Re: Money S3 neumí počítat ?
Citace ze zákona o DPH
1) Daň se vypočte ze základu daně bez daně stanoveného podle § 36 jako součin částky za zdanitelné plnění bez daně a koeficientu, který se vypočítá jako podíl, v jehož čitateli je číslo 19 v případě základní sazby daně nebo číslo 5 v případě snížené sazby daně a ve jmenovateli číslo 100, vypočtený koeficient se zaokrouhlí na čtyři desetinná čísla, vypočtená daň se zaokrouhlí na desetihaléře, popřípadě na padesátihaléře nebo se uvede v haléřích. Cena včetně daně se pro účely tohoto zákona dopočte jako součet základu daně a vypočtené daně po případném zaokrouhlení.
(2) Daň může plátce rovněž vypočítat z částky za zdanitelné plnění včetně daně nebo ceny zjištěné podle § 36 odst. 6 v úrovni včetně daně a koeficientu, který se vypočítá jako podíl, v jehož čitateli je číslo 19 v případě základní sazby daně nebo číslo 5 v případě snížené sazby daně a ve jmenovateli součet údaje v čitateli a čísla 100, vypočtený koeficient se zaokrouhlí na čtyři desetinná místa, vypočtená daň se zaokrouhlí na desetihaléře, popřípadě na padesátihaléře nebo se uvede v haléřích. Cena bez daně se pro účely tohoto zákona dopočte jako rozdíl částky za zdanitelné plnění obsahující daň a vypočtené daně po případném zaokrouhlení
Tj. podle bodu 1:
mám základ 100.000,-Kč, tj. daň je 100.000 * 19 / 100 = 19.000,-Kč, celkem 119.000,-Kč
Podle bodu 2:
mám částku celkem 119.000,-Kč, tj. daň je 119.000 * 19 / 119 = 119.000 * 0,1597 = 19.004,30Kč a základ daně je tedy rozdíl, tj. 99.995,70Kč.
Mám tedy jeden případ a dva možné výsledky, což mi jako programátorovi přijde jako v Kocourkově.
Mohu to tedy do Money zadávat libovolně (tj. buď základ, nebo celkem) s tím, že když to vyjde o nějaké 4 koruny jinak, tak to prostě nevadí? Nebo zadávat vždy jen základ daně?
Přijde mi to volaké čudné :-)
Koeficient použiji pro výpočet DPH u zjednodušeného daň. dokladu. Ten však může být vystaven do 10000,- Kč. V ostatních případech jde o běžný daňový doklad s náležitostmi dle § 28 odst. 2) ZDPH, kde m.j. musí být vyčíslen základ a DPH. Proto si myslím, že výše popsaný případ je jen špatně zvolený způsob při účtování v programu.
Vystavení faktury jsem zvolil jen jako příklad. Teď si nevzpomenu konkrétně, ale táhne se to v Money všude možně a na jiných místech mi to prostě přijde nevhodné - vždy, když se v nějakém dialogu zadává cena a je na výběr bez DPH, s DPH, jen základ, jen DPH, tak když vyberu s DPH a zadám celkovou částku, tak počítání podle koeficientu není podle mě vhodné.
Možná píšu drobet zmateně, opravdu si nepamatuji konkrétní příklad, ale vždy mě tento výpočet obtěžuje.
Je mi to jasné, ale nechápu, proč stát zvolil tento postup. Místo násobení jakýmsi divným koeficientem stačilo předepsat dělení číslem 1.19, případně 1.05 a výsledek by byl přesný. Navíc by to zvládl i žák 4. třídy ZŠ a nebylo by k tomu třeba studovat deset zákonů.
Nechápu, v jakých situacích může tento koeficient pomoci nebo práci zjednodušit.
Nedělá to jen tento program, ale i SIS21, pokud účtuji tržby v pokladnách, protože je účtuji dle druhu zboží, přepočítává mi jednotlivé příjmy dle koeficientu a ve výsledku je odchylka až 30 Kč
na přiznání DPH, takže si jednotlivé příjmy přepočítávám ručně. Stejně tak se odvolávají tvůrci tohoto programu na zákon. Takže podle nich je v pořádku, abych snižovala v přiznání daňový základ, aby odpovídal DPH? Pokud si ručně nepřepočítám DPH nebo nesnížím daňový základ, jak mi doporučovali na FÚ, posílají přiznání zpět. A pokud je odchylka kolem 30Kč, je snížení daňového základu podle jejich doporučení ještě vůbec přípustné?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2007 9:21
Setkal se někdo s tím, že program Money S3 počítá špatně základ daně a DPH? Pokud založím novou fakturu a napíšu do pole Včetně 19% DPH částku 119.000, vypočte Money do základu daně částku 99 995,70 a DPH 19 004,30 a přitom správně má být rovných 100 a 19 tisíc. Když zadávám základ daně, tak počítá správně.
Pro představu přikládám obrázek z Money: http://www.volny.cz/veitel/zaklad.gif
S podobnými nesprávnými výpočty jsem se setkal na více místech v programu, bojuji s tím prakticky neustále. Dělám někde chybu já? Není někde potřeba něco nastavit? Nezdá se mi, že by mohla být chyba v takových základech, jako výpočet základu a daně.
Díky,
Petr