Zahraniční fyzická osoba

• (neregistrovaný)

6. 3. 2007 16:15

Prosím o radu zkušené účetní,
    mám zahraniční FO (Ukrajina). Je zapsaný v OR- musí tedy vést účetnictví, ale pro stanovení základu daně mohu platit výdaje procentem z přijmů. Je moje úvaha správná. Dík E.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2007 22:21

Zdena (neregistrovaný)

Re: zahraniční fyzická osoba
      Žádná zkušená účetní se neozvala, tak odpovím alespoň já.
      Vaše úvaha je správná. Jako cizák musí vést účto, ale výdaje můžete uplatnit procentem z příjmů. Jen bych chtěla dodat, že % je z příjmů, nikoliv z výnosů. Pak si může, stejně jako ostatní paušalitsé, uplatnit zaplacené pojistné. Tady ale pozor, jen povinné pojistné a pokud nemá vyřízený trvalý pobyt, tak nemá povinnost platit ZP (SP ano).

• 7. 3. 2007 8:20

eva (neregistrovaný)

Zdeni,
      dík za odpověď. Ovšem ještě mě klient překvapil s potvrzení od Vicotria Volksbanken o zaplacení zdravotního pojištění (snad dle jeho tvrzení). Ale dále zjišťuji, že má v obchodním rejstříku zapsané bydliště Ukrajina.. Takže se asi jedná o jakési pojištění úrazu nebo i možná zdravotní, které není povinen platit. Tak ho do výdajů vůbec nebudu uvádět. Ještě jednou dík , moc jste mi pomohla. Zdraví Eva

• 7. 3. 2007 9:06

Zdena (neregistrovaný)

Evi,
      oni si uzavírají různá zdravotní pojištění, např. cestovní u VZP. Myslím si ale, že se jedná o komerční pojištění, nikoliv zákonné pojištění podle zák. o všeobecném zdrav. poj., a tak je jako výdaj také neuplatňuji. Možná, že by nějaký šikula našel cestu, jak i tyto částky uplatnit, ale já ji neznám a tak jsem raději opatrná:-))
      Zdravím Zdena.

• 7. 3. 2007 10:06

eva (neregistrovaný)

Zdeni,
      ještě jednou moc děkuji za rady.Moc jsi mi pohohla, jsi skvělá.
      Zdraví Eva

• 27. 11. 2007 14:20

DM (neregistrovaný)

paní zdeno, vidím že by jste mi možná uměla poradit. Začaly u nás v objektu uklíztet ukrajibnky na ŽL. Při proplácení faktur jsem přistoupila k zajištění daně dle § 38)e. Jedné se to ale nelíbí, že jako zahraniční osoba je po 2 roky osvobozená od placení daní. Předpokládám, že si to plete s 2 lety osvobození od minimální daně v začátcích podnikání.
      Nevíte ? Díky DM

• 27. 11. 2007 15:34

ZdenaR (neregistrovaný)

Jednou věcí si stále nejsem jistá. Zda jsou to tak sofistikovaní lháři/ky/, nebo jestli svým bludům opravdu věří:-)) Tuším, že Vám také tvrdí, jak to má ověřeno na FÚ. Pokud její správce daně opravdu rozhodl o tom, že zajištění daně nemusí být prováděno, tak ať Vám to dá písemně.

Žádné dvouleté osvobození od placení daně pro zahraniční osoby neexistuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).