Re: Odkup společného prostoru v SVJ
Já tuším a mám jiný názor.
Postupem podle § 11/4 dosáhnete pouze toto, že tento prostor můžete využívat jen Vy. Ale prostor zůstane nadále společný, jen využívaný jedním členem.
Aby jste ho odkoupil, musíte postupovat podle § 11/5 tj. souhlas všech a změnit velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu.
Více na
www.spolecenstvi.okinfo.cz
www.zk.webzdarma.cz
Hezký den
>>>tomu potřebuji.Má představa laika je:podle paragrafu
>>>11
>>>odst.4 změnit prohlášení vlastníka že chodbu připojím
>>>k
>>>bytu a odsouhlasit prodej a to 3/4 hlasů na
>>>schůzi-toto odnést na katastr.Tím bych chodbu
>>>připojil
>>>k bytu a
>>>měl v osobním vlastnictví.Příčku a případné vybourání
>Já tuším a mám jiný názor.
>
>Postupem podle § 11/4 dosáhnete pouze toto, že tento
>prostor můžete využívat jen Vy. Ale prostor zůstane
>nadále společný, jen využívaný jedním členem.
Troufl bych si tvrdit, že §11/4 nemůže stačit k tomu, aby bylo odhlasováno výlučné užívaní části společných prostor jedním vlastníkem (bez kompenzace, se kterou vlastník souhlasí). To by bylo contra ratio legis - spoluvlastním část společných prostor dle velikosti svého podílu a nemohu být omezen ve svých užívacích právech ve prospěch jiného vlastníka.
>
>Aby jste ho odkoupil, musíte postupovat podle § 11/5
>tj. souhlas všech a změnit velikost spoluvlastnických
>podílů na společných částech domu.
>
>Více na
>
>www.spolecenstvi.okinfo.cz
>www.zk.webzdarma.cz
>
>Hezký den
Zdravím.
Já si to vyložil tak,že nemění účel užívání stavby ani zněmu stavby podle paragrafu 5.
Podle paragrafu 4 může společenství změnit prohlášení vlastníka :
Vlastník budovy svým prohlášením (dále jen "prohlášení") určuje prostorově vymezené části budovy, které se za podmínek stanovených tímto zákonem a v souladu se stavebním určením stanou jednotkami [§ 2 písm. h)] a společnými částmi domu [§ 2 písm. g)]
Takže bych z chodby udělal takto bytovou jednotku.
Samozřejmě by se jednalo i o odkup a zápis do katastru nemovitostí se změnou podílů.
100 procent dohromady v životě dát nemůžu(72 bytu/15 pronájem)
Ale všichni které jsem oslovil:75 procent vlastníků by souhlasilo!
Jiná šance není?
>Já si to vyložil tak,že nemění účel užívání stavby ani
>zněmu stavby podle paragrafu 5.
>Podle paragrafu 4 může společenství změnit prohlášení
>vlastníka :......
Uvažujete naprosto správně - podle §11/4 skutečně lze změnit prohlášení vlastníka uži při 3/4 hlasů. Jen si nejsem jistý, jestli je změna v tomto smyslu v souladu s legislativním záměrem. Je to jen můj názor, snad jště někdo odpoví.
Nicméně, jak byste v případě nesouhlasu realizoval odkup od té nesouhlasící čtvrtiny? Jak byste sjednal cenu? Jak byste uzavřel smlouvu? O soudu neuvažujte - ten by se u takové kauzy táhl roky jen ve smyslu uznání vašeho nároku, o podmínkách odkupu, nařízených soudem, raději ani neuvažuju.
>Ale všichni které jsem oslovil:75 procent vlastníků by
>souhlasilo!
Píšete "všichni které jsem oslovil" - vy jste oslovil jen těch 75%?
>Jiná šance není?
Jestli tu chodbu opravdu neužívají, tak jim zkuste nabídnout něco zajímavějšího, než prachy, a přitom za srovnatelnou cenu. Kdyby chtěl někdo koupit můj sklep třeba za 80k, poslal bych ho někam, ale kdyby mi nabídl rekonstrukci koupelny, uvažoval bych o tom, jestli ten bordel nemůžu skladovat jinde.
>>>>tomu potřebuji.Má představa laika je:podle paragrafu
>>>>11
>>>>odst.4 změnit prohlášení vlastníka že chodbu připojím
>>>>k
>>>>bytu a odsouhlasit prodej a to 3/4 hlasů na
>>>>schůzi-toto odnést na katastr.Tím bych chodbu
>>>>připojil
>>>>k bytu a
>>>>měl v osobním vlastnictví.Příčku a případné vybourání
>>Já tuším a mám jiný názor.
