Re: omylem zaplacená faktura (podruhé)
Pokud zaplatí odběratel fakturu podruhé: 1/ a vy mu tu částku vrátíte, pa je to nedaňový příjem, 2/ pokud zaplatí méně na další fakturu je to pak vlastně částečná úhrada té další faktury a "o to méně" je doplatkem, takže pak daňový příjem. Pokud neplatí za 2/ tak jako příjem bych to řešila jen v tom případě, že není pro tohoto odběratele další faktura a on vy jste tu částku nevrátil do doby podání daňového přiznání za toto období.
Omylem zaplacený výdaj bych do daňových výdajů nedávala. ani omylem:)
Přijde mi divný dávat do daňových příjmů platbu za fakturu, která neexistuje (odběratel se spletl u variabilního symbolu). Navíc jsme se to neměli šanci dozvědět. Výpis nám chodí jednou měsíčně, až v lednu jsme se tak dozvěděli, že nám na účet omylem přišla platba. Proč bych měl platit vyšší daně kvůli chybě odběratele???
No a vrátil jste mu tu platbu zpět? Jestli ano, tak proč byste to do příjmů dával. Asi jsem to napsala moc složitě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2007 17:45
Vedu daňovou evidenci.
Pokud mi odběratel omylem podruhé zaplatí fakturu - mám ji dát do daňových příjmů nebo do nedaňových příjmů?
Vypořádání s odběratelem - buď vrátím omylem přijatou částku nebo se dohodneme, že mi odběratel zaplatí méně u další faktury. Má na daňovou uznatelnost či neuznatelnost vliv způsob výše popsaného vypořádání? Tzn. že když částku budu vracet dal bych obě částky jako nedaňové. Pokud se o ní sníží další faktura, pak jako daňové?
Pokud já omylem zaplatím podruhé fakturu (nebo větší částku), mohu to dát do daňových výdajů nebo do nedaňových výdajů?