Upozornění moderátora
Prosím pište smysluplné nadpisy, z nichž je zřejmé téma vašeho dotazu. Váš původní nadpis "neví jak na to" nebyl příliš výstižný :-)
Obecně: Nepište dotazy s nadpisy jako "prosím poraďte", "mám dotaz" apod. Nejsou vhodné ani příliš stručné nadpisy jako "DPH" či "SZM". Lepší je "DPH při dodání na Slovensko", "SZM - jak odečíst dary" apod.
Viz též pravidla diskuze zde:
http://business.center.cz/business/diskuze/pravidla.aspx
Re: Upozornění moderátora
Ano, máte pravdu, odpusťte.................nicméně jsem nedostala žádnou odpověď :o(
Takže znovu:
OSVČ- DE-opoluprac osoba-plátce DPH.......chceme přejít na výdaje %
1)musí podávat dodatečné DaPza 2005 nebo stačí v tab.D uvést pohledávky jako částky zvyšující hosp, výsledek?
2) může následně rozdělit na spoluprac. osobu?
3)může uplatnit dar a penzijko (ona i on)
Re: DE + spolupr.osoba - přechod na %výd
>Dobrý večer, pročítám si příbuzné příspěvky k tématu,
>které mě tíží, ale není mi stále jasné.......
>OSVČ podniká od roku 2000 a vede DE, je plátcem DPH,
>dělil své příjmy a výdaje na Spol.osobu.
>
>1)Za rok 2006 bude pro něj výhodnější uplatnit
>výdaje%. V příspěvcích čtu, že by musel podat dodatečné DP za
>rok 2005??
Ano, je potřeba upravit základ daně za rok, který předchází přechodu na procenta. Jde o dodanění pohledávek + zásob (k obojímu si v r. 2005 uplatnil výdaje a musí proto zvýšit základ daně) s odečtením závazků.
Nelze k 31.12.2006 sečít všechny neuhrazené
>pohledávky( v jeho případě několik fa z roků00-05 a fa
>z 06, které budou uhrazeny letos) a uvést je v tabulce
>E DaP jako částky zvyšující hospodářský výsledek?
Bohužel, nelze.
>2)Mohla bych i za použití "výdajů%" rozdělit P a V na
>spolupracující osobu?
Samozřejmě. Je jedno, zda zjišťujete skutečné výdaje, nebo je stanovíte procentem z příjmů, pořád jsou to výdaje. U paušálu si k vypočteným výdajů uplatňujete navíc i zaplacené pojistné na SP a ZP.
>3)mohu uplatnit odečet penzijka na něho
Ano, jestli splňuje podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně, tak mu v tom nebrání ani rozdělení P a V na spoluprac. osobu, ani výdajový paušál.
i na ni příp.
>i dar pro UNICEF?
UNICEF nevím jistě, snad poradí někdo jiný.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2007 20:14
Dobrý večer, pročítám si příbuzné příspěvky k tématu, které mě tíží, ale není mi stále jasné.......
OSVČ podniká od roku 2000 a vede DE, je plátcem DPH, dělil své příjmy a výdaje na Spol.osobu.
1)Za rok 2006 bude pro něj výhodnější uplatnit výdaje%. V příspěvcích čtu, že by musel podat dodatečné DP za rok 2005?? Nelze k 31.12.2006 sečít všechny neuhrazené pohledávky( v jeho případě několik fa z roků00-05 a fa z 06, které budou uhrazeny letos) a uvést je v tabulce E DaP jako částky zvyšující hospodářský výsledek?
2)Mohla bych i za použití "výdajů%" rozdělit P a V na spolupracující osobu?
3)mohu uplatnit odečet penzijka na něho i na ni příp. i dar pro UNICEF?
Moc děkuji každému ochotnému, který to přelouskal až sem a je ochoten mi poradit. Hezký večer