Re: Označení faktury
>Nejsem plátcem DPH a tak jsem doposud vystavoval
>faktury které měly v záhlaví označení "FAKTURA", nyní jsem
>si opatřil nové software kde je uvedeno "FAKTURA -
>DAŇOVÝ DOKLAD", podle účetní prý takto označené faktury
>nesmím vystavovat pokud nejsem plátce DPH.
>Opravdu neplátci DPH mají používat označení FAKTURA,ale
účetní softwary s tím asi moc nepočítají
>Poradí mi někdo jak to skutečně je? Děkuji
Účetní nemá pravdu. Podle zák. o DPH nesmíte jako neplátce vystavit daňový oklad. Daňový doklad je doklad, který splňuje náležitosti dle §28/2, dejte si tedy pouze pozor, abyste toto nesplnil (tzn. např. neuvádět nesmysly jako "DPH=0" apod.).
Pokud "faktura" nesplní zákonné náležitosti DD, pak to DD není, ani kdybyste to na něj napsal. A naopak - jsou-li parametry splněny, je to DD, i když to na něm není napsáno.
Pokud tedy tomu dobře rozumím, tak v záhlaví může být označení mnou vystavené faktury jakékoliv, ale ve vyúčtování nesmím uvádět DPH. V tom případě mám vše v pořádku.... Je to tak ? Děkuji za informace. Jen na okraj - na FÚ odevzdávám originály účtenek a přijatých faktur, nebo kopie?
No já osobně bych z vás nadšený příliš nebyl, kdybyste mi tam psal, že jde o daňový doklad - a ve skutečnosti o něj nejde. Je to matoucí. Samozřejmě, že druhé straně to asi dojde, když tam pak neuvidí rozepsanou DPH. Ale minimálně to vzbudí pochybnosti a někteří účetní Vašich zákazníků Vám kvůli tomu budou volat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2007 17:02
Nejsem plátcem DPH a tak jsem doposud vystavoval faktury které měly v záhlaví označení "FAKTURA", nyní jsem si opatřil nové software kde je uvedeno "FAKTURA - DAŇOVÝ DOKLAD", podle účetní prý takto označené faktury nesmím vystavovat pokud nejsem plátce DPH.
Poradí mi někdo jak to skutečně je? Děkuji