Re: Akontace - leasing
Co jste pořídil 12 měcíců před zahájením podnikání, tak můžete použít jako počáteční náklady. Auto na leasing není vaše, ale patří leasingové společnosti. Vaše bude až jej splatíte. pak jej zařadíte (podle výše zůstatkové ceny) do investičního majetku (do 40 tis. do DHIM) Po dobu splácení doporučuji splátky zařazovat jako výdaje bez vlivu na zisk. Po zkončení roku si můžete dát do výdajů (nebo do uzávěrkových operací) poměrnou část splátek včetně akontace. Pokud auto používáte i pro osobní potřebu, tak je třeba vše krátit poměrnou částí, podle knihy jízd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2007 22:55
Auto na leasing jsem pořídil PŘED zahájením podnikání. Asi půl roku na to jsem začal podnikat, dal jsem auto do obchodního majetku - můžu dávat do nákladů - časově rozlišený podíl první zvýšené splátky? Nebo se to bere tak, že to bylo před zahájením podnikání a tudíž už na to není nárok?