Poskytujete zam.slevy z vlastní činnosti

• (neregistrovaný)

6. 3. 2007 7:56

Potřebovala bych poradit, jak lze oficiálně poskytnou slevu zaměstnancům z vlastní činnosti. Napadá mě jak to dělají družstva, když zam.prodávají brambory např. za 2 Kč a normálně za 7 Kč ? Prosím máte s tím někdo zkušenost?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2007 8:29

Anna (neregistrovaný)

Re: Poskytujete zam.slevy z vlastní činn
      Rozdíl mezi skutečnou cenou, kterou zaměstnanec zaplatí, a tou, za kterou ty brambory prodáváte ostatním zákazníkům, musíte zdanit. Ve vašem příkladu zaměstnanec za kilo zaplatí 2 Kč a z 5 Kč se srazí daň (zvýší se o ně základ, z něhož se daň počítá).

• 6. 3. 2007 9:33

Jana (neregistrovaný)

A jak je to se sociálním a zdravotním - taky z toho odvádím?

• 6. 3. 2007 10:11

Anna (neregistrovaný)

V tomto případě ne - na vašem účtu se ta sleva neprojeví jako náklad nebo úbytek prostředků. Kdybyste jim třeba ten zlevněný prodej po 2 Kč zprostředkovali u jiného zemědělce - tak, že byste tomu zemědělci těch 5 Kč zaplatili za ně, to by už úbytek prostředků byl, a pojistné by se srazilo. To je asi dost nepravděpodobný a krkolomný příklad, chtěla jsem jen upozornit na rozdíl mezi skutečným a fiktivním příjmem.

• 6. 3. 2007 14:26

Jana (neregistrovaný)

Náš problém je geometrický plán - toto naše firma provádí. Pokud ho chce zaměstnanec pro sebe tak mu chceme dát slevu. Např. plán podle ceníku stojí 5000, zaměstnanec by ho měl za 3000 sleva je 2000. Tuto cenu danim a neplatím tedy soc.azdravotní? Nebude problém, že máme nařízené sledování zakázek a pokud vykážu k fakturaci 3000 místo 5000 tak bude jasně výsledek mínus. A po tom z FÚ jdou.
      A druhý případ je, že zaměstnanec nechce vyčerpat svojí slevu pro sebe (byla by jasně daná max.2000 za rok) ale třeba pro rod.příslušníka - potom taky bez plateb soc.a zdravotního jenom mu z toho odvedu daň?
      Mockrát děkuji

• 6. 3. 2007 14:48

Anna (neregistrovaný)

S tím problémem ve finančním účetnictví firmy vám neporadím, to fakt nevím, ale je pravda, že jsme v mém bývalém zaměstnání poskytovali něco podobného - služby za nižší ceny než ostatním zákazníkům, a účtaři vždycky ode mně chtěli seznam se skutečnými a obvyklými cenami a vyčíslením rozdílu - asi by vám poradil daňový poradce.
      A to čerpání slevy pro někoho jiného - snad by to mohlo být, nenapadá mě, co by to tomu mohlo bránit. Zdanit se to rozhodně musí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).