Jaký doklad vystavit při prodeji

• (neregistrovaný)

29. 12. 2010 16:33

Dobrý den,
    provozuji prvním rokem eshop, nejsem plátce DPH. Zákazníkům jsem vypisovala paragony (účetní mně radila, že je to nejjednoduší). Teď čtu různé diskuze, že je to špatně, že paragon se vystavuje pouze při prodeji za hotové a já měla vystavovat faktury (prodej na dálku).
    Prosím můžete mi někdo poradit, zda je paragon uznatelný, nebo mám vše překopat na faktury?
    Děkuji Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2010 17:52

Rop

Tak de facto je to jedno ... daň odvedete správnou .... spíš jde o evidenci.

Jaký je postup ve vašem eshopu odebrání zboží (především návaznost platby na předání zboží) ... např. dobírkou, platba předem na účet ... atd.?

• 3. 1. 2011 16:25

Petra (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď :)

Z 80% jde o platbu předem na účet, zbytek dobírka nebo osobní odběr. Myslíte, že bych na vše mohla vystavovat stejný druh dokladu a vždy na něj uvést o jakou platbu šlo (hotovost, bankovní převod)? Jestli ano, můžu doklady číslovat jednou číselnou řadou, nebo musí mít každý druh platby své číslování?  ::)

Mockrát děkuji za odpověď ;) Petra

• 3. 1. 2011 17:57

Rop

Vzhledem k tomu, že nejste plátce DPH tak se nehraje na data (na rozdíl od plátců DPH, kdy dobírka má datum až převzetím a není možné tedy dopředu určit kdy se přebírá).

Osobně bych do balíčků tedy rval jakousi fakturu, kde bude cena celkem a pod tím uhrazeno zálohou či uhrazeno dobírkou, k úhradě 0 Kč. A ještě někde pro jistotu nápis "Uhrazeno". Ovšem je to faktura, tak na ni musí být náležitosti dle § 13a obchodního zákoníku ... tj. vaše
      1. jméno a příjmení
      2. místo podnikání
      3. IČ
      4. věta "Podnikatel(ka) je zapsán(a) v živnostenském rejstříku."

Pokud se jedná o osobní odběr asi nejlepší by byla nějaká forma příjmového pokladního dokladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).