Re: Faktura vydaná 2006 patří do 2007
Pokud nemám uzavřený rok tak všechny fa s DUZP 2006 účtuji do roku 2006 bez ohledu na datum vystavení. Dělám účetní 30 let, máme daňového poradce i audiotora a vždy jsme měli všechno v pořádku. Pohledávka nebo závazek přece vzniká dnem uskutečnění a ne kdy jsem na to napsala papír.
>>>Dobrý den,
>>>chtěla bych se zeptat, jestli mi někdo neporadí.
>>>Firma
>>>vystavila fakturu 6.1.2007 (spadající tedy do roku
>>>2007) avšak se zdanitelným plněním 31.12.2006 (byla
>>>tedy
>>>kvůli tomu vystavena ještě v roce 2006 jako
>>>poslední).
>>>Nyní mám problém, protože mi nesouhlasí pohledávky s
>>>účtem 311 v letošním roce a ani uzávěrka roku 2006
>>>(hospodářský výsledek byl při uzávěrce navýšen o tuto
>>>fakturu). Nevím co si s tím počít, můžete mi prosím
>>>poradit?
>>>Účtujeme v programu Money S3.
>>>Předem moc děkuji.
>>Pokud nemám uzavřený rok tak všechny fa s DUZP 2006
>>účtuji do roku 2006 bez ohledu na datum vystavení.
>>Dělám účetní 30 let, máme daňového poradce i audiotora
>>a
>>vždy jsme měli všechno v pořádku. Pohledávka nebo
>>závazek přece vzniká dnem uskutečnění a ne kdy jsem na
>>to
>>napsala papír.
>
>Taky bych to tak udělala, ale tuto fakturu vystavoval
>pan jednatel a já na to přišla až teď a teď nevím, co
>s tím. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji za
>odpověď.
Váš dotaz je poněkud chaotický, píšete , že spadá do r 2007 a přitom, že byla vystavena v r 2006 jako poslední? Kde jí máte tedy zaúčtovanou a máte už uzavřený r 2006 úplně? A fa je za co?
No abych to upřesnila: byla vystavena jako poslední v roce 2006, ale datum vystavení je na ní 6.1.2007, tím pádem je v pohledávkách už za rok 2006, ale na 311 ja až nyní 2007. a když nyní kontroluji stav pohledávek a 311, tak mi to prostě nesedí. Nevím, co s tím.
V programu vyplňujete čtyři datumy - Účetního případu, Vystavení, Plnění DPH a Splatnost. Datum vystavení dokladu nemá vliv na účetnictví, to se vždy řídí datumem účetního případu, který je ve většině případů shodný s datumem plnění DPH. Tak by vám neněl vzniknout žádný rozdíl mezu stavem pohledávek a účtem 311. Ještě si zkontrolujte, zda netisknete stav pohledávek za jiné období, příp. zda v účetním deníku není špatné datum.
====
1. faktura by měla být zaúčtovaná jako "poslední" v roce 2006 - 311/6xx
2. v roce 2007 neúčtujete nic...maximálně úhradu té fatury.
3. tak jsem nějak zmatená, jak se Vám může stát, že Vám nesedí 311 - přeci se na ní účtovalo jen jednou.
Můžete popsat přesně jak jste zaúčtovala včetně datumů?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2007 10:14
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli mi někdo neporadí. Firma vystavila fakturu 6.1.2007 (spadající tedy do roku 2007) avšak se zdanitelným plněním 31.12.2006 (byla tedy kvůli tomu vystavena ještě v roce 2006 jako poslední). Nyní mám problém, protože mi nesouhlasí pohledávky s účtem 311 v letošním roce a ani uzávěrka roku 2006 (hospodářský výsledek byl při uzávěrce navýšen o tuto fakturu). Nevím co si s tím počít, můžete mi prosím poradit?
Účtujeme v programu Money S3.
Předem moc děkuji.