OSVČ nebo s.r.o.

• (neregistrovaný)

30. 12. 2010 12:33

Dobrý den,
         podnikám v nákladní motorové dopravě (vnitrostátní, nad 3,5 tuny) - koncesovaná živnost. V podnikání pracuji já, dva zaměstnanci a dva až tři lidé na DPP.
         Nyní uvažuji o založení s.r.o. a to zejména kvůli případnému daňovému zvýhodnění (to je to hlavní, co mě zajímá -> budu platit víc, či méně na daních) a dále také kvůli tomu, že na majetek (automobily), který je nyní již tzv. "odepsaný" bych nechal vyhotovit odhad a poté by tento majetek vložil do nově vzniklé firmy (s.r.o.) a znovu odepisoval.
         Nejvíce mi po daních vrtá hlavou, jak bude probíhat vyplácení zisků. Já, jako společník bych se musel pravděpodobně nechat do firmy zaměstnat, abych mohl figurovat např. na "puťovkách" jako řidič a vyplácet si mzdu. Tu bych viděl na 5899,-/měsíčně kvůli zvýhodnění na odvodech. Poté bych si na konci roku vyplatil zisk společníka po zdanění. Předpokládám, že v této "výplatě" již neodvádím soc. a zdr. pojištění. Je to správně?
         Shrňme si tedy celou situaci. Má pro mě význam zakládat s.r.o. a přinese mi to nějaké (daňové) výhody, kromě zmíněného odepisování automobilů? Obchodním partnerům je to zcela jedno a firma není závislá na vytvořeném "jméně".

Díky za jakékoliv rady na tuto záludnou otázku. Vím, že by bylo vhodnější zajít za daňovým poradcem, ale prvně si chci zjistit něco sám.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 12. 2010 12:34

Pepík047 (neregistrovaný)

Ještě jsem zapomněl. Když mám složenou odbornou způsobilost (zkoušky), nebudu muset zkoušky dělat znovu, nebo se tato odborná způsobilost přenáší s mojí osobou? Díky.

• 30. 12. 2010 17:56

Rop

Já to vezmu podle odstavců:
      2. daně - bůh suď; automobily - daňově je znovu odepisovat nebudete - účetně ano
      3. ano ... asi tak to bude fungovat ... jenom když si měsíčně nevyplatíte více jak 8000 Kč tak budete muset doplácet zdravotní pojištění ... a nebudete sociálně pojištěn (čili bez nároku na důchod). Čím míň si vyplatíte tím menší bude váš důchod (a nechci slyšet, že důchody stejně za vás už nebudou).
      4. Ono zdanění vyjde asi na konec plus mínus na stejno ...
      5. Koncesi budete muset vyřídit znovu, ale vaše odborná způsobilost jde s vámi.

• 13. 1. 2011 20:53

Luboš (neregistrovaný)

Dobrý den,
      podnikám v gastronomii, mám tři zaměstnance a též pomýšlím na založení s.r.o., víceméně pouze z důvodů daňových. Uvádíte v předchozím případě že obě verze podnikání vychází přibližně nastejno. Mohl byste se o tom rozepsat trochu více? Děkuji

• 14. 1. 2011 1:48

Rop

Mohl ... za 1000 Kč na hodinu ... budu na tom dělat tak dva dny ... nu dobrá ... tak 20.000 Kč bude stačit ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).