Zaokrouhlení DPH

• (neregistrovaný)

5. 3. 2007 12:57

Podle §37/1 lze DPH zaokrouhlit "na desetihaléře, popřípadě na padesátihaléře". Znamená to, že si můžu vybrat, tzn. když mi vyjde DPH třeba 55,90 (tzn. v celých desetihaléřích) a já chci z nějakých důvodů vystavit fa. v celých Kč, můžu DPH zaokrouhlit na 56,-?
    Pokud ano, předpokládám, že DPH uvedu už zaokrouhlenou (§28/2/l).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2007 14:02

Karin (neregistrovaný)

Re: zaokrouhlení DPH
      Ano přesně tohle to znamená. DOporučuji ale dodržovat stejný postup všude - tedy u všech vydaných faktur, aby potom fú neměl námitky ;o)

• 5. 3. 2007 15:51

graver (neregistrovaný)

Díky. Je to zprostředkovaný dotaz od kolegy, který se potýká se zaokrouhlováním v Money. Takže ještě tohle: když dodží stejnou filosofii zaokrouhlování u všech faktur, není problém změnit metodu v čase (tzn. doteď jsem všechno zaokrouhloval, odteď nic)?

• 5. 3. 2007 17:07

Dana S (neregistrovaný)

Já chápu zaokrouhlování po všech těch častých změnách v ZDPH jinak (a podle minimální odezvy na váš dotaz jsem asi sama :-()
      CHci-li mít zaokrouhl. fakturu na celé koruny a DPH počítám zdola, tedy ze základu daně, ZDPH řeší zaokrouhlení DPH a tento zaorkouhl.rozdíl nesmí vstupovat do základu daně. Mám tedy základ, vypočtu DPH, zaokrouhlím na přípustné padesátihaléře,tedy z 55,90 na 60, ale protože počítám ze základu daně 294,20 výsledná částka vyjde nezaokrouhl.na celé koruny. Tento zaokrohl.rozdíl bych uvedla jako částku, která není předmětem daně.

• 5. 3. 2007 17:54

graver (neregistrovaný)

Přesně takto jsem se to sanžil kolegovi vysvětlit - právě o to mu totiž šlo (celková částka v celých Kč). Smyslem bylo samozřejmě pro jednoduchost neuvádět na dokladu zaokrouhlovací rozdíl, který se účtuje na jiný účet.
      Díky.
      Ještě k původnímu dotazu: není tedy problém od určitého okamžiku přestat/začít zaokrouhlovat (samozřejmě ve všech případech)?

• 5. 3. 2007 21:40

Dana S (neregistrovaný)

O žádném omezení nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).