Označení faktury

• (neregistrovaný)

28. 2. 2007 17:02

Nejsem plátcem DPH a tak jsem doposud vystavoval faktury které měly v záhlaví označení "FAKTURA", nyní jsem si opatřil nové software kde je uvedeno "FAKTURA - DAŇOVÝ DOKLAD", podle účetní prý takto označené faktury nesmím vystavovat pokud nejsem plátce DPH.

Poradí mi někdo jak to skutečně je? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 2. 2007 17:09

Lenka (neregistrovaný)

Re: Označení faktury
      >Nejsem plátcem DPH a tak jsem doposud vystavoval
      >faktury které měly v záhlaví označení "FAKTURA", nyní jsem
      >si opatřil nové software kde je uvedeno "FAKTURA -
      >DAŇOVÝ DOKLAD", podle účetní prý takto označené faktury
      >nesmím vystavovat pokud nejsem plátce DPH.
      >Opravdu neplátci DPH mají používat označení FAKTURA,ale
      účetní softwary s tím asi moc nepočítají
      >Poradí mi někdo jak to skutečně je? Děkuji

• 28. 2. 2007 17:10

graver (neregistrovaný)

Účetní nemá pravdu. Podle zák. o DPH nesmíte jako neplátce vystavit daňový oklad. Daňový doklad je doklad, který splňuje náležitosti dle §28/2, dejte si tedy pouze pozor, abyste toto nesplnil (tzn. např. neuvádět nesmysly jako "DPH=0" apod.).
      Pokud "faktura" nesplní zákonné náležitosti DD, pak to DD není, ani kdybyste to na něj napsal. A naopak - jsou-li parametry splněny, je to DD, i když to na něm není napsáno.

• 28. 2. 2007 17:53

Pepino (neregistrovaný)

Pokud tedy tomu dobře rozumím, tak v záhlaví může být označení mnou vystavené faktury jakékoliv, ale ve vyúčtování nesmím uvádět DPH. V tom případě mám vše v pořádku.... Je to tak ? Děkuji za informace. Jen na okraj - na FÚ odevzdávám originály účtenek a přijatých faktur, nebo kopie?

• 28. 2. 2007 23:41

Jirka (neregistrovaný)

No já osobně bych z vás nadšený příliš nebyl, kdybyste mi tam psal, že jde o daňový doklad - a ve skutečnosti o něj nejde. Je to matoucí. Samozřejmě, že druhé straně to asi dojde, když tam pak neuvidí rozepsanou DPH. Ale minimálně to vzbudí pochybnosti a někteří účetní Vašich zákazníků Vám kvůli tomu budou volat...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).