Re: ! změna smlouvy živ. poj a dodanění
V zákoně je doslova: "Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen, s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně." Nepíšete, v čem přesně ty nové parametry nodpovídají, smlouva ale nezanikla. Dodaňovat by se tedy podle mě mělo v případě, že byla zkrácena doba pojištění na míň než pět let, nebo pojistné plnění bylo sjednáno dřív než v šedesáti letech. Jestliže byla jen snížena částka pro případ dožití, viděla bych to tak, že do budoucna už nemůže odečítat, ale dodaňovat by už nemusel. Uvidíte, co na to ostatní...
Pojišťovna doslova napsala, že dosavadní pojištění bylo změněno na pojištění s redukovaným (sníženým) doživotním důchodem. U tohoto pojištění dále nevzniká povinnost platit další běžné pojistné. Redukovaný roční doživotní důchod nyní činí: 605 Kč, nebo jednorázové plnění místo výplaty důchodu činí 9618 Kč. Redukovaný doživotní důchod bude pojistitel vyplácet od výročního dne počátku pojištění v roce, ve kterém se pojištěný dožije sjednaného věku pro výplatu doživotního důchodu, nejméně však po sjednanou garantovanou dobu, tj. po dobu 20 let.
U důchodového pojištění se za částku pro případ dožití považuje jednorázové plnění místo důchodu, takže je zřejmé, že už se v budoucnu nebude moci nic odečítat (nedojde-li ke změně), ale dodaňovat se podle mě nemusí, když pojištění nezaniklo, ani se nezkrátila doba plnění pod 60 let věku + 5 let placení.
Praktickou zkušenost s tím nemám, jen dedukuju podle znění zákona. Třeba se někdo přidá se svým názorem :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2007 9:11
Zaměstnanec si poslední tři roky uplatňoval zaplacené příspěvky na životní pojištění v ročním zúčtování. Minulý rok byl ve finanční tísni a přestal platit příspěvky pojišťovně. Pojišťovna smlouvu nezrušila, pouze ji zredukovala. Nové parametry smlouvy již neodpovídají zákonu o dani z příjmu pro uplatnění odpočtů. Já se domnívám, že zaměstnanec by měl dodanit předchozí odpočty. Dnes jsem se ptal na FÚ a tam mi řekli, že se dodaňovat nemusí, protože smlouva nebyla zrušena. Co si myslíte?