Spol.zdaň.manželů

• (neregistrovaný)

27. 2. 2007 15:46

Dobrý den,prosím poradí mi někdo s výpočtem??
    Jsem na mateřské dovolené.Do 3.7.2006 jsem byla vedena na ÚP a 10.7.2006 se mi narodilo dítě-tudíž na mateřské dovolené.pobírala jsem 3696 Kč a v listo a prosinci jsem si privydělala 24.000 Kč hrubého.Co všechno se mi počítá do příjmů???Počítá se tam i porodné 17500Kč
    Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2007 16:10

sisi (neregistrovaný)

Re: Spol.zdaň.manželů
      Do základu pro daňové přiznání se počítají jen příjmy, které podléhají dani - tj těch 24000.
      Pokud by si Váš manžel na Vás uplatnit slevu 4200, pak se jako příjem manželky počítá příjem 24000, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, peněžitá pomoc v mateřství.
      Porodné a rodičovský příspěěvek se nepočítá.

• 28. 2. 2007 10:10

LL (neregistrovaný)

Ani tu mateřskou(ne rodičovskou) se nepřičtu k příjmům do základu daně??

• 28. 2. 2007 11:22

Jiřka (neregistrovaný)

Do daňového přiznání se započítávají jen ty příjmy, které jsou zdanitelné, tzn. to, co jste si přivydělala. Mateřské dávky nejsou zdanitelný příjem, proto je do přiznání neuvádíte. Ale jiná věc je určení, zda si může manžel uplatnit slevu na manželku bez příjmů. Aby si ji mohl uplatnit (4200 Kč) musí součet Vaši vlastních příjmů být nižší než 38040 Kč. Do těchto příjmů započítává hrubá mzda, mateřské dávky, nemocenská, podpra v nezaměstnosti atd. Nezapočítává se rodičovský příspěvek, porodné a ostatní dávky státní soc. podpory.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).