Re: Platí 37týdnů PPM r.2007pro osam.mat
Zák. práce - par.195 odst.1 = pojem osamělá matka na MD se už neuvádí.MD je v délce 28 týdnů a prodloužená MD náleží jen při narození dvojčat,trojčat atd.Jestliže neprovdaná žena nastoupila na MD v roce 2006 a její PPM přesahují do roku 2007,tak má prodlouženou MD.Jestliže nastoupí na MD v roce 2007,tak pro ni platí 28 týdnů.Zatím jsem změnu nepostřehla:-) Zavolejte na OSSZ,tam by měli dát 100pro informaci.
Můžete dát odkaz na přechodná ustanovení ohledně par.195 ZP? děkuji....nemůžu nic najít
Rozlišujte pojem mateřská dovolená (MD) podle zákoníku práce a peněžitá pomoc v mateřství (PPM) jako dávka podle zákona o nem. pojištění. Protože se účinnost nového zákona o nem. pojištění odsunula, stále platí pro osamělé matky placení PPM v délce 37 týdnů. To se v letošním roce "tluče" s MD podle nového zákoníku práce, kde se již neuvažuje s prodlouženou MD pro osamělé matky. Proto si myslím, že je potřeba letos individuálně řešit MD, PPM, ŘD a rodič. dovolenou.
Děkuji za odpovědi.
Teď mě ještě napadá, jak to bude s nárokem zaměstnankyně na řádnou dovolenou?Dle zákon.práce se mateřská posuzuje jako výkon práce/tj.28týdnů/ a jak mám brát dalších 9týdnů, co bude pobírat dávky, ale nebude na mateřské???
Může být někdo z těch našich zákonů moudrý???
Asi si bude muset na těch 9 týdnů požádat o rodič. dovolenou a pak o čerpání řádné dovolené (kterou jí zaměstnavatel není povinen poskytnout, ale vzhledem k neprovázanosti zákonů by jí měl vyhovět). Po dovolené by si zase měla požádat o rod. dovolenou.Kdyby čerpala dovolenou hned po 28 týdnech, nemohla by po tu dobu brát PPM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2007 20:46
Prosím znovu, nikdo neví, jak je to teď s PPM pro osamělé matky?
Zda ještě platí 37týdnů?
Už jsem z těch výkladů a novelizací novel, které upravují nový zákoník práce a zákon o nemocenském pojištění celá pitomá!!!!
Moc prosím někoho z vás o radu.