Zajištěná daň v SR - jak dostat zpět

• (neregistrovaný)

28. 2. 2007 11:10

Dobrý den, prosím o radu, prováděli jsme v roce 2006 montáž na Slovensku plátci daně, vystavili jsme fakturu v Kč bez dph. Odběratel nám uhradil jen část faktury s tím, že zbytek zasílá na slovenský fú na zajištění daně. Máte s tím někdo zkušenosti, jak postupovat dál, jak dostat peníze zpět, takhle mi zůstává faktura v účetnictví neuhrazena. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 2. 2007 12:53

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: Zajištěná daň v SR - jak dostat zpět
      Měli jste vystavit doklad se slovenskou DPH a tu odvést- to za vás udělal odběratel, měli byste podat DP na Slovensku a započítat si na DPH tu zajištěnou.

• 28. 2. 2007 13:51

Jirka (neregistrovaný)

1. Z dotazu není možno zjistit /respektive se dá jen domyslet/, kde je problém.
      Možná montáž měla být se slovenskou DPH a okamžikem montáže se stali slovenským plátcem /to je ale problém slovenského zákona o DPH - ten v česku zná jen pár odborníků/, kvalifikovanou radu získáte jen ztěží.
      2. Termín "zajištění daně" se používá spíš u daně z příjmů - zase jde o znalost slovenského zákona, v tomto případě o daních z příjmů a o fakt, zda podle slovenského práva se na Vaši činnost zajištění vztahuje.
      Závěr : i když dotaz upřesníte nečekejte kvalifikovanou odpověď. Odborníků na slovenské daňové právo není v česku tak mnoho a pokud jsou, nesedí na tomto fóru.

• 28. 2. 2007 14:47

Jitka (neregistrovaný)

děkuji, pokusím se upřesnit, možná někdo bude vědět, občas dodáváme náhr. díly, někdy právě i s montáží na slovensko, provádíme servisy, daŇ zajistil pouze jeden odběratel, ostatní zaplatili faktury vždy celé. V SR zaregistrování jako plátci nejsme, může mi někdo poradit, kdy vzniká tato povinnost?

• 28. 2. 2007 15:16

Vlaďka (neregistrovaný)

Pokud poskytujete zdanitelná plnění s místem na Slovensku- např.práce na nemovitosti, práce na movité věci, dodání zboží s montáží,můžete se registrovat na FÚ Bratislava 1.

• 11. 4. 2007 16:28

Lenka (neregistrovaný)

No já na tom jsem skoro podobně. Fakturuju pronájem auta do SR, je to prý bráno jako licenční poplatky, takže se na to vztahuje Dohoda o zamezení dvojího zdanění. Já to řeším tak, že si začátkem roku zažádám slovenský FÚ dle sídla odběratele o potvrzení o zaplacené dani z příjmu za loňské zdaňovací období. Nikde jsem se neregistrovala, jen jsem doložila mou daňovou příslušnost v ČR (registrace k dani). Pak holt musím vyplnit o jednu přílohu daňového přiznání víc, myslím že č. 5 a tam tuto zaplacenou daň započtu na mou daňovou povinnost a zaplatím našemu FÚ o to míň. K přiznání přiložím to potvrzení ze SR a tím to pro mě hasne. Ale je to fakt zbytečnej opruz, radši bych těma penězma disponovala a pak zaplatila o to víc v březnu, než je mít uložený na slovenským FÚ. Spíš je divný, že jedna firma Vám to strhává a jiná ne, když se jedná o stejné plnění. Zkuste prostudovat zákony, jestli Vám jenom nepřidělávají problémy. Myslím že by to mohlo být v Dani z příjmu nebo v těch Dohodách o zamezení dvojího zdanění. www.zbierka.sk. Snad jsem trošku pomohla

• 28. 2. 2007 20:07

LeaX (neregistrovaný)

V rámci EU se zajištění daně neprovádí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).