! změna smlouvy živ. poj a dodanění !

• (neregistrovaný)

26. 2. 2007 9:11

Zaměstnanec si poslední tři roky uplatňoval zaplacené příspěvky na životní pojištění v ročním zúčtování. Minulý rok byl ve finanční tísni a přestal platit příspěvky pojišťovně. Pojišťovna smlouvu nezrušila, pouze ji zredukovala. Nové parametry smlouvy již neodpovídají zákonu o dani z příjmu pro uplatnění odpočtů. Já se domnívám, že zaměstnanec by měl dodanit předchozí odpočty. Dnes jsem se ptal na FÚ a tam mi řekli, že se dodaňovat nemusí, protože smlouva nebyla zrušena. Co si myslíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2007 9:40

Anna (neregistrovaný)

Re: ! změna smlouvy živ. poj a dodanění
      V zákoně je doslova: "Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen, s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně." Nepíšete, v čem přesně ty nové parametry nodpovídají, smlouva ale nezanikla. Dodaňovat by se tedy podle mě mělo v případě, že byla zkrácena doba pojištění na míň než pět let, nebo pojistné plnění bylo sjednáno dřív než v šedesáti letech. Jestliže byla jen snížena částka pro případ dožití, viděla bych to tak, že do budoucna už nemůže odečítat, ale dodaňovat by už nemusel. Uvidíte, co na to ostatní...

• 26. 2. 2007 10:30

Jirka (neregistrovaný)

Pojišťovna doslova napsala, že dosavadní pojištění bylo změněno na pojištění s redukovaným (sníženým) doživotním důchodem. U tohoto pojištění dále nevzniká povinnost platit další běžné pojistné. Redukovaný roční doživotní důchod nyní činí: 605 Kč, nebo jednorázové plnění místo výplaty důchodu činí 9618 Kč. Redukovaný doživotní důchod bude pojistitel vyplácet od výročního dne počátku pojištění v roce, ve kterém se pojištěný dožije sjednaného věku pro výplatu doživotního důchodu, nejméně však po sjednanou garantovanou dobu, tj. po dobu 20 let.

• 26. 2. 2007 13:31

Anna (neregistrovaný)

U důchodového pojištění se za částku pro případ dožití považuje jednorázové plnění místo důchodu, takže je zřejmé, že už se v budoucnu nebude moci nic odečítat (nedojde-li ke změně), ale dodaňovat se podle mě nemusí, když pojištění nezaniklo, ani se nezkrátila doba plnění pod 60 let věku + 5 let placení.
      Praktickou zkušenost s tím nemám, jen dedukuju podle znění zákona. Třeba se někdo přidá se svým názorem :-).

• 26. 2. 2007 13:44

Jirka (neregistrovaný)

Díky...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).