance. Platim je, odvadim soc+zdravotni (i zalohy), pocitam jim mzdy, kontroly soc+zp v poradku. Co jsou uznatelne naklady vim, co neuznatelene taky. Mam VSE a par semestru ucetnictvi, takze zaklady mam, jenom obcas potrebuji poradit, viz vyse. A DE je v podstate strasne jednoducha.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2007 11:32
Dostal jsem se za rok 2006 papirove k zisku cca 120tisic. Kdyz ale odectu leasing 134tisic, dite 6000,- , 7200 na poplatnika a pripojisteni tak se dostanu do ztraty. Protoze uz jsem zaplatil na zaloze na dan vic jak 10tisic tak budu zadat o vraceni dane. To ze je letos ztrata oproti lonsku je dano tim ze letos padlo 200tisic na DPH. Takze nejde o nejake falesne srazeni, ale i tak mam strach z kontroly. Jedna znama co sedi na financnim reditelstvi mi rekla ze v nasem meste (jedno z nejvetsich v CR) se nedaji kontrolovat vsichni podnikatele, ale prednostne se berou ti co si nechaj vracet (dph a dan), jsou dlouho ve ztrate atd.
Samozrejme nemam zajem na kontrole - nedelam sice zadny podrazy, ale nejaka chybka se urcite najde a radeji bych se jim vyhnul. Mam moznost zvysit prijmy nebo ponizit naklady v potrebne vysi. (zadne zatajeni faktur).
Nechali byste ztratu a riskli ze kontrola nedojde, nebo radeji jit do plusu a nechtit vratit zalohu? Od zacatku podnikani jsem kontrolu jeste nemel.
Dekuji za Vase nazory.