>>
>>Postupem podle § 11/4 dosáhnete pouze toto, že tento
>>prostor můžete využívat jen Vy. Ale prostor zůstane
>>nadále společný, jen využívaný jedním členem.
>Troufl bych si tvrdit, že §11/4 nemůže stačit k tomu,
>aby bylo odhlasováno výlučné užívaní části společných
>prostor jedním vlastníkem (bez kompenzace, se kterou
>vlastník souhlasí). To by bylo contra ratio legis -
>spoluvlastním část společných prostor dle velikosti svého
>podílu a nemohu být omezen ve svých užívacích právech
>ve prospěch jiného vlastníka.
Kompenzaci jsem samozřejmě předpokládal. Ale protože tazatel chtěl odkoupit, což podle odst. 4 nejde, tak jsem se nerozepisoval. Podrobnosti v JUDr. Zbyněk Pražák SVJ-praktická příručka, LINDE 2006, str. 200.
Hezký den
Ještě dotázek.
Pokud bych nějakým zázrakem sehnam 100 procent lidí,mohl by jste mi poradit jak přesně podle Vás postupovat?
Tzn.např. :nechat si podepsat všemi vlastníky souhlas s odprodejem
části chodby a připojení této chodby k jednotce,její oddělení od zbytku atd ..... Dekuji předem!
>>Pokud bych nějakým zázrakem sehnam 100 procent
>>lidí,mohl by jste mi poradit jak přesně podle Vás
>>postupovat?
>>Tzn.např. :nechat si podepsat všemi vlastníky souhlas
>>s odprodejem
>>části chodby a připojení této chodby k jednotce,její
>>oddělení od zbytku atd ..... Dekuji předem!
>To by bylo vhodné jen tehdy, kdybyste chtěl provádět
>nějaké aktivity ještě před uzavřením smlouvy. Jinak by
>měla stačit rovnou vícestranná smlouva + následně
>zápis do KN.
Mám jiný názor.
Vybudováním příčky dojde ke změně stavby. A tazatel zároveň chce změnit velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu. Obě podmínky obsahuje § 11/5 první věta. Z toho mi plyne souhlas všech vlastníků jednotek.
Zda lze tento souhlas získat jen na shromáždění nebo i korespondečně je spor.
Ale je to na dlouhé povídání a proto jsem dal odkaz na speciální stránky, kde o tom několik měsíců diskutujeme. Sice marně, ale všechny argumenty tam již padly. :-))
Hezký den
>>>Pokud bych nějakým zázrakem sehnam 100 procent
>>>lidí,mohl by jste mi poradit jak přesně podle Vás
>>>postupovat?
.......
>>měla stačit rovnou vícestranná smlouva + následně
>>zápis do KN.
>
>Mám jiný názor.
>
>Vybudováním příčky dojde ke změně stavby. A tazatel
>zároveň chce změnit velikost spoluvlastnických podílů na
>společných částech domu. Obě podmínky obsahuje § 11/5
>první věta. Z toho mi plyne souhlas všech vlastníků
>jednotek.
Jasně, souhlasím. Vždyť copus se ptá, co dělat následně, když už těch 100% získá.
Teď jestli to není akademická diskuse - stejně bude potřeba stavební povolení a tam je snad pořád ještě nutný souhlas 100% dotčených (jestli se to nezměnilo).
>
>Zda lze tento souhlas získat jen na shromáždění nebo i
>korespondečně je spor.
... který řeším už několik let :-((
>
>Ale je to na dlouhé povídání a proto jsem dal odkaz na
>speciální stránky, kde o tom několik měsíců
>diskutujeme. Sice marně, ale všechny argumenty tam již padly.
>:-))
>
>Hezký den
Hledám i na těch speciálních stránkách-díky za odkaz.
Hlasování (jiné případy) řeším nad 75 procent podpisovou "akcí"
z hlediska par.11/5 - je tam souhlas - o schůzy tam nikdo nepíše a co neni zakázáno .... tak snad to bude ready.(jsem taky předseda výboru)
Zpět k tomu mému dotazu:
Trochu tomu tedy nerozumím,co chci docílit jsem napsat-tedy 100 procenty hlasy si odsouhlasím:převod do OV,přidělení chodby k jednotce,změnu podílů,třeba projekt(příčku a dveře).
