Re: skulinka v zákoně-odvody organizace
Postupnými změnami zákona č. 589/1992 Sb. (novelou č. 189/2006 a č. 264/2006) a zákonem č. 585/2006, který odkládá účinnost zákona 289/2006 na 1.1.2008 došlo k situaci, kdy není zákonně definována výše vyměřovacího základu organizace. MPSV doporučilo postupovat při odvodu sociálního pojištění za organizaci v roce 2007 obdobně jako v roce 2006 s tím, že zahájí přípravu další novely zákona, která tento nedostatek odstraní.
Zkrátka ze znění zákona vypadl paragraf, který stanovuje vyměřovací základ pro organizace. Nakonec to napravili nařízením vlády a ne novelou zákona.
už jsem se k tomu také propracovala - skutečně vypadla definice VZ pro orgaizaci, takže kdo neodvedl za leden i únor 26%, nelze penalizovat, protože NV platí s účinností až od 3/2007.ale trochu jste mne zmátl(a)) tím odožením zák. 289/2006 - neměl jste na mysli odložení zák. 187/2006 ? nebo mně něco uteklo ?
Šlo to skoro tak rychle jako úprava poslaneckých platů:
http://epravo.ihned.cz/index.php3?s1=3&s2=0&s3=0&s4=0&s5=0&s6=0&m=1&typ=predpisy&back[s1]=3&back[s2]=0&back[s3]=0&back[s4]=0&back[s5]=0&back[s6]=0&recid_zak=15935
Šlo to sice skoro tak rychle jako úprava poslaneckých platů, ale je to blbě. Vyhláškou nelze změnit zákon, pokud přímo v zákonu není určeno, že to jde. Pak je přímo v zákoně text: Ministerstvo k provedení ustanovení § xxx může vydat vyhlášku /nebo vydá vyhlášku/.
Prostě "nedarí sa našim chlapcom".
A naopak, pokud poplatník odváděl něco, k čemu nebyl povinen, jedná se o nedaňový náklad. :-))
Jak vidět právní bezvědomí zasahuje i nejvyšší představitele. Myslet si, že NV může bez zmocnění v zákoně nahradit vlastní zákon........A ještě k tomu pravá retroaktivita na leden a únor!
Hezký den
>>>>>>>>novely zákona, která tento nedostatek odstraní.
>>>>>>>i únor 26%, nelze penalizovat, protože NV platí s
>>>>>>>účinností až od 3/2007.ale trochu jste mne zmátl(a))
>>>>>>>tím
>>>>>>>odožením zák. 289/2006 - neměl jste na mysli odložení
>>>>>>>zák. 187/2006 ? nebo mně něco uteklo ?
>>>>>>
>>>>>>Šlo to skoro
>>>>>>>>tak
>>>>>>>>rychle
>>>>>>>>jako
>>>>>>>>úprava
>>>>>>>>poslaneckých
>>>>>>>>platů:
>>>>>>http://epravo.ihned.cz/index.php3?s1=3&s2=0&s3=0&s4=0&s5=0&s6=0&m=1&typ=predpisy&back[s1]=3&back[s2]=0&back[s3]=0&back[s4]=0&back[s5]=0&back[s6]=0&recid_zak=15935
>>>>>Šlo to sice skoro tak rychle jako úprava poslaneckých
>>>>>platů, ale je to blbě. Vyhláškou nelze změnit zákon,
>>>>>pokud přímo v zákonu není určeno, že to jde. Pak je
>>>>>přímo v zákoně text: Ministerstvo k provedení
>>>>>ustanovení
>>>>>§ xxx může vydat vyhlášku /nebo vydá vyhlášku/.
>>>>>Prostě "nedarí sa našim chlapcom".
>>>>
>>>>není to legislativně čisté a určitě mohou nastat
>>>>určité problémy. a propo - vy jste odváděli za firmu
>>>>?
>>>>:)
>>>>my jo,
>>>my taky jo.
>>>Ale kdo neodváděl, stejně nebude. Vyhláška ho
>>>nerozruší.
>>to ne, ani na něho nemůžou ... :) kdo to včas
>>podchytil, mohl dost uspořit i když jak by to bylo v
>>případě
>>společníků, nijak, ne že organizace neplatila, ona
>>platila dle zákona :)
>
>A naopak, pokud poplatník odváděl něco, k čemu nebyl
>povinen, jedná se o nedaňový náklad. :-))
>
>Jak vidět právní bezvědomí zasahuje i nejvyšší
>představitele. Myslet si, že NV může bez zmocnění v zákoně
>nahradit vlastní zákon........A ještě k tomu pravá
>retroaktivita na leden a únor!
>
>Hezký den
postup - správa vyměří penále na leden a únor, zašle organizaci (pokud neodváděla jen 26%), organizace podá odvolání, oni penále prominou ...
Re: Pavle !!:) a další prosím zkušenosti
Dobrý den, nevím,zda se k této diskuzi ještě chcete vrátit, ale zajímalo by mne, zda nemáte nějakou zkušenost s žádostí o vrácení "přeplatku", který organizace tehdy zaplatila, ač nebyla povinna v uvedeném období od 1.1.2007 do 30.6.2007 platit ... Schyluje se k soudnímu sporu, hledám v zákonech - k vrácení přeplatku mohu použít § 17 zákona 589/1992 nebo je to forma bezdůvodného obohacení u příslušné OSSZ a musím na jiný zákon - v tomhle se tedy moc nevyznám, i když já už se nevyznám leckdy v ničem :( díky moc a prosím o pomoc
17
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2007 12:53
víte někdo něco k výše uvedenému? už to snad napravili NV 39/2007, ale o co se jednalo ? díky tat
na MPSV žádná informace není, ČSSZ nechce nic říct ...
snad šlo o to, že organizace odvedly za leden 07 jen 8% a ono to asi prošlo, vím že je už vše při starém, ale zajímalo¨by mne, v čem byl ten háček ??