Jak vyfakturovat zboží, ke kterému není doklad o nabytí

• (neregistrovaný)

2. 1. 2011 16:54

Dobrý den,

loni jsem nevedl evidenci skladu ani evidenci nákladů - uplatním je procentem z příjmu. Letos obě tyto evidence povedu, ale mám k tomu dotaz:

a) Jak nyní zahrnout do evidence skladu zboží, které na skladě zbylo z loňského roku?
    b) Mohu toto zboží vůbec prodat, jak ho vyfakturovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2011 20:33

Rop

Čili přecházíte z paušálních nákladů na skutečné?

Pro vás je důležitý § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů:
      "8 Výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji, z něhož se vychází pro zjištění základu daně za zdaňovací období (část zdaňovacího období) předcházející dni ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, pronájmu nebo zahájení likvidace, se upraví
      ...
      b) u poplatníků uvedených v § 2
      ...
      3. v případech, kdy poplatník uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 nebo podle § 9 odst. 4, o cenu nespotřebovaných zásob, o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)] a zaplacených záloh.
      ...
      Stejným způsobem dále postupují poplatníci uvedení v § 2 při změně způsobu uplatňování výdajů podle § 24 na způsob podle § 7 odst. 7 nebo § 9 odst. 4 anebo při zahájení účtování, nebo při zahájení vedení daňové evidence. Základ daně (dílčí základ daně) se upraví za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo.

A jak na to skutečně, zda v roce 2010 hodnotu zásob přičíst nebo odečíst a co s tím v roce 2011 - to bůh suď. Dokonce i pokyn D-300 mlčí. Na googlu člověk najde milion příkladů přechodu účetnictví <-> daňová evidence či daňová evidence -> paušál, ale paušál -> daňová evidence ni boha. :-(

A logiku to nemá.

• 2. 1. 2011 23:16

Pavel.Vo (neregistrovaný)

No právě, četl jsem spoustu rad na téma přechod na paušál, ale opačně nic.

Udělal jsem to tak, že jsem k 31.12.2010 udělal inventurní zápis, kde jsem vypsal to, co fyzicky mám, to považuji za výchozí stav skladu pro tento rok.. 

Jsem z toho jelen, naštěstí mi jenda milá slečna nebo paní dost poradila, ta evidence zboží mi ale pořád vrtá hlavou...

• 21. 4. 2011 23:05

bajola (neregistrovaný)

Mě by spíše zajímalo, jestli je vůbec možné prodávat zboží bez dokladu o jeho nabytí, jelikož v živnostenském zákoně je to tak krkolomně napsané, že se to nedá dost dobře pochopit ($4).

Dotaz zní:
      Když se jedná o bazarové zboží, musí být identifikován člověk, od kterého to nakupuji, anebo člověk, kterému to prodávám?

Jestli je to, jak si myslím, čili že se musí identifikovat ten, od koho to nakupuji, tak tím pádem nemůžu obchodovat se zbožím, na které nemám žádný doklad (minimálně onu identifikační smlouvu o nákupu) a nezávisí to na tom, jakým způsobem účtuji nebo neúčtuji. Je to tak nebo není?

viz $31 odst. 3 - 7
      http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-455-1991-sb-o-zivnostenskem-podnikani-zivnostensky-zakon/cele-zneni/#p-31

(3) Podnikatel je povinen prokázat kontrolnímu orgánu na jeho žádost a v jím stanovené lhůtě způsob nabytí prodávaného zboží nebo materiálu používaného k poskytování služeb. (4) Podnikatel je povinen, jde-li o nákup použitého zboží nebo zboží bez dokladu nabytí, kulturních památek nebo předmětů kulturní hodnoty, přijímání tohoto zboží do zástavy nebo zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy, před uzavřením smluvního vztahu identifikovat jeho účastníky podle zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a předmět smluvního vztahu, vést evidenci o těchto skutečnostech, a to včetně data uzavření tohoto smluvního vztahu. Tato evidence musí být přístupná v provozovně, v níž dochází k identifikaci a kde se toto zboží nachází.
      (5) Identifikací předmětu smluvního vztahu se pro účely tohoto zákona rozumí zjištění názvu výrobku, jeho značky a výrobního čísla, jsou-li na výrobku uvedeny, jinak stručný popis výrobku, umožňující jeho dostatečnou identifikaci.
      (6) Identifikační údaje je podnikatel povinen evidovat a uchovávat po dobu 5 let ode dne uzavření smlouvy.
      (7) Jestliže se účastník smluvního vztahu odmítne podrobit identifikaci, nebo není-li možné identifikovat předmět smluvního vztahu, nesmí podnikatel zboží koupit, přijmout ho do zástavy nebo zprostředkovat jeho nákup.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).