Budu to mít-co pak?
Na katasr?A po zapsání na stavební úřad?
Moc děkuji!!!!!!!
Je to jednoduché - "odkoupení" chodby Vám musí schválit všichni vlastníci všech jednotek v domě, protože všichni také musí podepsat změnové Prohlášení vlastníka - jednak se změní výčet společných prostor domu (chodba k Vašemu bytu už nebude společná), jednak se zvětší výměra Vašeho bytu a v důsledku toho i velikost spoluvlastnických podílů (ke společným částem domu a k pozemku) u všech jednotek v domě. Další možností je si chodbu "pronajmout" s tím, že si ji můžete přepažit a oddělit, vše za opakovanou úplatu společenství.
Příčku a případné vybourání
>>nových dveří bych pak už dělal tedy na svém a to už
>>bych souhlasy nepotřeboval.Je to tak?Nebo jak to
>>řešit?Potřebuji někde 100 procent všech nebo jen
>>toto?Jestli
>>je to složitější či nepřehledné můžete mi poradit i
>>na
>>e-mail?Děkuji moc.
>
>Je to jednoduché - "odkoupení" chodby Vám musí
>schválit všichni vlastníci všech jednotek v domě, protože
>všichni také musí podepsat změnové Prohlášení vlastníka -
>jednak se změní výčet společných prostor domu (chodba
>k Vašemu bytu už nebude společná), jednak se zvětší
>výměra Vašeho bytu a v důsledku toho i velikost
>spoluvlastnických podílů (ke společným částem domu a k
>pozemku) u všech jednotek v domě. Další možností je si chodbu
>"pronajmout" s tím, že si ji můžete přepažit a
>oddělit, vše za opakovanou úplatu společenství.
Dobrý den.
Pronájem mě napadl,ale předpokládám,že k pronájmu respektive vytvoření příčky potřebuji též souhlas 100 procent vlastníků.
Nebo zde postačí 3/4 pro pronájem,příčku i vybourání nových dveří do oddělené chodby(z bytu)?Pokud ano smlouva může být jaká koliv?I třeba na 100 let?Ta investice by byla docela velká (ke 100 000Kč) aby mi za dva roky někdo smlouvu netrušil .
Děkuji
U nájmu části společných prostor, spojeného se souhlasem k jeho přepažení by měla stačit "většina z většiny", nejedná se o disponování se společnou věcí, ale o nájem její části; nezmění se ani dům ani účel jeho užívání. Nájem může být i na dobu určitou, 100 let je ale problematických ('co pak ?). Lepší je nájem na dobu neurčitou a ve smlouvě eliminovat možnosti výpovědi (třeba povinností hradit náklady na uvedení do původního stavu)..
A)Pro mě polopaticky "nemusíte přemýšlet o procentech..." znamena :
stavební povolení na nebyt.prostor =100 procent? stačí ano/ne
B)Na stavebníí povolení v bytě potřebuji taky 100 procent lidí když je to v mém bytě? A/N
Třeba když si chci udělat druhé dveře mezi stávajícími pokoji?Pokud totiž ne ,řečnicky by z toho plynula otázka čí je zeď když na jedné straně je byt a na druhé chodba.Pokud totiž moje ...
Moc se omlouvám že do toho takhle rejpu,ale je to pro mě celkem důležité a s těmi 100 procenty to fakt vidím bledě .
Díky moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2007 7:16
Dobrý den.
Vedle svého malého bytu (dům-SVJ) mám velkou chodbu(je to konec chodby kam nikdo v podstatě nechodí-kromě mě).Chtěl bych tuto chodbu odkoupit do osobního vlastnictví,oddělit příčkou od zbytku chodby-tím jí připojit k bytu.Udělat nové dveře,zateplit atd.Nevím ale co k tomu potřebuji.Má představa laika je:podle paragrafu 11 odst.4 změnit prohlášení vlastníka že chodbu připojím k bytu a odsouhlasit prodej a to 3/4 hlasů na schůzi-toto odnést na katastr.Tím bych chodbu připojil k bytu a měl v osobním vlastnictví.Příčku a případné vybourání nových dveří bych pak už dělal tedy na svém a to už bych souhlasy nepotřeboval.Je to tak?Nebo jak to řešit?Potřebuji někde 100 procent všech nebo jen toto?Jestli je to složitější či nepřehledné můžete mi poradit i na e-mail?Děkuji moc.