Akontace - leasing

• (neregistrovaný)

2. 3. 2007 22:55

Auto na leasing jsem pořídil PŘED zahájením podnikání. Asi půl roku na to jsem začal podnikat, dal jsem auto do obchodního majetku - můžu dávat do nákladů - časově rozlišený podíl první zvýšené splátky? Nebo se to bere tak, že to bylo před zahájením podnikání a tudíž už na to není nárok?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2007 15:29

renata (neregistrovaný)

Re: Akontace - leasing
      A to opravdu můžete vložit do obchodního majetku auto, které Vám fakticky nepatří, které je leasingové společnosti?

• 3. 3. 2007 18:30

Jirka (neregistrovaný)

Počkejte, to jste mě vyděsila. Ale v čem je rozdíl oproti tomu, kdybych si auto na leasing pořídil až v průběhu podnikání? Můžu tedy vůbec dávat leas. splátky do nákladů?

• 4. 3. 2007 8:31

fany (neregistrovaný)

Co jste pořídil 12 měcíců před zahájením podnikání, tak můžete použít jako počáteční náklady. Auto na leasing není vaše, ale patří leasingové společnosti. Vaše bude až jej splatíte. pak jej zařadíte (podle výše zůstatkové ceny) do investičního majetku (do 40 tis. do DHIM) Po dobu splácení doporučuji splátky zařazovat jako výdaje bez vlivu na zisk. Po zkončení roku si můžete dát do výdajů (nebo do uzávěrkových operací) poměrnou část splátek včetně akontace. Pokud auto používáte i pro osobní potřebu, tak je třeba vše krátit poměrnou částí, podle knihy jízd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).