Re: Daň z příjmu - doplňující informace
>Dobrý den,
>
> rád bych se touto cestou zeptal na dvě věci, které
>se týkají formuláře na daň z příjmů za rok 2006.
>
>1) Řádek 38 - do této kolonky se mají zapsat veškeré
>úroky, které mi byly měsíčně připisovány na
>podnikatelském účtu, nebo jsou tyto úroky již zdaněny a do tohoto
>řádku se nezapisují?
Na podnikatelském účtu Vám banka připisuje úroky nezdaněné. Úhrn úroků, přijatých v roce 2006 zapište na ř. 38.
>
>2) V příloze č.1 se uvádí výpis záloh na ZP a SP. Ze
>zdravotní pojišťovny mi přišel přehled, kde je zahrnuta
>i částka z 4.1.2007. Mám tedy do daňového přiznání
>zahrnout i tuto platbu z ledna letošního roku, nebo se
>počítají jen zálohy a platby provedené v roce 2006?
Do přílohy č. 1 zapište jen platby, které jste uskutečnil v roce 2006 bez ohledu na to, jakého období se týkaly.
Do přehledu pro zdravotní pojišťovnu ale zapište do úhrnu zaplaceného pojistného i platbu ze 4. ledna.
>
>Předem děkuji za informace.
>
>Marek
Paní Zdena má pravdu. Vyúčtování pro ZP a SP se maličko rozchází s daňovým přiznáním ohledně těch záloh, pokud platíte zálohy do 8.dne měsíce následujícího na měsíc předcházející.
Takže např. 6/1/06 jste platil poslední zálohy na 2005 na prosinec, přičemž tyto zálohy byly pro SP a ZP zúčtovatelné v přehledech za rok 2005, ale z hlediska daně z příjmů jsou výdajem k datu zaplacení, tj. výdajem roku 2006. Podobně zálohy SP a ZP placené 8/1/07 za prosinec jsou zúčtovatelné na přehledech ZP,SP za rok 2006, ale z hlediska daně z příjmů jsou výdajem až roku 2007.
Je to k nevíře, ale na podnikatelském účtu mi banka na termínovém vkladu úroky daní srážkovu daní( upozorňovala jsem, že to asi není správně, ale prý ano)A teď to "vyzobat", co bylo zdaněno a co ne :))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2007 13:06
Dobrý den,
rád bych se touto cestou zeptal na dvě věci, které se týkají formuláře na daň z příjmů za rok 2006.
1) Řádek 38 - do této kolonky se mají zapsat veškeré úroky, které mi byly měsíčně připisovány na podnikatelském účtu, nebo jsou tyto úroky již zdaněny a do tohoto řádku se nezapisují?
2) V příloze č.1 se uvádí výpis záloh na ZP a SP. Ze zdravotní pojišťovny mi přišel přehled, kde je zahrnuta i částka z 4.1.2007. Mám tedy do daňového přiznání zahrnout i tuto platbu z ledna letošního roku, nebo se počítají jen zálohy a platby provedené v roce 2006?
Předem děkuji za informace.
Marek